Bu Blogda Ara

25 Ocak 2011 Salı

BADEM POĞACA

Asiye Hanım'ın gününde Hatice'nin yaptığı mükemmel lezzetli ve yumuşaçık poğaca...Büyük hepsini yiyemem diye yarım aldığım sonrada pişman olduğum çok güzel bir lezzet...Maden suyundan olsa gerek farklı bir yumuşaklığı ve lezzeti vardı...Şiddetle tavsiye edilir.İç malzemesi olarak patates kullanılmıştı fakat özellikle kıymalısının süper olaçağını düşünüyorum....

MALZEMELER:

1 çay bardağı süt
1 şişe maden suyu
1 yemek kaşığı şeker
1 çay bardağı sıvıyağ(hamuru açmak için)
1 su bardağı sıvıyağ
1 paket ınstant maya
1 tatlı kaşığı tuz
alabildiğine un

iç malzemesi:

4 adet patates
50 gr kaşar rendesi
1 tatlı kaşığı salça
karabiber
tuz
üzeri için,
galeta unu

YAPILIŞI:

1)Ilık sütün içine maya ve şekeri ekleyin,kabarana kadar bekleyin.Kabarınca maden suyu,sıvıyağ,tuz ve alabildiğine unu ekleyerek yumuşak bir hamur elde edelim.Ve hamuru mayalandırmaya bırakın.
2)Patatesi haşlayın, püre yapın.İçersine kaşar rendesi,salça,karabiber ve tuzu ekleyerek karıştırın.
3)Hamurunuz mayalanınca elinize ceviz büyüklüğünden biraz daha büyük hamur alın ve hafif elinizi sıvıyağa batırarak dikdörtgen şeklinde acın.
4)Hamurun uzun kenarına iç malzemesini koyun ve rulo yapın.Hazırladığınız ruloları galeta ununa bulayarak tepsiye dizin ve fırına verin.

23 Ocak 2011 Pazar

GÜNÜMÜZ VE ETLİ BÖREK(porselen çay etkinliği)

Artık sitemi günümüzün resmi tarif sitesi olarak ilan ediyorum...Sağolsun arkdaşlarım her günümüze değişik tarifler yapıyorlar banada yayınlaması düşüyor...Hatta kendi aramızda tarifi yayınlanmayanlara takılır olduk...İşte Filiz'de artık tarifi yayınlananlardan oldu...kendisi Etli börek yapmıştı çok da nefis olmuştu.Gündeki arkadaşlarım ve sizler için tarifini yayınlıyorum...
Bu arada gün Asiye idi.Çok güzel şeyler yapmıştı ve çok da şıktı...Ellerine sağlık...
Menüsünde,
bayburt ketesi
etli börek
mısır unlu pırasalı kek
badem poğaca
patates salatası
nohut salatası
Karnabahar salatası
zeytinyağlı dolma
resimde gözükmiyen tatlılar
gürcü tatlısı
tavuk göğsü
prefitrol

ETLİ BÖREK

MALZEMLER:

4 adet yufka
600 gr didiklenecek et
3 adet soğan
2 yemek kaşığı sıvıyağ
karabiber,tuz,kekik
1 adet yumurta sarısı

YAPILIŞI:

1)Eti bol suda haşlayın.Haşlanan etleri uzunlamasına didikleyin.
2)Soğanları doğrayın ve sıvıyağda kavurun.Etleride ilave edin ve 1-2 dakika çevirin.Baharatlarını ve 2 kepçe et suyunu ekleyip ,suyunu çekene kadar tekrar kavurun.
3)1.yufkayı masanıza yayın ve üzerine yaklaşık 2 kepçe et suyu sürün.2.yufkayı üzerine yayın ve yuvarlak kısımlarını içe katlayın.Böylece yufkanız dikdörtgen hale geleçek.Yufkanın uzun kenarına etli iç malzemesini serin ve yavaş yavaş rulo yapın.Diğer 2 yufkayada aynı işlemi yapın.
4)Ruloların üzerine yumurta sarısını sürün ve fırına verin.
5)Pişince dilimleyerek servis yapın.

MERAK İYİDİR arkadaşımızın etkinliği devam ediyor..bu tarifim oraya gitsin.

22 Ocak 2011 Cumartesi

SUZENİ


Halk Eğitiminin kursunda öğrendiğim tekniklerle yaptığım örtüm.
Çiçekleri yaparken kullandığım tekniğin adı suzeni...İlk kez gördüğümde çok hoşuma gitti ve öğrenmek için kursa gittim.Şimdi iyikide öğrenmişim diyorum.Tabi yaparken boyun fıtığımdan ötürü bayağı zorlandım büyük kasnakda sürekli eğilerek çalışmak beni çok yordu ama sonuçu görünce değdini düşünüyorum.
Büyük yapraklar riştiyo,çiçeklerin üzerindeki yapraklar ise y iğnesi tekniği ile yapılmıştır.

19 Ocak 2011 Çarşamba

POĞACA


Yine kayınvalideme yaptığım bir poğaca. Bunun özelliği mayalı olmasına rağmen mayalanmasını beklemeden şekil vererek pişirilmesi..
Yeni pişdiğindeki o lezzetine kimse hayır diyemez sanırım.

MALZEMELER:

1 su bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı maya
1 yemek kaşığı şeker
1 su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı tuz
alabildiğine un
içersine koymak için,
peynir
üzerine sürmek için,
yumurta sarısı

YAPILIŞI:

1)Ilık suyun içersine (ılık suyu hazırlamakla ilgili bir püf vereyim.Ilık su demek bardağın üçde biri sıcak üçde ikisi soğuk olacak.)maya ve şekeri koyun ve mayalanmaya bırakın.
2)Maya kabarınca tuz,yağ ve unu ekleyerek yoğurun.Yumuşak bir hamur yapın.
3)Ceviz büyüklüğünde hamur alın içersine peynir koyarak elinizle yuvarlayın.Üzerine yumurta sarısı sürerek fırına verin.

16 Ocak 2011 Pazar

MANTI BÖREK



MALZEMELER:


3 adet yufka
400 gr kıyma
1 su bardağı su
2 adet soğan
tuz

sosu:
2 yemek kaşığı salça
2 su bardağı su
1 çay bardağı sıvıyağ

üzeri için,
2 kase yoğurt
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı salça

YAPILIŞI:

1)Çiğ kıyma, ince ince doğranmış soğan ve 1 su bardağı suyu iyice karıştırın.Kıvamı lahmacun harcı gibi olacak.
2)1 yufkayı ortadan ikiye bölün.Yarım yufkanın her tarafına çiğ kıymalı harçdan sürün ve rulo yapın.Rulo yufkayı 3 parmak genişliğinde dilimleyin ve dikdörtgen borcama dizin.
3)Bütün yufkalara aynı işlemi uygulayın.
4) sos malzemesi,salça,su ve sıvıyağı bir kapta karıştırın ve borcamdaki yufkaların üzerine dökün.1-2 saat bekletin.
5)Sosu iyice çekince fırında pişirin.
6)Sarımsaklı yoğurdunuzu hazırlayın.Tereyağında salçayı eritin.
7)Pişen böreklerin üzerine sarımsaklı yoğurdu dökün.En üstte salçalı tereyağını dökereks servis yapın.

11 Ocak 2011 Salı

ÖZEL SOSLU BEYAZ LAHANA DOLMASI

Beyaz lahana dolmasını çok severim yan komşum Hatice bu dolmayı pişirirken sos kullandığını ve çok lezzetli olduğunu söyleyince bende denedim ve özellikle oğlum bu şekilde çok beğendi. Daha önce Hatice arkadaşımdan aldığım tarif üzerine domatesli kırmızıbiber turşusu yayınlamıştım ve çok da beğenilmişti.

MALZEMELER:

1 adet beyaz lahana
300 gr kıyma
1 çay bardağı pirinç
2 adet domates(yoksa salça)
maydanoz
1 adet soğan
tuz

1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı tereyağ

özel sosu:
1 adet limon suyu
1 yemek kaşığı nane
2 diş sarımsak

YAPILIŞI:

1)Lahanayı sarmaya uygun olacak şekilde kesip haşlayın.
2)Kıyma,soğan,pirinç,maydanoz,tuz ve domatesi karıştırın. Karıştırırken az su da ilave edin ve iyice yoğurun.
3)Kıymalı harcı lahanalara sarın ve tencereye dizin.
4)Salçayı sıcak suyla açın ve tenceredeki dolmaların üzerine dökün. Arzuya göre tereyağınıda eklendikten sonra sıcak su ilavesi ile pişirin.
5) Sos malzemelerini yani sarımsak ,limon suyu ve naneyi bir kasede karıştırın.
6)Yemeğiniz pişince bu sos karışımını tencereye dökün.3 dakika daha pişdikten sonra altını söndürün.

9 Ocak 2011 Pazar

MEYVE KULESİ VE ETKİNLİK


Sitemi takip edenler benim gitmekden ve onlarla olmakdan çok mutlu olduğum bir günüm olduğunu bilir...İşte o günlerin bu ayki ev sahibesi Ayşegüldü..Kendisinden öğrendiğim Etimekli tavuk böreği her yağtığım misafir tarafından tam not almıştır.

İşte günümüze gelen,
Muhteşem görüntüsü ile süper hafif bir tatlı yada meyve kokteyli...Günümüze Sevgili arkadaşım Kadriyenin yapıp getirdi.Ben görüntüsünü görünce hemen resim çekmeye başladım. kendim ve sizler için tarifini de aldım sıçağı sıçağına yayınlıyorum.Gün deki yeni tarifleri sırasıyla yayınlayaçağım.
Ayrıca arkadaşımın babası çok hasta burdan ona acil şifalar diliyorum...



MALZEMELER:

1 paket pasta tabanı(2 tane hazır kek altı)
yeteri kadar portakal
muz
kivi
kürdan

Kreması:

2 su bardağı süt
1 çay bardağı şeker
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı un

Üzeri için:

1 paket vanilyalı puding
portakal suyu
süslemek için,nar

YAPILIŞI:

1)Hazır kekleri önce sıkılmış portakal suyu ile ıslatın ve bir bardak yardımı ile yuvarlak olarak kesin.
2)Krema için,süt,şeker,un ve vanilyayı karıştırarak pişirin.
3)Ilınan kremayı yuvarlak kestiğiniz keklerin üzerine bir kat sürün.Bunun üzerine bir dilim yuvarlak kesilmiş portakal dilimi,onun üzerine muz onun üzerine de yine yuvarlak kesilmiş kivi dilimi koyup kürdan batırarak sabitleyin.Yoksa meyveler üst üste sabit durmaz.
4)Pudingi süt yerine portakal suyu ile pişirin ve meyvelerin üzerine dökün.
En son nar ile süsleyerek servis yapın.

MANDALİNÇIKMAZI 'nın yaptığı etkinlik devam ediyor.Portakallı bu lezzeti oraya gönderiyorum.

4 Ocak 2011 Salı

SİRKELİ POĞACA

Kayınvalidem hastane yatıyor ve bu yüzden hastanede yemesi için iki akşamda bir poğaca yapar oldum.
Hazır yapıyorum her seferinde başka bir tarif deneyeyim dedim.işte bunlardan biri.Kıyır kıyır lezzetli mi lezzetli bir poğaca.Poğaca şekli verip içine peynir koymaktansa hamuruna peynir koymayı tercih ettim.Gerçi canınız nasıl isterse öyle yapabilirsiniz.İster içine ister hamuruna iki haldede çok güzel oluyor.

MALZEMELER:

1 Su bardağı yoğurt
1.5 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta akı
2 yemek kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
100 gr beyaz peynir
3 su bardağı un
üzeri için,
yumurta sarısı
çörek otu

YAPILIŞI:

1)Yoğurt,sıvıyağ,yumurta akı,tuz,peynir,sirke,un ve kabartma tozunu iyice karıştırarak yoğurun..Fakat unu kontrollü katın.Yumuşak bir hamur elde edin ve 15 dakika dinlendirin.
2)Ceviz büyüklüğünde hamur alın yuvarlayın ve tepsiye dizin.Üzerine yumurta sarısı sürün çörek otuda atarak fırına verin.

2 Ocak 2011 Pazar

SARIMSAKLI EKMEK

Ne zamandır denemek istediğim bir tarif...Fakat aradığım tam tarifi bulamadım..Dışarda meşhur bir lokantada yediğim sarımsaklı ekmeğin aynısını yapmak istedim lezzet olarak çok farklı değildi ama birşeyi eksik gibi geldi.Yediklerim sanırsam kaşar peyniri ile yapılmıştı ben asıl tarife sadık kalmak adına beyaz peynirle yaptım fakat bir dahaki sefere kaşar peyniri ile yapaçağım ve maydanozda kullanmayaçağım.

MALZEMELER:

6 dilim ekmek
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı zeytinyağ
50 gr beyaz peynir
maydanoz

YAPILIŞI:

1)Ekmekleri tepsiye dizim.
2)Tereyağını bir tavada eritin.tavanın altını söndürün ve sarımsakları içine rendeleyin ,zeytinyağınıda ekleyerek karıştırın.En son peynir rendesi ve maydanozunu ekleyin.
3)Bu karışım ekmeklerin üzerine sürürek fırına verin 1o dakika 180 derecede 2 dakikada ızgara ayarında pişirin.
Dediğim gibi bir dahaki sefere beyaz peynirve maydanozu içine koymayaçağım.Fırından almadan önce kaşar rendesini ekleyerek pişireçeğim. Sonuç hakkında size bilgi veririm.
Aynı zamanda bu ekmeğin yapılması konusunda bilgisi olan varsa bana yorum atsın.