Translate

31 Ocak 2012 Salı

SARIMSAKLI POĞACA

MALZEMELER:

1 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 adet yumurta(sarısı üzeri için)
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı maya
alabildiğine un

arası için,
50 gr tereyağ (oda ısında)
1 diş sarımsak
150 gr beyaz peynir maydanoz
üzeri için,
yumurta sarısı
susam


YAPILIŞI:

1)Ilık sütün içine maya ve şekeri koyun ve kabarmasını bekleyin.Kabarınca yoğurma kabınıza dökün üzerine sıvıyağ,yumurta akı,tuz ve yavaş yavaş unu ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin.
Mayalanması için üzerini örterek bekletin.
2)Mayalanan hamuru iki bezeye ayırın.Yumuşak tereyağının içine 1 diş sarımsağı rendeleyerek ekleyin ve karıştırın.Beyaz peyniri çatalla ezin ve maydanozla karıştırın.
3) Herbir bezeyi açın ve üzerine sarımsaklı tereyağdan sürün ve peynirli karışımdan her tarafına geleçek şekilde  yayın,hamuru rulo yapın ve üçgen şeklinde olacak şekilde kesin.Diğer bezeyede aynı işlemi yapın ve tepsiye dizin.Üzerine yumurta sarısı sürün,susam serpiştirerek  fırına verin.

30 Ocak 2012 Pazartesi

KILDIK SALATASI

Pazar günü gelen misafirlerim için hazırladığım menüm,

1)Mantı börek
2)Sarımsaklı poğaca
3)Buğday salatası
4)Kıldık salatası
5)Pirinçli  pırasa salatası
6)Meyveli pasta

MALZEMELER:

1  su bardağı kısırlık bulgur
su
un
kırmızı lahana
maydanoz
taze soğan
tuz
zeytinyağ
limon
kıtır ekmek

YAPILIŞI:

1)Bulguru ıslayın.Kabarınca  göz kararı su ve un,tuz ekleyerek yoğurun ve fındık büyüklüğünde köfteler yapın.Köftelerin dağılmaması için haşlamadan önce 1-2 saat buzdolabında bekletin.
2)Bekleyen köfteleri haşlayın.Sonra sıvıyağ da salça,kimyon ve naneyi eritin.Hazırlanan bu sosa köfteleri de ekleyerek karıştırın.
3)Kırmızı lahanayı ince ince doğrayın ve tuzla ovun.Maydanoz ve taze soğanı da doğrayın.Hepsini karıştırın.Yağını, limonunu ve tuzunu ekleyerek servis tabağınıza alın.Üzerine hazırladığınız soslu köfteleri ve kıtır ekmekleri yayın ve servis yapın.

Bu salatada kullandığım bulgur köfteleriyle çok çeşitli salata yapmanız mümkün.Karnabaharı haşlayıp bu köftelerle karıştırıp üzerine sarımsaklı yoğurt dökebilirsiniz.Yada ıspanak veya pazı boranisinin içine de ekleyebilirsiniz.

16 Ocak 2012 Pazartesi

FIINDIK BEZELİ TATLI

Sendepişir de görünce değişik geldi ve biraz eklemelerle pişirdim.Perşembe akşamı komşularıma yaptım yanında kısır ve haşhaşlı vardı.Çay ve sohbet eşliğinde süper oldu....
MALZEMELER:


FINDIK BEZELERİ İÇİN,

1 su bardağı ince dövülmüş fındık
1 çay bardağı şeker
2 yemek kaşığı hindistan cevizi
2 yumurta akı
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı elma rendesi

MUHALLEBİSİ:

1 kg süt
5 yemek kaşığı un
5 yemek kaşığı şeker
1 poşet krem şanti
üzeri için,tarçın

YAPILIŞI:

1)Fındık,şeker,hindistan cevizi,elma rendesi,vanilya ve yumurta aklarını bir tencereye alın ve ağır ateşte karıştırarak 5-6 dakika pişirin.
2)Pişen karışımı soğutun,soğuduktan sonra elinizle fındık büyüklüğünde toplar yapın ve tepsiye dizin.150 derecede 10-15 dakika pişirin.
3)Muhallebi için,süt,un ve şekeri karıştırarak pişirin.Pişen muhallebi ılındıktan sonra toz krem şantiyi ekleyerek çırpın.En az 10 dakika çırparsanız kıvamlı bir muhallebiniz olur...
4)Bezeleri servis tabağınızn altına yayın üzerine muhallebiyi dökün.Tarçınla süsleyerek servis yapın.


12 Ocak 2012 Perşembe

HAŞHAŞLI RULO


daha önce yayınlanmış haşhaşlı tarifim olmakla beraber bunu denedikten sonra hepsini kenara attım..Bir haşhaşlı bu kadarmı güzel olur bilemedim...Eğer hala denemediyseniz hemen deneyin.
Tarifi sevimli mutfak ve defne yaprağında görmüştüm.

MALZEMELER:
1,5 su bardağı süt
1/2 su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı maya
1 yemek kaşığı sirke
1 yemek kaşığı tuz
1 yemek kaşığı şeker
4+1/4 su bardağı un


İÇ MALZEMESİ:
150 gr tereyağ (eritilmiş)
300 gr çekilmiş haşhaş
2 yemek kaşığı tahin
2 yemek kaşığı şeker
2/3 su bardağı sıvıyağ

Üzeri için:

1 yumurta sarısı



YAPILIŞI:

1)Mayayı ılık suda şekerle birlikte eritin ve bir kaba koyun. Süt, sirke, tuz ve unu ekleyerek hamuru yoğurun.
2) Ilık bir yerde üzerini örterek 10 dk mayalandırın.
3) İç malzemelerinden haşhaş,tahin ve şekeri ayrı  bir kapta karıştırın
4) Mayalanan hamuru eşit 10 bezeye bölün. Her birini servis tabağı büyüklüğünde açın, önce eritilmiş tereyeğını sürün ve , sonra haşhaşlı içten yayın. Diğer bezelerede aynı işlemi yaparak üst üste koyun. Büütn bezeler bitince elinizle bastıra bastıra , aralarda kenarlarından çekerek büyütün.. 50-60 cm büyüttüğünüz hamuru rulo yapıp çamaşır sıkar gibi buralım.
5)Yağlanmış kek kalıbına hamuru yerleştirelim.Üzerine yumurta sarısını sürüp, fırına verelim. Üstü kızarana kadar pişirelim.

Not: Bu ölçüler 28-30 cm lik kek kalıbı içindir.

Ben kek kalıbında değil normal tepsiye rulo yapıp koyarak pişiriyorum...Çok katlı bir hamur olduğu için üzeri çabuk pişiyor ama içi tam pişmiyor.Bu nedenle ağır ağır pişmesinde fayda var.üzerinin pişmesine aldanıp çıkarmayın,içini kontrol edin.


8 Ocak 2012 Pazar

PİRİNÇLİ PIRASA SALATASI


Çok lezzetli ve bir o kadarda kolay bir salata.Hafta sonu Asiye'ye gitmiştik çok güzel şeyler yapmıştı.İçlerinden pırasalı salatayı ilk kez yedim ve çok beğendim.Kendim ve sizler için tarifini aldım.
menüde neler mi vardı?

1)Yalancı beyti
2)Etimekli tavuklu börek
3)Peynirli poğaca
4)Pirinçli pırasa salatası
5)Fasulye turşu kavurması ve patates haşlaması
6)Buğdaylı salata
7)Gürcü tatlısı
8)Paşa lokumu



MALZEMELER:

2 adet pırasa
2 adet kabak
1 adet kuru soğan
2 adet havuç
2 yemek kaşığı sıvıyağ
2 çay bardağı pirinç
2.5 çay bardağı su
yarım demet maydanoz

üzeri için,
1 kase yoğurt
2 diş sarımsak
tuz
nane,kırmızı toz biber

YAPILIŞI:

1)Pırasa,havuç ve kabağı çok ince olmayacak şekilde uzun uzun doğrayın.Soğanı sıvıyağda soteleyin,doğranmış sebzeleri ilave ederek sotelemeye devam edin.
2)Sebzeler yumuşayınca yıkanmış pirinçi ve suyu ekleyerek tencerenin ağzını kpatın ve pişirmeye bırakın.
3)Pirinçler pişip suyunu tamamen çekince maydanozunu ekleyip altını söndürün.
4)Pişen salatayı süzgece dökürek iyice süzdürün.
5)Süzülen salatayı servis tabağınıza alın.Üzerine sarımsaklı yoğurt dökün ve baharatlarla süsleyin.

5 Ocak 2012 Perşembe

BEYAZ LAHANA SALATASI




1 top küçük beyaz lahana
2 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz
üzeri için,
2 kase yoğurt
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı salça
kuru nane

YAPILIŞI:

1)Lahanayı ince ince kıyın.Sıvıyağda  iyice yumuşayana kadar soteleyin.
2)Servis tabağınıza alın üzerine sarımsaklı yoğurt dökün.
3)Salçayı tereyağda eritin ve yoğurdun üzerine gezdirin.





1 Ocak 2012 Pazar

MİMOZA SALATASI

salatanın tarifini yemek zevkinden aldım .Fakat yapım sırasında kendime göre bazı değişiklikler yaptım.
MALZEMELER:

4 adet haşlanmış patates
2 adet havuç
3 adet yumurta
beyaz lahana(ince doğranmış ve tuzla ovulmuş)
bunun yerine çukundur(pancar) turşusuda kullanbilirsiniz.renkli olaçağı için sunumda daha hoş gözükür.
300 gr ceviz
sosu:
250 gr katı yoğurt(yoğurdunuz sulu ise akşamdan süzgeçte bekleterek suyunu süzün.)
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı mayonez
yarım demet dereotu
tuz

YAPILIŞI:

1)Kelepçeli kalıbınızın kelepçeli kısmını   servis tabağınıza yerleştirin.Haşlanmış ve ezilmiş patatese biraz tuz ekleyerek karıştırın ve kelepçenin altına bastıra bastıra yerleştirin.
2)Sos malzemelerini karıştırın ve patetesin üzerini kapatacak şekilde sürün.
3)Rendelenmiş havucu sosun üzerine yayın tekrar sosdan sürün.Beyaz lahanayı koyun ve tekrar sosun
 kalanını sürün.Haşlanmış yumurtaları rendeleyerek sosun üzerine yayın.En son  rondadan geçirilmiş cevizleri dökün.1-2 saat dolabta beklettikten sonra servis yapabilirsiniz.
Servis yapmadam önce kelepçeyi çıkartın.Afiyet olsun.