Bu Blogda Ara

30 Aralık 2010 Perşembe

MİNİK GÜL BÖREĞİ


Bir börek bu kadar mı güzel olur..Akşam oğlumun isteği üzerine yaptığım ve yemeye doyamadığımız bir börek.Kıymalı börek yapınca mutlaka yanına kızım için patates salatası yaparım.Birde çay değme keyfimize...
Oğlum kıymalı sevdiği için kıymalı yaptım ama peynirlisi de süper.

Bir lokmada ağzınıza atın ve çayınızla keyifle yudumlayın.

MALZEMELER:

3 yufka

300 gr kıyma
2 adet soğan
2 adet domates(ben yazın yaptığım domates soslarından kullandım)
karabiber,tuz,kekik
maydanoz

sos malzemesi:
3 yumurta
1/2 su bardağından 1 parmak fazla sıvı yağ
1.5 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı maden suyu


YAPILIŞI:

1)Soğanı doğrayın ve yağ koyduğunuz tavada kavurun.Soğanların rengi dönünce kıymayı ekleyin ve kavurmaya devam edin.
2)Domatesi ekleyin ve suyunu çekene kadar karıştırmaya devam edin.En son baharatlarını ve maydanozunu ekleyerek karıştırın ve soğumaya bırakın.
3) Her bir yufkayı 8 eşit üçgene bölün.3 yufkayı bölmeniz halinde toplam 24 adet üçgen yufka parçanız olacak.Bunların herbirinin üzerine yumurta, yoğurt, maden suyu ve sıvı yağdan hazırlanan sos karışımından sürün.
4) Sos sürülmüş yufkaların kenarlarına kıymalı içten koyun ve rulo yaparak kendi etrafında dolandırın hazırlanan ruloları yağlanmış yuvarlak borcamın ortasından başlayarak tepsiye sıkışık olarak yerleştirin.
3) Kalan sos malzemesini böreklerin üzerine dökün ve buzdolabında bekletin.

Böreği akşamdan hazırlayın en az 1 gece dolabta bekledikten sonra fırına vererek pişirin.Arzu edilirse üzerine tereyağ parçaları koyabilirsiniz.

29 Aralık 2010 Çarşamba

YILBAŞI HAZIRLIĞI

herkesin yılbaşını şimdiden kutluyorum...Herkese nice seneler....

Evet yılbaşı geliyor ve eğer evde geçireceksiniz ailenizle birlikte olaçağınız bir sofra kurmak güzel olur.Ben kendi adıma o akşam için çoçuklarımın sevdiği şeyleri yapmayı planladım .Planladım diyorum ama aslında bana menü söylendi ve yapmam istendi.
İstatistiklerime bakdığımda en çok tıklanmanın aperatifler yazıma olduğunu gördüm. Gerçi onu yayınlayalı epeyi zaman oldu ama yılbaşı için uygun tarifler olduğunu düşündüğüm için olanları biraraya toplamak istedim.

HAYDARİ VE MUAMMARA
YALANCI BEYTİ
ARNAVUT ÇİĞERİ
PATLICAN SİLKMESİ
BARBUNYA PİLAKİ
AKÇAABAT KÖFTE
ÇİĞ KÖFTE
HARİKA PAZISI
PATATES PİLAKİ
ÖZEL SOSYETE MANTISI
PİZZA
ISPANAKLI BÖREK
MARMARİS PİLAVI
ÇITIR TAVUK
PERDE PİLAV
KIRMIZI BİBER TURŞUSU(DOMATESLİ)

27 Aralık 2010 Pazartesi

MERCİMEKLİ KESME HAMUR ÇORBASI(MERZİFON ÇORBASI)

Sevgili öğretmenimiz Perihan Hanımın yaptığı lezzetli mi lezzetli bir çorba..Aslında ben bu çorbayı yapardım ama içine kesme makarna yerine mantı koyardım isminide yeşil mercimekli mantı çorbası diye bilirdim. Öğretmenimiz günde size değişiklik olsun Merzifon çorbası yapayım deyince merak etmiştim.yedikten sonra hemen hemen aynı olduklarını anladım.

MALZEMELER:

1 su bardağı mercimek
1/2 su bardağı nohut
1 su bardağı kesme makarna(merzifondan gelmiş.)
1 su bardağı yoğurt
1 yumurta
2 diş sarımsak
nane
kırmız pul biber
tereyağ
tuz

YAPILIŞI:

1)Yeşil mercimeği ve nohutu ayrı ayrı haşlayın.
2)Tencereye yeşil mercimek,nohut ve kesme makarnayı koyun. Üzerine yaklaşık 3 su bardağı suyunu koyun ve kaynamaya bırakın.
3) Bir kase içersinde yoğurt ve yumurtayı iyice çırparak karıştırın.
4)Kesme makarnalar pişince yoğurtlu karışımı çorbaya ekleyin.
5)sos olarak tereyağını eritin, sarımsağı yağda kavurun.İçersine nane ve kırmızı pul biberi ekleyerek karıştırın.Çorbanın üzerine dökün,tuzunu ekledikten sonra bir taşım kaynatın ve altını söndürün.

26 Aralık 2010 Pazar

LİMONLU CHEESECAKE

Bol limon aromalı harika bir lezzet....Son günlerin favori tarifim,vişneli ,böğürtlenli ve limonlu olmak üzere her versiyonunu yapar oldum...Bugüne kadar hiç cheesecake yapmadıysanız hemen bunu deneyin derim.Pişman olmazsınız.

MALZEMELER:

150 gr Ekici Ricotta(ben bulamadım labne peyniri ile yaptım)
1 su bardağı yoğurt
yarım paket vanilyalı puding
1 paket vanilya
1 su bardağı şeker
2 adet yumurta
1/2 limon suyu ve rendesi

TABANI İÇİN,
2 paket burçak bisküvi
75 gr tereyağ,tuz

Limonlu Kısım,
2 adet limonun suyu
1 yemek kaşığı nişasta
3 yemek kaşığı şeker


YAPILIŞI:

1)Peynir,yoğurt,puding,vanilya,şeker,yumurta ve limonu karıştırın.
2)Terayağını eritin ılındıktan sonra rondadan geçirilmiş bisküvilerle karıştırın.Helva kıvamına gelecek şekilde hamur haline getirin.Elde edilen hamuru altına yağlı kağıt konulmuş kelepçeli kalıbın altına sıkıca yerleştirin.
3)Karıştırılan peynirli malzemeyi hamurun üzerine dökün ve 180 derecede pişirin.Pişme süresi fırından fırına değişiyor.yaklaşık olarak 40 dakika.
4)Limonlu kısım için,
Limonların suyu,nişasta ve şekeri pişirin. Pelte kıvamına gelince altını söndürün.
5)Kekiniz soğuyunca sosu dökün 1 gece dolabta beklettikten sonra servis yapın.
Bu keki yapmanın bazı püfleri var..
1)kek pişdiktan sonra fırın kapağını açmadan soğumasını bekleyin.Fırın soğuyunca keki çıkarın.
2)Kek tamamen soğumuşken buzdolabına koyun ama sakın kelepçeli kalıbtan çıkarmayın.
3)Pelteyi kalıbtayken dökünki şekli düzgün olsun kekden aşağıya inmesin.
4)Ertesi gün kalıbtan çıkarıp servis yapın.

22 Aralık 2010 Çarşamba

AŞURE


arşivimde bulunmasını istediğim bir tarif.Hep annem yapar ben yerdim bu sefer değişiklik olsun bende yapmasını öğreneyim dedim ve mutfağa geçtim.Yapım aşamasında sürekli anneme telefonla tarif sorsamda ikinci yapışımda tamamdır dediğim bir tarif.....
MALZEMELER:

2 su bardağı aşurelik buğday
1/2 su bardağı fasulye
1/2 su bardağı nohut
8 adet incir
1/2 su bardağı üzüm
3 litre su
2.5 su bardağı şeker
14 adet kuru kayısı
1 adet elma
1 adet portakal kabuğu rendesi
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı buğday unu

1)Aşurelik buğdayı tencereye koyun, üstünü geçeçek kadar su ilave ederek kaynamaya bırakın.Su kaynayınca 3 dakika daha kaynatıp altını kapatın ve 1 gece bu şekilde bekletin.
2)Fasulye ve nohutu geceden ıslayın.
3)Ertesi gün buğday tamamen suyunu çekmiş olacak.Aynı tencereye 3 lt suyu ekleyip kaynatın.
4)Fasulye ve nohutu ayrı ayrı haşlayın.
5)Buğday iyice pişince fasulye ve nohutu koyun.Bereber biraz kaynasınlar.Sonra portakal kabuğu rendesini ekleyin ve 10 dakika daha kaynasın.Sonra kuru üzüm,kayısı
ve elmayı ekleyin.hepsi beraber iyice özleşene kadar pişirin.
6) Şekeri ekleyin.
7)1 su bardağı sütün içine 1 yemek kaşığı unu katıp iyice karıştırın.Ve tencereye ekleyin.En son inciri ekleyin 2-3 dakika kaynatıp altını söndürün.

20 Aralık 2010 Pazartesi

MOR LAHANA VE PATATES SALATASI

Babamın yaşgününden kalma tarifler.Herkesin bildiğine eminim ama arşivimde bulunsun.
Vazgeçilmez salatamdır,ne zaman bir sofra kurmak istesem hemen aklıma patates salatası gelir.Ailecek de çok severiz.herkesin kendine göre bir tarifi olmakla beraber yağını limonunu bol koydunmu değme keyfine.

MALZEMELER:

1 kg patates
2 adet soğan
1 adet havuç
marul
maydanoz
kornişon turşu
limon
zeytinyağ
tuz,kırmızı pul biber

YAPILIŞI:

Patatesleri haşlayın ve küp küp doğrayın.Soğanı piyazlık doğrayın ,isterseniz sumakla ovabilirsiniz.Sumak salataya farklı bir lezzet katıyor.Havuçu rendeleyin,marul ve maydanozu doğrayın.Hepsini karıştırın.yağ,limon ve baharatlarını ekleyerek servis yapın.


MOR LAHANA SALATASI

MALZEMLER:

1 adet mor lahana
1 kase yoğurt
1 yemek kaşığı mayonez(isteğe bağlı)
1 diş sarımsak
tuz, ceviz
maydanoz

YAPILIŞI:

Mor lahanayı rendeleyin yada robottan geçirin.Yoğurt,mayonez ve tuzu ayrı bir yerde karıştırın.
Mor lahanayı yoğurtlu karışıma ilave edin cevizide ekleyerek karıştırın.
Servis aşamasında üzerini maydanozla süsleyin.

17 Aralık 2010 Cuma

HAMSİLİ PİLAV


Annemin günlerinde ondan istenen özel lezzetlerden biri hamsili pilavdır.ben yemesini çok sevmediğim için hiç yapmadım hatta bir kaç çatal almak dışında yemiş de sayılmam. Ama annem çok güzel yaptığı için arkadaşları tarafından sürekli olarak istenir.Bu resimdeki hamsili pilavı da annem yeni komşuları Seval ve Derya Hanım için yapmış ve beni kıskandırmak için resim çekip göndermişler.
Annem benden uzakta olduğu için hep aklım onda kalıyordu.Şimdi çok sevdiği komşuları ile çok güzel günler geçiriyor.Allah tadlarını hiç bozmasın ....

MALZEMELER:

2 kg ayıklanmış ve kılçıkları çıkarılmış hamsi
5 adet soğan
2 yemek kaşığı çam fıstığı
1 tatlı kaşığı şeker
2.5 kase pirinç
2 yemek kaşığı kuş üzümü
karabiber,pul biber
maydanoz ,dereotu,nane
3 yemek kaşığı zeytinyağ
mısır unu+buğday unu

YAPILIŞI:

1)Soğanları sıvıyağda 2-3 dakika çevirin. Çam fıstığı ve şekeri ekleyip soğanın rengi dönene kadar kavurun.
2)Pirinçi yıkayın,süzün ve soğanların üzerine ekleyip karıştırın.Kuş üzümü,karabiber ve kırmızı pul biberi ekleyip pirinçler şeffaflaşana kadar kavurun.Tam üstünü kapatacak kadar su ekleyip pişirin.Altını söndürdükten sonra maydanoz,dereotu ve naneyi ekleyip karıştırın ve tencerenin altını kapatarak dinlenmeye bırakın.
3)Yuvarlak borcamın içine 3 yemek kaşığı zetinyağ koyun ve fırına atın.Zeytinyağ ısınınca fırından çıkarın ve fırçayla borcamın her tarafını yağlayın.
Bu işlemi hamsilerin tavaya yapışmasını önlemek için yapıyoruz.
4)Mısır ve buğday ununu karıştırın.Kılçıkları çıkarılmış hamsileri bu unlu karışıma bulayıp borcamın altına açık olacak şekilde ve kuyruk tarafı içe geleçek şekilde yerleştirin.
5)Hazırlanan iç pilavı hamsilerin üzerine dökün.Pilavın üzerini tekrar hamsileri yerleştirerek kapatın.
6) Üsteki hamsilerin üzerine fırçayla sıvıyağ sürüp fırına verin.Üzeri kızarana kadar pişirin.


16 Aralık 2010 Perşembe

UNLU MERCİMEK ÇORBASI


Oğlumun en sevdiği çorba.Düdüklüde yaptığım içinde çok pratik.

MALZEMELER:

1 kase kırmızı mercimek
1 adet rendelenmiş patates
1.5 lt su
tuz,kimyon
2 yemek kaşığı tereyağ
1 kahve fincanı un



YAPILIŞI:

1) Un ve tereyağını kavurun.Unun rengi dönünce diğer malzemeleri düdüklüye koyun ve karıştırın.Düdüklünün kapağını kapatın.
2) Düdüklüyü önce en büyük ocakta buharı çıkana kadar pişirin sonra yavaşa çevirin ve 15 dakika daha pişirerek altını söndürün.

Arzu edilirse üzerine kırmız pul biber tereyağda eritilip dökülebilir.Benim çoçuklarım acı sevmediği için yapmıyorum.

14 Aralık 2010 Salı

TAVUKLU RULO BÖREK

İlk resmi akşam sofrada çekmiştim,bir dilim ertesi güne kalınca onuda tek çektim.Işık etkisiyle ikiside farklı gözüktü.

MALZEMELER

4 adet yufka
2 adet tavuk göğsü

1 çay bardağı zeytinyağı

1 soğan

2 adet kırmızı biber
50 gr kaşar peyniri rendesi
tuz,köri

üzerine sürmek için
1 yumurta sarısı

çörekotu,






YAPILIŞI:

1- 1.yufkayı kare büyük fırın tepsisinin üzerine kenarlarını içe gelecek şekilde yerleştirin ve kuru yer kalmayacak şekilde yağlayın.

2- Yağladığınız yufkanın üzerine diğer yufkayı serip,aynı şekilde yağladıktan sonra kalan yufkalara da aynı işlemi uygulayın..
3 - 4 adet yufkayı yağlayıp üst üste serdikten sonra fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
4-tavuğu haşlayın ve haşlama suyunu bir kenara alın.
5-Üzeri kızaran yufkaları fırından çıkarın ve haşladığınız tavuğun suyundan kepçe yardımıyla yufkaların üzerine gezdirin.yufkalar yumuşayana kadar bu işleme devam edin
6- Tavanıza sıvıyağı koyun, soğan ve kırmızıbiberi ekleyerek soteleyin.Küçük parçalara ayırdığınız tavukları ekleyin.Biraz daha soteleyin.Tuz,köri ve kaşar peyniri rendesini ekleyerek altını söndürün. 7-Islattığınız ve yumuşayan yufkanın arasına hazırladığınız tavuklu harcı koyup rulo yapın ve üzerine yumurta sarısı ile çörek otu ekleyip fırında üzeri kızarana kadar pişirip servis yapın..

Tarifi umut sepetinden aldım ama tavuklu harcın orjinalinde ceviz vardı ben onun yerine kırmızıbiber ve kaşar rendesi kullanmayı tercih ettim.
Paylaşımından ötürü kendisine teşekkürler.

12 Aralık 2010 Pazar

ARNAVUT ÇİĞERİ

Pazar günü babamın yaşgünü dolayısıyla hazırladığım sofradan bir tarif.

Menümde neler vardı,
tavuklu rulo börek
arnavut çiğeri
patates salatası
mor lahana salatası
limonlu cheesecake
çikolatalı pasta
sırasıyla tariferimi vereçeğim.

MALZEMELER:

ölçü vermeden anlataçağım,
çiğer
un
kırmızı pul biber
kızartmak için sıvıyağ
sumaklı soğan için,
sumak ve soğan
maydanoz

YAPILIŞI:

1)Çiğeri küçük küçük doğrayın ,yıkayın ve iyice süzdürün.Büyük bir tepsiye unu dökün üzerine kırmızı pul biberi döküp harmanlayın.
2)Çiğerleri unlu karışımının üzerine dökün ve her tarafları una bulanana kadar elinizle karıştırın.
3)Kızgın yağa atıp kızartın.
4)Soğanları piyazlık doğrayın ve sumakla karıştırarak iyice ovun.Maydanozu ince ince doğrayın ve hepsini karıştırın.
Çiğer ve sumaklı soğanı birlikte servis yapın.
normalde yanına patates kızartmasıda yaparım ama kızım patates salatası yap kızartma deyince onu kırmadım.

7 Aralık 2010 Salı

PİRİNÇLİ BROKOLİ ÇORBASI

Muhteşem ötesi bir çorba..Annemin brokoli çorbası favori çorbamken bu çorba onun pabuçunu dama attı.Annem brokoli çorbası yapmak için barbunyayı dondurucuda bulamayınca onun yerine ne katayım diye düşünmüş,aklına patates ve pirinç gelmiş,pişirdikten sonrada birde süt ekleyeyim demiş ve ortaya bu harika lezzet çıkmış.
Çorba sevmeyen biri olarak buna bayıldım.Kızım ve oğlumda severek yedi.Evde brokoliniz varsa hiç üşenmeyin ve bu çorbayı deneyin sonra pişman olursunuz ...
MALZEMELER:

1 adet brokoli
2 diş sarımsak
1 adet soğan
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı tereyağ
1 adet patates
2 yemek kaşığı pirinç
1 su bardağı süt
tuz,kırmızı pul biber

YAPILIŞI:

1)Soğan ve sarımsağı tereyağda iyice kavurun.Sonra unu ekleyin.Unun rengi dönünce salçayıda ekleyerek karıştırın. Yaklaşık 4 su bardağı suyu ekleyin ve kaynamaya bırakın. (Tabi unu suda iyice çırpma teli ile açın.)
2)Su kaynayınca yıkanmış ve küçük küçük doğranmış brokolileri ilave edin.Bunlar biraz pişince patatesi ekleyin. Tuz ve kırmızı pul biberi ekleyin ve kısık ateşte brokoli ve patatesi biraz pişirin.Yıkanmış pirinçi ekleyin ve pişmeye bırakın.
3)İndirmeye yakın sütü ilave edin bir taşım kaynatın ve ocaktan alın.

5 Aralık 2010 Pazar

LİGARBA SOSLU TATLI



MALZEMELER:



1 paket etimek (tuzsuz)


Meyveli sosu:


1 su bardağı şeker
500 gr ligarba yada vişne(ikiside rondadan geçirilmiş)
2,5 su bardağı su


MUHALLEBİSİ:


1 litre süt
3 yemek kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı un
1 su bardağı şeker
1 paket krem şanti
1 paket vanilya



YAPILIŞI:


1)Etimekleri büyük dikdörtgen borcama dizin.
2)Ligarba veya böğürtlenleri tencereye koyun. Su ve şekeri ekleyerek pişirin. Sos sıcakken etimeklerin üzerine kepçeyle dökerek gezdirin. Etimeklerin hepsinin iyice sos ile ıslanmasını sağlayın.
3)Muhallebisi için süt, un, nişasta ve şekeri bir tencereye alın ve sürekli karıştırarak pişirin.
4) Pişen muhallebi soğuyunca toz krem şanti ve vanilyayı ilave edirek mikserle çırpın.
5)Çırpılan muhallebiyi etimeklerin üzerine yayın.
Servis yaparken üzerine hindistan cevizi serpin.1 gece dolabta beklettikten sonra servis yapabilirsiniz.

1 Aralık 2010 Çarşamba

HAMSİ KUŞU ve 8.KURBAN BAYRAMI ETKİNLİĞİ

Zekiye arkadaşımın tariflerine devam ediyorum.yöresel bir lezzet ben kendim hiç yapmadım hatta ilk kez yediğimi de söyliyebilirim.Hamsili lezzetleri sevenler için süper bir tarif.Ayrıca Arkadaşımda çok güzel yapmıştı...

Zekiyeçiğim bu güzel tarfini 8.Kurban bayramı etkinliğini düzenleyen özlem arkadaşıma gönderiyorum.

MALZEMELER:

1 kg taze hamsi
2 bağ pazı
7 adet taze soğan
1 bağ maydanoz
1 yemek kaşığı kuru nane(varsa taze nane de olur)
3 yemek kaşığı buğday unu
3 yemek kaşığı mısır unu
1 yumurta
kızartmak için sıvıyağ
üzeri için 1 adet yumurta

YAPILIŞI:

1)Hamsiyi ayıklayınve kılçıklarını çıkarın.
2)Pazı,taze soğan,maydanoz ve naneyi ince ince doğrayıp tuzla ovun.
3)Ardından mısır ve buğday ununu ekleyin.Yumurta ve doğranmış hamsileri ekleyip karıştırın.
4)Bu karışımdan köfteler yapın ve yağda kızartın.İki tarafını kızartıktan sonra almaya yakın 1 yumurtayı kırın.Yumurta pişince servis tabağınıza alın.
Arzu edilirse sadece kızartılarakda servis yapılabilirYani yumurta kırarak kızartmak istek ve arzuya kalmış....