Bu Blogda Ara

29 Ağustos 2011 Pazartesi

PORSİYONLUK KADAYIF TATLISI






MALZEMELER:

250 gr taze kadayıf
125 gr eritilmiş tereyağ
iri çekilmiş ceviz yada fındık
şerbeti:
3 su bardağı su
3 su bardağı şeker
yarım limon suyu

YAPILIŞI:

1)Şerbet için su ve şekeri kaynatın.İndirmeye yakın limonu sıkın bir 5 dakika daha kaynatıp altını söndürün.
2)Tepsinin içine kadayıfı koyun üzerine eritilmiş tereyağı döküp güzelce harmanlayın.
3)Türk kahvesi fincanının içine biraz kadayıf koyun elinizle sıkıca bastırın.Üzerine fındık yada ceviz koyup tekrar kadayıf koyarak tekrar sıkıca bastırın.
4)Fincanı yağlanmış fırın tepsisine ters çevirin.
5)Bütün kadayıf bitene kadar aynı işlemi yapın.
6)Fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
7)Kızaran kadayıfların üzerine soğuyan şerbeti dökün.

28 Ağustos 2011 Pazar

BAMYA YEMEĞİ VE 29. GÜN MENÜSÜ

1)TAVUKLU ÇORBA
2)BAMYA YEMEĞİ
3)MANTI BÖREK
4)KURU PATLICAN VE BİBER DOLMASI
5)KIŞ RÜYASI




MALZEMELER:

1 kutu konserve bamya
2 adet soğan
150 gr kuşbaşı et
1 yemek kaşığı domates salçası
1 taTlı kaşığı biber salçası
3-4 damla limon suyu
tuz
2 yemek kaşığı tereyağ
yeteri kadar soğuk su

YAPILIŞI:

1)Eti suyunu salıp çekene kadar kavurun.Syunu iyice çekince tereyağ ve doğranmış soğanı ekleyerek kavurun.
2)Soğanlar kavrulunca salçaları ekleyin.Salça iyice pişince konserve bamyayı yıkayarak süzdürün ve tencereye ekleyin.Limon suyunu ve tam üzerine geleçek şekilde suyunu ekleyerek düdüklü tencerenin kapağını kapatın.Buhar çıktıktan sonra 15 dakika pişirin.

27 Ağustos 2011 Cumartesi

LAHANA DOLMASI VE 28.GÜN MENÜSÜ

1)YALANCI İŞKEMBE ÇORBASI
2)ETLİ LAHANA DOLMASI
3)ŞEHRİYELİ PİLAV
4)ARNAVUT ÇİĞERİ
5)MOR LAHANA VE PATATES SALATASI
6) KAKAOLU ISLAK KURABİYE



MALZEMELER:

yeteri kadar haşlanmış kara lahana
200 gr kıyma
1 çay bardağı pirinç
2 adet soğan
maydanoz
1 tatlı kaşığı salça(içerisine)tuz,karabiber
sosu:
2 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı domates ve biber salçası karışımı ,sıcak su

YAPILIŞI:

1)Kıyma,pirinç,küçük küçük doğranmış soğan,doğranmış maydanoz,salça ve baharatlar bir kapta iyice karıştırılır.Kıvamı için 2 yemek kaşığı su ekleyebilirsiniz.Dolmanızın yumuşak olması için pirinçini biraz fazla koyun.
2)Lahanaları haşlayın ve süzün.
3)Hazırlanan içi lahanalara sarın ve tencereye dizin.Sos malzemesi için,salça ve sıcak suyu karıştırın ve lahanaların üzerine geçeçek şekilde ekleyin.En son tereyağ parçalarını koyun.Üzerine bir tabak kapatarak pişirin.

25 Ağustos 2011 Perşembe

MERCİMEKLİ BÖREK VE 27.GÜN MENÜSÜ



1)TARHANA ÇORBASI
2)KADIN BUDU KÖFTE
3)PİLAV
4)SALATA
5)MERCİMEKLİ BÖREK

değişik bir börek ,benim damak tadıma tam olarak uymadı ama haşhaşlı ve tahinli lezzetleri sevenler için ideal bir tarif.

MALZEMELER:

3 adet yufka
1 su bardağına yakın sıvıyağ veya zeytinyağ

sosu:
4 yemek kaşığı dolusu çekilmiş haşhaş
1 yemek kaşığı tahin
yarım su bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı toz şeker

iç malzemesi:
2 su bardağı yeşil mercimek
2 orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz,karabiber

üzeri için:1 yumurta sarısı

YAPILIŞI:
1)Mercimeği hafif diri olacak şekilde haşlayıp süzün.Soğanı doğrayın ve yağda kavurun,üzerine mercimeği,karabiber ve tuzu ilave ederek karıştırın.Biraz pişirdikten sonar altını söndürün ve soğumaya bırakın.
2)Birinci yufkayı masaya serin ve yağlayın.Yarısına haşhaşlı içten sürün.İkiye katlayın.Üst kısmı da az yağlayın,katlanmış kenar boyunca iç malzemesinden koyun ve sıkıca rulo yapın.
3)Her bir ruloyu verev keserek yağlanmış tepsiye yerleştirin.Üzerine yumurta sarısı sürerek fırına verin. 220°C fırında altı üstü kızarana dek pişirin.

tarif:defne yaprağı

24 Ağustos 2011 Çarşamba

ORMAN KEBABI




MALZEMELER:

300 gr kuşbaşı et
1 adet patates
1 çay bardağı haşlanmış bezelye
2 adet soğan
1 adet havuç
2 adet yeşil biber
1 yemek kaşığı salça
tuz,kekik
yeteri kadar su

YAPILIŞI:

1)Kuşbaşı eti suyunu salıp çekene kadar kavurun.Doğranmış soğanları ilave ederek kavurmaya devam edin.
2)Soğanlar kavrulunca salçayı ekleyin.Salçanın rengi dönünce küp küp doğranan patates,havuç,yeşil biber ve bezelyeleri ekleyin.
3)Tuz ve tam üzerine geleçek kadar su ileve ederek pişmeye bırakın.
Çok sulu bir yemek olmayacak.Altını söndürdükten sonra kekik ilave ederek karıştırın.

23 Ağustos 2011 Salı

SEBZELİ ŞEHRİYE ÇORBASI


SEBZELİ ŞEHRİYE ÇORBASI


MALZEMELER:

2 adet domates
1 adet yeşil biber
1 adet küçük patates
yarım havuç
2 yemek kaşığı dolusu şehriye
1.5 lt su
tuz
2 yemek kaşığı tereyağ (sıvıyağda olabilir.)
maydanoz

YAPILIŞI:

1)Patates,havuç ve biberleri küçük küçük doğrayın..
2)Tencereye yağı koyun ve üzerine sebzeleri ekleyerek kavurun.Sebzeler iyice kavrulunca rendelenmiş domatesi ekleyin.Domatesde kavrulunca su ve tuzu ekleyin.
3)Sebzeler pişince şehriyeleri ekleyin.10 dakika şehriyeyle pişdikten sonra altını söndürün ve doğranmış maydanozları ilave ederek servis yapın.


22 Ağustos 2011 Pazartesi

CEVİZLİ İZCİ TATLISI




MALZEMELER:

250 gr oda ısısında margarin
2 yemek kaşığı sıvıyağ
2 yemek kaşığı yoğurt
1 yumurta
1 fiske tuz
limon kabuğu rendesi
1 su bardağı çekilmiş ceviz yada fındık
1 paket kabartma tozu
alabildiğine un
şerbeti için,
3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
yarım limon suyu

YAPILIŞI:

1)Margarin,sıvıyağ,limon kabuğu rendesi,yoğurt,yumurta,tuzu bir kapta karıştırın.
2)İçne un,ceviz ve kabartma tozunu ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapın.
3)Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alın ,hurma şeklini vererek yağlanmış tepsiye dizin.Tepsideki tatlıların ortasını çatalın arkasıyla küçük küçük bastırın.
4)Bu arada su ve şekeri karıştırarak pişirin.Şerbet kaynayınca limon suyunu ekleyerek biraz daha kaynatın ve ılımaya bırakın.
5)Üzerleri kızarana kadar fırında pişirin.
6)Tatlı sıcakken ılık şerbeti dökün.

21 Ağustos 2011 Pazar

DOMATES ÇORBASI





MALZEMELER:

2 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı salça
5 adet rendelenmiş domates
5 su bardağı su
2 yemek kaşığı süt,tuz

YAPILIŞI:

1)Domatesleri rendeleyin.
2)Tereyağ ile unu kavurun.Salça ve rendelenmiş domatesleri ekleyin.Suyunu ekleyerek çırpma teli iyice karıştırın.Eğer topak olursa blender kullanabilirsiniz.
3)Çorba kaynayınca 2 yemek kaşığı sütü ilave edin.Tuzunu ekleyerek altını söndürün.
Servis yaparken üzerine kaşar peyniri rendeleyebilirsiniz.

20 Ağustos 2011 Cumartesi

ŞEFTALİLİ YALANCI CHEESE KEK VE 22. GÜN MENÜSÜ

1)YALANCI İŞKEMBE ÇORBASI
2)ETLİ BİBER DOLMASI
3)TAVUK DÜRÜM
4)SALATA
5)ŞEFTALİLİ YALANCI CHEESE KEK



MALZEMELER:

üzeri için,
4 adet şeftali
2 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı tereyağ

tabanı için,
1/2 Paket burçak bisküvi
1/2 paket kakolu bisküvi
1 /2 çay bardağı sıvıyağ

muhallebisi,
10 yemek kaşığı şeker
5 yemek kaşığı un
1 kg süt
1 yumurta
1 paket vanilya

süslemek için,hazır çikolata sosu





YAPILIŞI:

1)Bisküvileri rondadan geçirin ve sıvıyağı ekleyerek yoğurun.Aslında tereyağ eritip eklemek lazım ama ben daha hafif olsun diye sıvıyağ kullandım...
2)Bisküvili karışımı kelebçeli kalıbın kelebçesini üzerine koyduğunuz düz bir tabağın altına elinizle bastıra bastıra düzelterek yerleştirin.
3)Muhallebi malzemelerini karıştırarak pişirin.Altını söndürdükten sonra mikserle 10 dakika çırpın.
4)muhallebiyi bisküvinin üzerine dökün.
5)Şeftalilei soyun ve dilimleyerek tavaya alın.Üzerine şeker ve tereyağını ekleyerek arkalı önlü pişirin.
6)Soğuyan şeftalileri muhallebinin üzerine düzgünce yayın.
Servis yapmadam önce kelebçeyi çıkartın ve çikolata sosu ile süsleyin.

19 Ağustos 2011 Cuma

21. GÜN MENÜSÜ VE SÜTLAÇ



1)ŞEHRİYELİ TARHANA ÇORBASI
2)AKÇAABAT KÖFTE
3)PATATES KIZARTMASI
4)PİLAV
5)SÜTLAÇ
6)SALATA

MALZEMELER:

1 kg süt
yarım su bardağı pirinç
1 su bardağından bir parmak eksik şeker
2 yemek kaşığı pirinç unu
1 adet yumurta sarısı

YAPILIŞI:

1)Pirinçi çok az su ile haşlayın.tamamen suyunu çekince sütü ilave ederek kaynamaya bırakın.Süt kaynayınca şekeri de ilave edin.
2)İndirmeye yakın pirinç ununu biraz sütle küçük bir kasede açın.İçine yumurta sarısınıı ekleyerek çırpın.
3)Çırpılan pirinç ununu kaynayan sütle ılıtın ve sütlaça ekleyin 1-2 taşım kaynadıktan sonra altını söndürün.
Üzerine ya fındık yada tarçın serperek soğuk olarak servis yapın.


17 Ağustos 2011 Çarşamba

KARNIYARIK VE 19.GÜN MENÜSÜ



1)TARHANA ÇORBASI
2)KARNIYARIK
3)CACIK
4)TAVA BÖREĞİ
5)KEDİ DİLLİ PASTA





MALZEMELER:

1 kg patlıcan(küçük olursa daha iyi olur)
300 gr kıyma
2 adet soğan
2 diş sarımsak
2 adet yeşil biber
2 adet domates
1 yemek kaşığı salça
göz kararı su
1 bağ maydanoz
kızartmak için sıvıyağ
baharatlar


YAPILIŞI:

1) Patlıcanları alacalı soyduktan sonra sapını koparmadan tuzlu suda biraz beklettikten sonra kızartın.
2)Soğan ve sarımsağı ince ince doğrayın ve yağda kavurun,yeşil biberleride ekleyerek kavurmaya devam edin.Soğanlar iyice kavrulunca kıymayı ekleyin,Kıyma da kavrulunca domates ve baharatları ekleyerek kavurmaya devam edin. Altını kapatmaya yakın maydanozları ekleyin ve altını kapatın.
3)Kızarmuş olan patlıcanların karnını bıçakla kesin ve kavurduğunuz kıymalı harçdan içine koyun.Üzerini biber ve domatesle süsleyin.
4)Salçalı sıcak su hazırlayın ve tepsideki patlıcanların üzerine dökün.Ocak üzerinde biraz kaynadıktan sonra fırına atarak servise hazırlayın.

16 Ağustos 2011 Salı

FIRINDA TAVUK





tavuk sevmeyen biri olarak çok hoşuma giden bir tarif.Biftekler yumuşacık ve çok güzel kokan bir aromaya sahip oldu.

MALZEMELER:

1 kg tavuk biftek
6 adet küçük patates(yoksa büyük patatesleri büyük olarak dilimleyin)
1 adet limon suyu
1 çay kaşığı salça
1/2 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı köri
1 tutam biberiye
1 tatlı kaşığı kekik
2 yemek kaşığıı zeytinyağ
1 adet fırın poşeti
1 yemek kaşığı un

YAPILIŞI:

1)Limonu sıkın,biftekleri limon suyuyla iyice ovalayın.
2)Salça,süt,kırmızı pul biber,tuz,karabiber,köri,biberiye,kekik ve zetinyağını bir kasede iyice karıştırın.
3)Hazırlanan sosu limonla ovulmuş bifteklerin her yerine bulayın.Kalan sosuda üzerine dökün.Vaktiniz varsa 1-2 saat buzdolabında bekletin.
4)Fırın poşetinin içine biraz un atın ve poşeti sallayarak her tarafına buluaşmasını sağlayın.Fazla kalan un varsa onu boşaltın.
5)Biftekleri ve patatesleri fırın poşetine koyun ağzını kapayın.Çatalla bir kaç yerinden delin.210 derecede 50 dakika fırında pişirin,bu saatin sonunda poşeti yırtın ve üzerinin kızarması için 10 dakika daha pişirin.

15 Ağustos 2011 Pazartesi

ETLİ TÜRLÜ VE 17. GÜN MENÜSÜ

1)YALANCI İŞKEMBE ÇORBASI
2)ETLİ TÜRLÜ
3)DOMATESLİ MAKARNA
4)KÖZLENMİŞ PATLICAN SALATASI
5)
KÖSTEBEK PASTA




MALZEMELER:

200 gr kuşbaşı et
2 adet soğan
3 diş sarımsak
2 adet kabak
2 adet patlıcan
2 adet patates
2 adet çarliston biber
1 yemek kaşığı domates ve biber salçası karışımı
tuz,karabiber,kırmızı pul biber ve kimyon
yeteri kadar su

YAPILIŞI:

1)Eti suyunu salıp çekene kadar kavurun.Suyunu iyice çekince tereyağ ve doğranmış soğan ve rendelenmiş sarımsağı ekleyerek kavurun.
2)Bütün sebzeleri küp küp doğrayın.Hepsinin aynı boyutta olmasına dikkat edin.
3)Soğanlar kavrulunca salçaları ekleyin.Salça iyice pişince sırasıyla bütün sebzeleri tencereye ekleyin.Bir iki dakika karıştırdıktan sonra tam üzerine geleçek şekilde suyunu ekleyerek tencerenin kapağını kapatın.Önce harlı ateşte sonra kısık ateşte sebzeler yumuşayana kadar pişirin.

14 Ağustos 2011 Pazar

YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI




MALZEMELER:

2 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek(DAHA ÖNCEDEN HAŞLAYIP DONDURUCUYA KOYUYORUM LAZIM OLUNCA ÇIKARIP KULLANIYORUM)
1 adet soğan
100 gr kıyma(tercihe bağlı)
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı kuru nane
1 çay bardağı arpa şehriye(yada kesme makarna)
tuz
4 yemek kaşığı sıvıyağ

YAPILIŞI:

1)Sıvıyağda soğanı kavurun.Kıymayı ekleyin,kavurun.Kavrulunca salça ve naneyi ekleyin.Salça iyice kavrulunca soğuk suyunu ekleyin.(yaklaşık olarak 1.5-2 lt su)
2)haşlanmış mercimeği ve tuzunu ekleyerek çorbayı kaynamaya bırakın.Çorba kaynayınca şehriyeyi ekleyin.
3)Şehriyeler pişince altını söndürün.

13 Ağustos 2011 Cumartesi

İNEGÖL KÖFTE VE 15. GÜN MENÜSÜ

1)MERCİMEK ÇORBASI
2)İNEGÖL KÖFTESİ
3)EKŞİLİ PATATES
4)ŞEHRİYELİ PİLAV
4)BULGURLU LAHANA DOLMASI
5)HAŞHAŞLI KEK




MALZEMELER:

1/2 kg. dananın döşünden çekilmiş kıyma
1/4 su bardağı çekilmiş kuru ekmek içi (galeta unu da olabilir.)
1/4 bardağı su
1 yemek kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karbonat
1 yemek kaşığı limon suyu
1 adet orta boy soğan (rendelenmiş)
Arzu ederseniz yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri de ekleyebilirsiniz.

YAPILIŞI:

1)Kıymaya, çekilmiş ekmek içi galeta unu, su ve tuz ekleyin. Hepsini 10 dakika yoğurun. Kapaklı bir saklama kabı içinde 24 saat buzdolabında dinlendirin.
2)Ertesi gün sabahtan karbonatı ve limonu bir bardağın içinde karıştırın. Köpüren karışımı kıymanın üzerine dökün Soğanları rendeleyin ve köftelere katın. Bu aşamada isterseniz kaşar peynirini de ekleyin ve hepsini iyice yoğurun.
3)Kıymalardan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Şekil verin. Saklama kabına dizip akşama kadar tekrar buzdolabında dinlendirin. Eğer köftelerin hepsini pişirmeyecekseniz, ayırdıklarınızı dinlendirmeden buzluğa kaldırabilirsiniz.
Akşama kadar dinlenen köfteleri pişirmeden 10 dakika önce buzdolabından çıkartın. Biraz, oda sıcaklığında bekleyen köfteler kendilerini bırakıp daha iyi pişiyorlar.
Izgara tavasını orta ateşte iyice kızdırın. Köfteleri, yağsız tavada arkalı önlü ızgara yapın. Ayrıca köftelerinizi mangalda veya önceden 200 C derece ısıtılmış fırında 15-10 dakika pişip, servis yapabilirsiniz..

Buzluktan çıkardığınız köfteleri çözdürmeden, hemen pişirin.

NOT:İNEGÖL TARİFİ EVCİNİNDEN ALINMIŞTIR.

12 Ağustos 2011 Cuma

SALÇALI BİFTEK VE 14.GÜN MENÜSÜ

1)MERZİFON ÇORBASI
2)SALÇALI BİFTEK
3)MAKARNA
4)ZEYTİNYAĞLI FASULYE
5)TANGLİ TATLI



MALZEMELER:

1 kg biftek
1 adet patates
1 adet soğan
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 adet havuç
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı salça
tuz,karabiber
1 adet defne yaprağı






YAPILIŞI:

1)Biftekleri arkalı önlü yağda kızartın.Kızaran etleri etleri ayrı bir yere alın.
2)Aynı yağa önce ince doğranmış soğan ve sarımsağı ekleyin.Arkasından küp küp doğranmış havuç ve patatesi ekleyin.iyice kavurun.Defne yaprağı ve salçayı ekleyerek kavurmaya devam edin.
3) Sebzeler kavrulunca,sebzelerin üzerine etleri yerleştirin.3-4 su bardağı su koyun,baharatları ekleyerek sebzeler yumuşayana kadar pişirin.
4)Suyunu çekip sebzeler pişince makarna ile servis yapın.



11 Ağustos 2011 Perşembe

BAKLAVA YUFKASINDAN TATLI VE 13. GÜN MENÜSÜ

1)ŞEHRİYE ÇORBASI
2)YALANCI BEYTİ
3)BEYAZ LAHANA DOLMASI
4)BARBUNYA PİLAKİ
5)BAKLAVA YUFKASINDAN TATLI



MALZEMELER:

18 adet baklavalık yufka
125 gr tereyağ
2 su bardağı dövülmüş fındık veya ceviz içi

şerbeti için,

3 su bardağı su
35 su bardağı şeker
yarım limon suyu




YAPILIŞI:

1)Hazır baklava yufkasını masaya serin.Uzun kenarından 3 cm içeriye ceviz içinden koyun,oklava ile birlikte rulo yapın.Oklavayı çıkarmadan üzerinde iken elinizle büzüştürerek tepsiye dizin.
2)Bütün yufkalara aynı işlemi yapın.
3)Tereyağını eritin ve tatlının üzerine hepsine geleçek şekilde gezdirerek fırına verin.Üzeri kızarana kadar pişirin.
4)Şerbet için,su ve şekeri pişirin.Limonu ekleyip biraz daha kaynatıp altını söndürün.
5)Ilık şerbeti sıcak tatlıya dökün.

10 Ağustos 2011 Çarşamba

12. GÜN MENÜSÜ VE KÖFTELİ YOĞURT ÇORBASI


1)KÖFTELİ YOĞURT ÇORBASI(LEBENİYE)
2)YUFKALI SULTAN PİLİÇ
3)ÇÖKERTME KEBABI
4)ZEYTİNYAĞLI PATLICAN
5)RENKLİ TATLI

MALZEMELER:

köfteler için,
100 gr kıyma
1 adet rendelenmiş soğanın suyu
karabiber,tuz

3 yemek kaşığı pirinç(yada şehriye)
2 kase yoğurt
1 yumurta sarısı
1 kahve fincanı un
2 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı nane
yeteri kadar su
Arzu edilirse çorbaya haşlanmış nohutta ilave edilebilir.
YAPILIŞI:

1)Pirinçi veya şehriyeyi biraz suda haşlayın.
2)Yoğurt,yumurta sarısı ve unu çırpma teli ile güzelce çırpın.
3)Pirinçi haşladığınız sudan biraz alıp yoğurtlu karışıma ekleyerek ılıştırın.Ilıştırılan karışımı yavaş yavaş pirinçe ekleyin.Yeteri kadar su ekleyin ve sürekli karıştırın.Bu esnada nohutta ekleyebilirsiniz.
4)Köfte malzemelerini yoğurun.Nohut büyüklüğünde köfteler yapın ve çok az yağda kızartın.
5)çorba kaynayınca köfteleri ve tuzunu ekleyin ve altını kısın.
6)Ayrı bir tavada tereyağını eritin ve naneyi ekleyin
7)Eritilen tereyağlı naneyi çorbaya ekleyin bir iki kere karıştırarak altını söndürün.

9 Ağustos 2011 Salı

TAVUKLU ACEM PİLAVI





MALZEMELER:

2 adet tavuk göğsü
2 su bardağı pirinç
1 su bardağı haşlanmış nohut(evde yoktu ben kullanmadım)
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 adet havuç
kavurmak için sıvıyağ
3.5 su bardağı sıcak su
tuz,karabiber

YAPILIŞI:

1)Tavuk gögsünü haşlayın ve didin.
2)Havuçu haşlayın ve küp küp doğrayın.
3)Kuş üzümünü sıcak suda 7-8 dakika bekletin.
4)Pirinçi sıcak su ve tuz ilavesi ile ıslatın.
5)Tencerenize yağı koyun ve dolmalık fıstıkları kavurun.Renkleri dönünce havuçu ekleyin ve 2 dakika kavurun.
6)Didiklenen tavukları havuçların üzerine yayın.Onun üzerine kuş üzümlerini yerleştirin.Nohutu tavukların üzerine koyun.
7)En son pirinçi koyun ve kaşığın arkası ile üzerini düzleyin.Sıcak suyu ve baharatları ekleyin hiç karıştırmadan pişirin.
Altını söndürünce dinlenmeye bırakın.Dinlendikten sonra düz bir tabağa ters çevirerek servis yapın.

tarif:yeşil kivi

7 Ağustos 2011 Pazar

YALANCI İÇLİ KÖFTE



1)ŞEHRİYE ÇORBASI
2)ETLİ BİBER DOLMASI
3)SOSİSLİ MAKARNA
4)YALANCI İÇLİ KÖFTE(EKMEKDEN)
5)KADAYIFLI MUHALLEBİ
6)PİRİNÇLİ KABAK SALATASI

EKMEKDEN İÇLİ KÖFTE

MALZEMELER:(55- 60 adet köfte için)

ekmeği için,
3 adet bayat ekmek
2 yumurta
2 kahve fincanı un
tuz,kimyon
içi için,
300 gr kıyma
2 adet soğan
2 diş sarımsak
yarım demet maydanoz
tuz,karabiber ,kırmızı pul biber
kızartmak için yağ
üzerinin sosu:
1 bağ maydanoz
2 adet limon suyu
2 diş sarımsak

YAPILIŞI:

1)Bayat ekmeği iyice ıslatın ve elinizle ovarak parçalayın.Bu arada suyunu süzdürmeyi unutmayın.
2)İçine yumurta,un ve baharatları koyarak iyice yoğurun.
3)Kıymayı soğan ve sarımsakla kavurun.İyice kavrulunca baharatları ekleyin,altını söndürünce maydanozu ekleyerek karıştırın.
4)Ekmekden ceviz büyüklüğünde parçalar alın,elinizi suya batırarak elinizin içinde baş parmağınızla içini açın ve kıymalı harçdan koyarak ağzını kapatın.Hepsine aynı işlemi yapın.
5)Kızgın yağda kızartın.
Servis aşamasına arzu edilirse sos malzemesi karıştırılarak üzerine dökülür.
Sos olarak ,sarimsaklı yoğurtda tercih edebilirsniz.

6 Ağustos 2011 Cumartesi

Y.MERCİMEKLİ BULGUR PİLAVI VE 8.GÜN MENÜSÜ

1)TAVUK ÇORBASI
2)TEPSİ KÖFTESİ
3)FASULYE DİBLESİ
4)KARIŞIK KIZARTMA
5)MERCİMEKLİ BULGUR PİLAVI
6)REVANİ



MALZEMELER:

2 kase pilavlık bulgur
3 kase su
1 çay bardağı haşlanmış yeşil mercimek
1 adet soğan
2 adet domates(veya 1 yemek kaşığı salça)
tuz,kırmızı pul biber
2 yemek kaşığı sıvıyağ




YAPILIŞI:

1)Sıvıyağda soğanı kavurun. Salça yada rendelenmiş domatesi ekleyerek kavurmaya devam edin..Haşlanmış yeşil mercimeği ekleyin.(ben daha önceden haşlayıp dondurucuya koyuyorum.lazım olunca çıkarıp kullanıyorum.)Domates kavrulunca 3 kase soğuk suyu ve baharatları ekleyerek kaynamaya bırakın.
2)Su kaynayınca 2 kase bulguru ekleyip karıştırın.Tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte 8-9 dakika pişirin.

3 Ağustos 2011 Çarşamba

5.GÜN MENÜSÜ VE KABAK BÖREĞİ



1)UNLU MERCİMEK ÇORBASI
2)KADIN BUDU KÖFTE
3)PİLAV
4)YAZ TÜRLÜSÜ
5)KABAK BÖREĞİ
6) KIRMIZI LAHANA SALATASI
7)GÜRCÜ TATLISI

KOLAY VE HAFİF BİR BÖREK..
KABAK BÖREĞİ

MALZEMELER:

2 adet yufka
3 adet kabak
2 adet havuç
4 yumurta
2 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvıyağ
yarım demey dereotu,tuz
100 gr beyaz peynir+kaşar peyniri rendesi
üzeri için,
100 gr kaşar peyniri rendesi

YAPILIŞI:

1)Kabağı rendeleyin ve suyunu süzün.Havuçu rendeleyin.Yufkaları elinizle parçalayarak kabak ve havuç rendesi ile karıştırın.
2)Bu karışımın üzerine yumurta,süt,sıvıyağ,dereotu,peynir rendelerini ve tuzu ekleyin.
Kaşıkla karıştırarak birbirine iyice özleşmesini sağlayın.
3)yağlanmış kare borcama dökerek fırına verin.180 derecede 35-40 dakika pişirin.İçinin iyice pişdiğini kontrol ederek çıkarın.Çıkarmadan önce üzerine kaşar peyniri rendesini dökün,eriyene kadar bekletin.

2 Ağustos 2011 Salı

FINDIKLI ŞERBETLİ KURABİYE




Çok kolay ve lezzetli bir tatlı..ani gelen misafirler için kurtarıcı bir tarif...

MALZEMELER:

1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı irmik
1 çay bardağı sıvıyağ
2 su bardağı un
1 çay bardağı dövülmüş fındık
1 paket kabartma tozu
limon veya portakal kabuğu rendesi
2 yumurta(birinin akı üzeri için)
üzerine ,hindistan cevizi
şerbeti:
3 su bardağı şeker
3 su bardağı su

YAPILIŞI:

1)Bütün malzemeleri karıştırın.Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur olacak.Hamurdan ceviz büyüklüğünde alın ve elinizle yuvarlayarak toplar yapın,önce yumurta akına sonra hindistan cevizine bulayarak tepsiye dizin.
2)şerbet için su ve şekeri iyice karıştırın.(pişirmeden)
3)Kurabiyeler pişince soğuk şerbeti dökün ve tekrar sıcak fırına koyun.
Fırının ısısını kapatın ve fırının sıcaklığı ile şerbeti çekene kadar bekletin.