Translate

29 Kasım 2010 Pazartesi

PATLICANLI MÜCVER

Fuat Gencal arkadaşım beni ödüle layık görmüş kendisine çok teşekkür ederim.
ödülü yayınlamak istedim ama resmi bir türlü alamadım..

Hafta sonu Zekiye arkadaşımıza gittik.Çok güzel şeyler yapmıştı.Patlıcanlı mücver bunlardan en güzeli idi.Bu zamana kadar hiç duymadığım bir tarifdi bu yüzden tarifini alıp sizlerle paylaşmak istedim.Arkadaşıma teşekkürler...Diğer güzel tariflerini sırayla yayınlayaçağım...
MALZEMELER:

1 kg patlıcan
2 yumurta
3 yemek kaşığı un
tuz
kızartmak için sıvıyağ
sosu için,
2 kase yoğurt
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı salça


YAPILIŞI:

1)Patlıcanları alacalı soyduktan dörde bölün, küp küp doğrayın ve tuzlu suda haşlayın.
2)Haşlanan patlıcanları süzgeçte biraz bekletin ki suyu süzülsün.
3)Suyu süzülen patlıcanlara yumurta,un ve tuzu ekleyerek karıştırın.
4)Kızartmak için yağı kızdırın.Patlıcanlı karışımdan kaşık kaşık alın ve kızgın yağda kızartın.
5)Kızaran mücverleri ılıkken servis tabağınıza alın.Üzerine sarımsaklı yoğurdu dökün.En son salçalı sos dökerek servis yapın.

28 Kasım 2010 Pazar

DOMATESLİ MEZGİT

Mezgiti çok sevmezdim,gittiğimiz bir balık lokantasında bu şekilde servis yapıldı tadınma bakınca sevdim.Sonra evimde sık yapar oldum özellikle acı biber sosu ve mezgitin domatesli sosu ekmek bandırılarak çok güzel yeniyor.
MALZEMELER:

1 kg mezgit
3 adet domates
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı sıvıyağ
maydanoz,tuz

YAPILIŞI:

1)Mezgitleri ayıklayıp yıkadıktan sonar süzgece koyup süzdürün.
2)Domatesleri rendeleyerek tavanın altına yayın.Sarımsakları doğrayın ve mezgitleri domateslerin üzerine dizin.Tuzunu atın.maydanozu doğrayın.
3)Yağını üzerine gezdirdikten sonra pişirin.

24 Kasım 2010 Çarşamba

KEREVİZ SALATASI


Zeytinyağlı kereviz yemeğini sevmeme rağmen salatasından pek hoşlanmazdım.Demet arkadaşımızın yeni evine hayırlı olsuna gittiğimizde kendisi bu salatadan yapmıştı bende ilk kez hiç kereviz kokusu gelmediği için severek yedim. Tarifini sorduğumuzda içine ayva rendelediğini söyledi. Bu şekilde benim hoşuma gitti.internette biraz araştırma yapınca ayva yerine ekşi elma da kullanıldığını gördüm. İlk fırsatta ayva ile denedim ve eşimle birlikte yedik..

MALZEMELER:

1 adet büyük boy kereviz
1 adet orta boy ayva veya yeşil elma
Yarım limon suyu
1 kase yoğurt (süzmede olabilir)
ceviz
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

dereotu

YAPILIŞI:

1)Kerevizi, (elmayı veya) ayvayı rendeleyip ayrı birer kaba alın.

2)Kerevizin kararmaması için üzerine yarım limon suyunu ve tuzu ekleyerek ovun. Suyu salan kerevizleri sıkarak başka bir kaba alın.

3)Rendelediğiniz ayva(elma) , yoğurt ve sarımsağı ilave edip, karıştırın. Ceviz,dereotu ve pul biberi ekleyerek karıştırın.


22 Kasım 2010 Pazartesi

PORTAKALLI UN KURABİYESİ


Zor günler geçirdiğim bu günlerde bayram tatili ruhumun dinlenmesine ve herşeyi unutmama sebep olmuştu.Ama her güzel şey gibi o da bitti ve işe başladık.Herşey bıraktığım gibi ....
Evet çok sevdiğim bir tarifle sizlerleyim.hepimizin bildiği un kurabiyesine portakal kabuğu ve ceviz ekleyerek yaptım .Süper bir lezzet ortaya çıktı...

MALZEMELER:

1 paket margarin(ben 1 çay bardağı sıvıyağ ve bir kibrit kutusu margarin kullandım)
3 yemek kaşığı pudra şekeri
22 yemek kaşığı un
1 portakal kabuğu rendesi
1 su bardağı dövülmüş ceviz
1 paket kabartma tozu

YAPILIŞI:

1)Ben margarin çok fazla kullanmak istemiyorum,fakat bu kurabiyeyi de çok seviyorum sıvıyağla olurmu acaba diyerek deneme yaptım.Fakat hamurun birbirini tutması için bir kibrit kutusu kadar margarin kullandım.(Tereyağda olabilir fakat bana kokuyor gibi geliyor)
2) Bir kibrit kutusu margarin,1 çay bardağı sıvıyağ ile pudra şekeri,portakal kabuğu rendesi,ceviz ,un ve kabartma tozu karıştırılarak yumuşak bir hamur elde edin.
3)İstediğiniz şekli vererek pişirin. Servis aşamasında üzerine pudra şekeri serperek afiyetle yeyin.

Bu tarifim hem çok kolay hemde çok lezzetli olur portakal kabuğu ve cevizi eklemezsen bildiğimiz un kurabiyesi oluyor,fakat portakallı ve cevizlisi harika,yani ben çok seviyorum..

9 Kasım 2010 Salı

BİSKÜVİLİ MÜTHİŞ TATLI

Cheese kek çok seven biri olarak tabanındaki bisküvili kısımı daha da çok severim.Kalp kurabiye arkadaşım sitesinde irmikli muhallebinin altına bunu kullanınca bende normal muhallebi altına kullanayım dedim .Üzerine de kesildiğinde kalıp gibi kalması için kıvamlı bir muhallebi yapmam gerekiyordu.Daha önceki tariflerime bakarak krem karamelin muhallebisini kullanmaya karar verdim.Doğru da yapmışım. Bir dahaki sefere kelepçeli kalıba yapıp yuvarlak olarak üzerine de sos dökerek servis yapaçağım.

Ama gerçekten çok lezzetli oldu,yedikten sonra bayıldım hala ayılamadım.Şaka bir yana çok tatlı yiyen biri olmadığım halde bütün borcamı ben yedim....

MALZEMELER:

tabanı için,
2 Paket burçak bisküvi
1 /2 çay bardağı sıvıyağ
muhallebisi,
10 yemek kaşığı şeker
5 yemek kaşığı un
1 kg süt
1 yumurta
1 paket vanilya
üzeri için,
kakao
süs çikolata

YAPILIŞI:

1)Bisküvileri rondadan geçirin ve sıvıyağı ekleyerek yoğurun.Aslında tereyağ eritip eklemek lazım ama ben daha hafif olsun diye sıvıyağ kullandım...
2)Bisküvili karışımı servis tabağınızın altına elinizle bastıra bastıra düzelterek yerleştirin.
3)Muhallebi malzemelerini karıştırarak pişirin.Altını söndürdükten sonra mikserle 10 dakika çırpın.
4)muhallebiyi bisküvinin üzerine dökün.Kakao serperek süsleyin.
Soğuk olarak servis yapın...

8 Kasım 2010 Pazartesi

MANTAR SALATASI


MALZEMELER:

mantar
turşulu yeşil zeytin
taze soğan
dereotu
kornişon turşu
közlenmiş kırmızı biber
sosu:
limon suyu
zeytinyağ
nar ekşisi
tuz

YAPILIŞI:

1)Mantarı iyice yıkayın ve dilimleyin. Tencerede yaklaşık 1 lt suyu kaynatın.1 limonun suyunu sıkın ve dilimlenmiş mantarları ekleyip en az 20 dakika haşlayın.İsterseniz 1 gün önceden yapıp dolabta saklıyabilirsiniz.
Bu şekilde mantarların kararmasını engellemiş oluruz.
2)Diğer bütün malzemeleri doğrayın ve servis kabınıza alın.Mantarları ekleyin ve karıştırın.
3)Sos malzemelerini salatanın üzerine dökün,karıştırarak servis yapın.

Daha önce aynı salatayı diğer günümde mantar eklemeden yapmıştım.mantarsız olunca yeşil zeytin miktarını artırmıştım.Her iki şeklide güzel oluyor....

7 Kasım 2010 Pazar

HAMSİ ŞÖLENİ


Oğlumun birinci sınıfa başlaması ile tanıştığım ama hayatıma girmeleri Öğretmenimiz (yeşilli olan) Perihan hanımın düzenlediği çanakkale gezisi ile oldu.Özellikle Ayşe arkadaşımın otobüsde beni yanına çağırması ile başlayan bu arkadaşlık yavaş yavaş dostluğa doğru gider oldu.
Onların var olan günlerine katılmamla perçinlenen bu dostluk artarak devam ediyor.
Her buluştuğumuzda iyiki onlarla tanışmışım dediğim bir grup.Hepsini çok seviyorum.Bir araya gelince o kadar çok eğleniyoruz ki kelimeler bunu anlatmam için yetersiz.

Bu ayki günümüz Ayşe arkadaşımda idi...Değişiklik olsun size hamsi kızarttayım dedi..Biz de balıklama atladık...Filiz arkadaşım lahana çorbası da istedi ee onun yanına da turşu kavurması,mısır ekmeği,kaşarlı fırında patates haşlaması derken mükellef bir sofra ortaya çıktı...Ayrıca filizle benim yemeye doyamayıp başkalarının önündeki tabağı aldığımız salata....
Resimdeki dörtlüye dikkat ettin,içlerinden sağdan ikinci benim...Görüldüğü üzere iki elimde havada zaten masa boyunca hiç inmedi..Hele o salata varya ...beni mahvetti.Ama filizin bende aşağı kalır yanı yoktu..Cevap hakkı olmakla beraber bütün turşu kavurmasını o yedi...
Ayşe bunlarla yetinmeyip zeytinyağlı lahana sarması ve poğacada yapmıştı.tatlı olarakda Ayfer'in getirdiği çikolatalı kek ve hacer'in getirdiği kadayıflı muhallebi günümüze tat kattı.

3 Kasım 2010 Çarşamba

HİNDİSTAN CEVİZLİ(KAVRULMUŞ)LOKUM

Özgür arkadaşım beni ödüle layık görmüş..Beni hatırladığı için kendisine çok teşşekkür ediyorum.Çok mutlu olduğumuda belirtmek isterim.
Ödül gereği benimde birilerine göndermem gerekiyormuş..Ben sitemi takip eden tüm arkadaşlara gönderiyorum..iyiki varsınız...

Evet ikinci tarifimiz.Kavrulmuş hindistan cevizli lokum..
Bu tarifimi yıllardır yapıyorum ama üzerine sadece kavrulmuş fındık dökerek servis yapardım.Misafirlerime yapaçağım tatlıyı düşünürken bu aklıma geldiğinde birşeyler yaparak tarifi zenginleştirmeliyim diye düşündüm. Aklıma hindistan cevizini kavurup altına ve üstüne dökerek servis yapma geldi.Kavrulmuş hindistan cevizinin tadı olmadığı için ona tat versin diye tarçında ekledim.

MALZEMELER:

4 su bardağı süt
1 su bardağı şeker
1 su bardağı un
1 paket vanilya
100 gr tereyağ

1 su bardağı hindistan cevizi
1 su bardağı ince dövülmüş fındık
1 tatlı kaşığı tarçın

YAPILIŞI:

1)1 su bardağı hindistan cevizi teflon tavada kavrulur.(hiç yağ koymadan)
2)Kavrulan hindistan cevizinin yarısı servis tabağının altına serpilir.Üzerine tarçın serpilir.
3) Süt,şeker,un ve vanilya sürekli karıştırılarak pişirilir.
4) pişen muhallebiye tereyağ eklenilerek mikserle en az 20 dk çırpılarak servis tabağındaki hindistan cevizinin üzerine dökülür.
5)Kalan hindistan cevizi muhallebinin üzerine yayılır.Üzerine tarçın ve fındık dökülür.Buzdolabında 1 gece bekletildikten sonra servis yapılır.

Çok kıvamlı bir muhallebidir deneyin memnun kalacaksınız.

2 Kasım 2010 Salı

SOSLU PATATES SALATASI

Bekleyen arkadaşları çok fazla sıkmamak adına hemen tarifleri vermeye başlayayım...
Salata garnitürlü patates salatası gibi ama üzerine yoğurtdan yapılan bir sos dökülüyor.Hep aynı salataları yapmaktan sıkılan arkadaşlar için değişik bir alternatif...
Misafirim geleçeği zaman beni en çok düşündüren konu menüde nelerin olaçağıdır. tabi birde siteniz varsa kişiler sizden daha farklı şeyler bekliyor...Her seferinde farklı şeyler bulup yapmak beni biraz zorlasada lezzetlerim beğenilince çok mutlu oluyorum...

MALZEMELER:

5 adet patates
1 su bardağı haşlanmış bezelye
1 su bardağı haşlanmış havuç
1 su bardağı haşlanmış mısır
maydanoz,tuz,karabiber

sosu:

1 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı zeytinyağ
1 limon suyu
üzeri için,kırmızı pul biber

YAPILIŞI:

1)Patatesleri haşlayın ve soğuyunca küp küp doğrayın.
2)Haşlanmış havuçlarıda küp küp doğrayın.
3)Patates,havuç,bezelye ve mısırı karıştırın. Maydanozu ve baharatlarını ekleyerek tekrar karıştırın.Düz bir tabağa yerleştirin.
4)Soz malzemelerini karıştırın.Tam servise yakın salatanın üzerine dökün.Kırmızı biber serperek servis yapın.

1 Kasım 2010 Pazartesi

GÜNÜM

Cuma akşamı günüm olduğundan bahsetmiştim.hayırlısı ile günümü yaptım çok da güzel geçti .tarifleri en kısa sürede yazaçağım.Görüşmek üzere...
Menümde neler mi vardı?

4)Zeytinyağlı beyaz lahana sarması
5)Yoğurt soslu patates salatası
6)Mantar salatası
7)Böğürtlenli Chesekek
8)Hindistan Cevizli Lokum