Bu Blogda Ara

29 Nisan 2013 Pazartesi

PORTAKALLI TİRAMİSU

       Cumartesi akşamı misafirlerim için yaptığım kolay,lezzetli ve sunumu güzel pasta.Tarifi pelinchef'den aldım ama kedidillerini sadece portakal suyuyla değil kahvede ekleyerek ıslattım.Portakal aromasının yakışmadığı lezzet yok herhalde.
Ama kalabalık misafir için 24 cm lik kelebçeli kalıb kullanırsanız kremayı 2 katı olarak yapın.

MALZEMELER:(20 cm kelebçe için)

1 paket kedidili
1 adet portakal suyu
1 tatlı kaşığı granül kahve
1 tatlı kaşığı şeker

500 gr süt
4 yemek kaşığı şeker
3 yemek kaşığı un
1 adet yumurta sarısı
3 yemek kaşığı labne peyniri
1 paket vanilya
1 adet portakla kabuğu rendesi

üzeri için kakao


YAPILIŞI:

1)Portakal suyunu sıkın içine granül kahve ve şekeri ekleyerk iyice karıştırın.
2)Kedi dillerini ortadan ikiye bölün ve karışıma batırarak kelebçenin etrafına dik olacak şekilde yerleştirin.Tabanına da kedi dillerini yerleştirin.
3)Süt,şeker,yumurta,portakal kabuğu rendesi ve unu sürekli karıştırarak pişirin.Kıvamı olunca altını söndürün.Labne peynirini ve vanilyayı ekleyerek mikserle çırpın.
4)Kremanın yarısını kalıba dökün üzerine tekrar kedi dillerini (portakallı karışıma batırarak)yerleştirin ve kalan kremayı dökün.Üzerine kakao serpin. 1 gece dolabta beklettikten sonra servis yapın.
Daha önce yaptığım kedi dilli pastaya bakmak isterseniz tarif burada..

25 Nisan 2013 Perşembe

KISIR ,POĞACA VE KIYMALI BÖREK

Mutfakkolik'in sitesinde farklı kısır tarifini görünce denedim ve çok memnun kaldım.Artık kısırlarımı bu yöntemle yapıyorum.Daha tane tane oluyor.

Oğlum kıymalı börek isteyince yanına kısır ve peynirli poğaca da yaptım.Tatlı olarak ta sütlaç vardı.


FARKLI KISIR

 
 
MALZEMELER:
 
2 su bardağı kısırlık bulgur
1.5 su bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
yarım çay bardağı limon suyu
yarım demet maydanoz
7-8 adet taze soğan
4-5 taze nane
10-15 adet kornişon turşu
2 diş sarımsak
4 yemek kaşığı nar ekşisi
zeytinyağ
tuz,kırmızıbiber,sumak
üzerini süslemek için,salatalık ve çukundur turşusu
 
YAPILIŞI:
 
 
 1)Bulguru kaseye alın üzerine salçaları ekleyin.Sıcak suyun içine limon suyu ve tuzu atın.Bunu bulgurun üzerine dökün ve karştırın.Üzerini kapatarak şişene kadar bekleyin.
2)Maydanoz,taze soğantaze nane,rendelenmiş sarımsak,kornişon turşu ve baharatları ekleyerek karıştırın.
3)En son zeytinyağ ve nar ekşisi ekleyerek servise hazırlayın.
 
Daireye organik nar ekşisi satan biri geldi çok güvenemesemde aldım .İyiki de almışım ne benzer marketten aldığım nar ekşilerine.Tadı aroması ekşiliği süper onla yapılan kısır bir başka oluyor.


.

22 Nisan 2013 Pazartesi

GÜN MENÜSÜ

Evet yeni bir gün menüsü ile sizlerleyim.Sitedeki ziyaret oranlarına baktığımda gün menüleri üst sıralarda yer alıyor.Sizi bilmem ama ben misafir gelmeden önce ne yapayım kısmında zorlanıyorum.

1)Kadayıflı börek
2)Saçaklı poğaca
3)Patates püreli patlıcan salatası
4)Bulgurlu lahana dolması
5)Mantar salatası
6)Fındık bezeli tatlı
7)Tahinli rulo

18 Nisan 2013 Perşembe

HATİCE'NİN GÜNÜ





Misafir ağırlayacaklar için menü alternatifi...
Olmayan tarfileri en kısa sürede yazaçağım.

MENÜSÜNDE NELER Mİ VARDI?

1)Erişteli ıspanak böreği(Ayşegül yaptı)
2)Arnavut böreği
3)Keten tohumlu ekmek
4)Renkli erişte salatası
5)Yaprak sarma
6)Julyen sebze  salatası(sebzeli karışık salata)
7)Turşu kavurması
8)Pirinç salatası(Perihan hanım yaptı)
9)Gürcü tatlısı
10)Çilek soslu kedi dilli tatlı(Gülcan yaptı)

8 Nisan 2013 Pazartesi

MISIR GEVREKLİ NİŞASTALI KURABİYE



kızımın elinden sizlere harika bir kurabiye....
Nutellası olmadanda kurabiye olarak harika bir tat .Birde nutella ve msıır gevreği ile birleşince çayın yanında demede keyfinize.Oğlum yiyince tamam anne sitende yayınlanmaya değer bir tarif dedi.Onun düşünceleri benim için önemli çünkü bu yaşına rağmen çok doğru tespitlerde bulunuyor ve yediği lezzetin içindeki malzemeleri çok kolay ayrıştırıyor.
Tarifi önce damla çikolatada sonra bir çok sitede gördüm.

MALZEMELER:

3 adet yumurta
125 gr oda ısısında margarin
1 su bardağı un
yaklaşık 400 gr buğday  nişastası
1 su bardağı şeker
1 paket kabartma tozu
1 adet portakal kabuğu rendesi(tarifte yoktu ben ekledim,iyikide eklemişim süper bir lezzet kattı)
Üzeri için;
1 su bardağı nutella
1/2 çay bardağı sıvıyağ
mısır gevreği


YAPILIŞI:

1)Margarin,şeker,yumurta,un,kabartma tozu,portakal kabuğu rendesini yoğurun. Nişastayı kontrollü olarak ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapın.Bu hamurdan ceviz büyüklüğünde toplar yaparak tepsinize yerleştirin.Yaklaşık 45-50 adet kurabiye çıkıyor.
2)Özellkile ısıtılmış fırında pişirinki  kurabiyeler yayılmasın.12-15 dakika arasında pişiyor üzeri çatladımı pişmiş demektir.
3)Nutella ve sıvıyağı benmari usulü eritin.Mıısr gevreklerini elinizle ufalayın.
4)Fırından çıkan ve bir 10-15 dakika dinlenen kurabiyeleri önce nutellaya sonra mısır gevreğine batırarak yağlı kağıt üzerine dizin.
tarif:damla çikolata

BİBERLİ EKMEK

DUYURU:
Sevinç arkadaşımla beraber şeker hamurlu kurabiyeler ve kekler yapmaya niyet ettik.Allahımın yardımı ve izniyle sipariş almaya başlıyoruz.Trabzon'da yaşayan arkadaşlara duyrulur.Bilgi için,saniyesultan@hotmail.com 'a mesaj atabilirsiniz.


Sabah kahvaltısı için süper bir fikir.İçinde herşeyin olduğu bir kerede hepsini ağzına attığın süper lezzet.
 Bu ekmeğin hamurunu yaparken kendimce bir denemede yaptım.
İşten öğlen arası eve geldim ve hamuru yoğurdum hiç mayalandırmadan kapaklı bir kaba koyarak buzdolabına koydum.Akşam iş dönüşü kapağı bir açtım, hamurum öyle güzel kabarmıştıkı çok memnun oldum.
Bazen hamuru akşamdan mayalayıp dolaba koysam sabah kalkıp şekil versem  yapsam nasıl olur diye düşünürdüm.İlk denemede oldu.Sizinde bu konuda fikirleriniz veya uygulamalarınız varsa bana yazın.

MALZEMELER:

1 su bardağı ılık süt
1 tatlı kaşığı yaş maya
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı sirke(tarifte yoktu ben ekledim)
1 çay bardağı sıvıyağ
aldığı kadar un

üzeri için,

1 adet kırmızı biber
2 adet yeşil biber
1 adet soğan
1 adet domates
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 diş sarımsak
50 gr beyaz peynir
tuz,karabiber,kimyon ve kekik




YAPILIŞI:

1)Ilık  sütün içine yaş  mayayı ve şekeri atın biraz karıştırarak kabarmasını bekleyin.
2)Maya kabarınca yoğurma kabınıza dökün,diğer malzemeleri de ekleyin.Yumuşak bir hamur elde edene kadar un ilave ederek yoğurun.Mayalanmaya bırakın.(1 saat kadar)

3)Üzeri için olan bütün malzemeleri küçük küçük doğrayın.Mayalanan hamuru merdane ile büyük fırın tepsisine olacak şekilde acın.Yağlanmış tepsiye koyun üzerine iç malzemesini elinizle bastıra bastıra yayın ve 180 derecede pişirin.

tarifi mutfak sırlarından aldım.

1 Nisan 2013 Pazartesi

BATTANİYE

Annemin kalan ipliklerle yaptığı muhteşem ötesi yumuşacık ve sıçacık battaniye...



başka yandan,İzmir'den Nuray hanım nasıl yapıldığını sormuş dilim döndüğünce anlatayım.
1)Battaniyenizin eni ne kadar olsun istiyorsanız o kadar zincir çekin.(biz yaklaşık 1 metre yaptık)
2)Zincirin üstüne 3'lü trabzan yapın.Yani tığınızın üzerine ipi iki kere dolayın ve iki kerede çekerek çıkın.Bundan 3 tane yapın ve bir zincir çekin.Sıranın sonuna kadar aynı işlemi tekrar edin.
3)Başka renk iplik takın ipin ucunu biraz fazla bırakın sonradan püskül olarak kalacak.Üçlü trabzanın üstüne tekrar üçlü trabzan yapın ama bu sefer ortadakini alltaki trabzanın dibine batarak yapın.tekrar bir zincir çekin ve üçlü trabzan yaparak devam edin.
İstediğiniz büyüklüğe gelene kadar bu şekilde devam edin.
Bu battaniyeni püfü üçlü trabzanda ortada yaptığın trabzanı altaki ilmeğin dibine batmak.İnşallah anlatabilmişimdir.Eğer yine sorun olursa resim çekerek gösteririm.
Not=Kalın iplikle yaparsanız üçlü trabzanların arasına zincir çekmeden yapın.Biizm ipliğimiz kalın olduğu için trabzanların arasına 1 zincir çekmedik.