Translate

31 Mart 2009 Salı

DOĞUM GÜNÜM


29 MART benim doğum günümdü ve çok güzel hayallerim vardı,istediğim pastayı yapacak ve arkadaşlarımla güzel bir gün geçirecektim. Fakat bunların çoğunluğunu yapamadım çünkü hastalandım tam 4 gündür yatıyorum ancak bugün kalkıp işe gelebildim.
Bu yüzdende sitemle hiç ilgilenemedim. Kolay kolay hasta olmayan biri olarak benim için çok zor günlerdi.
Neyse pastama gelelim dedimya çok güzel bir pasta süsleyecektim günler öncesinden kafamda tasarladım.Fakat yapamadım ..Gerçi yaptığım pastamın lezzeti herkes tarafımdan çok beğenildi tadı gerçekten süper olmuştu ama görüntüsü yapmak istediğim pastanın görüntüsü değildi.Ateşler içinde yanarken ve ayakta durmakta zorlanırken ançak bu kadar oldu....


Pandispanya olarak hünerlibayanların yoğurtlu kakaolu pandispanya tarifini kullandım.Çok da memnun kaldım.Tarifi aynen yazıyorum.Ara krema olarak yine aynı arkadaşın kakaolu pastacı kremasını kullandım ,ondan da çok menun kaldım.Pandispanyayı bir gece önceden yapıp bekletirseniz daha lezzetli oluyor.

YOĞURTLU KAKAOLU PANDİSPANYA (24 cm'lik kalıp için)

Malzemeler

4 Adet Yumurta
4 Türk Kahvesi Fincanı Toz Şeker
3 Türk Kahvesi Fincanı Un
1 Türk Kahvesi Fincanı Yoğurt
2 Yemek Kaşığı Kakao
2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
3 Yemek Kaşığı Kaynar Su
1 Paket Kabartma Tozu
1 Paket Vanilya

ÜZERİ İÇİN,
1 poşet kakolu krem şanti
1 su bardağı süt
damla çikolata
şam fıstığı


KAKAOLU PASTACI KREMASI

MALZEMELER:

3 Su Bardağı Süt
2 Çay Bardağı Şeker
1 Yemek Kaşığı Un
2 Yemek Kaşığı Kakao
2 Tatlı Kaşığı Mısır Nişastası
1 Adet Yumurta Sarısı
1 adet portakal kabuğu rendesi

YAPILIŞI:
KREMANIN,
1) Tüm malzemeleri küçük bir tencereye koyun. Orta ateşte çırpma teli ile sürekli karıştırarak pişirin.
2) Karışım kaynamaya başlayınca, (göz göz olunca) bir iki kez karıştırıp, ocağın altını kapatın.
3)Karışım ılınıncaya kadar ara karıştırarak kabuk tutmamasını sağlayın.
PANDİSPANYA İÇİN,
1)Yumurta aklarını mikseler iyice çırpın.
2)Yumurta sarılarını şeker ve sıcak su ile iyice çırpın.
3)Un,kabartma tozu,vanilyayı ayrı bir kapta eleyerek karıştırın.
4)Yumurtalı şeker karışımına yoğurt,sıvıyağ ve kakaoyu ekleyerek bir daha mikserle karıştırın.
5)Unlu karışımı ilave ederek çırpmaya devam edin.En son yumurta aklarını ilave edin hiç söndürmeden alttan üstte doğru hafif hafif karıştırın.
6)Altına yağlı kağıt serilmiş kelebçeli kalıba dökerek önceden ısıtılmış fırında 35 dakika pişirin.
7)Krem şantiyi hazırlayın.
8)Pandispanya ikiye bölün.Keki ıslatmaya gerek yok yoğurtlu olduğu için ıslak bir kek oluyor.Arasına pastacı kremasından sürün ,üzerine şam fıstığı ve damla çikolata serpin. Krem şantili karışımda tekrar sürüp ikinci katı koyun. Üzerini pastacı kreması ile kaplayın.
Kalan krem şantiyi üzerine dökerek kaşığın arkası ile desen yapın.Kenarlarını file fıstıkla süsleyerek servis yapın.

25 Mart 2009 Çarşamba

ERİKLİ KITIRLI TART


Daha önce yapmış olduğum elmalı turta'nın hamur kısmını aynı yaptım fakat üzerine kendi hamuru dışında bir kırıntı malzemesi yaparak döktüm. Çok lezzetli bir tart herkese tavsiye ederim.


MALZEMELER:

125 gr margarin (oda sıcaklığında)
1 ajda çay bardağı sıvıyağ
4 yemek kaşığı şeker
1 yumurta
1 paket kabartmatozu
alabildiğine un

Elmalı iç için,
4 adet elma
4 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı tarçın
1 limon kabuğu rendesi
15 adet erik

Kıtırları için,
1 su b.un
1 çorba k.tereyağı
1 çay b. şeker
fındık tarçın


YAPILIŞI:

1)Elmaları rendeleyerek tavaya alın üzerine şekeri ilave ederek pişirin. Elmalar iyice suyunu çekene kadar pişirmeye devam edin. En son tarçını ilave edip karıştırarak soğumaya bırakın.
2)Margarin,sıvıyağ ve şekeri iyice birbirine karışana kadar yoğurun.
3)Yumurta,kabartmatozu ve unu ekleyerek ele yapışmayan bir hamur yapın.
4)Hamuru yağlı kağıt serdiğiniz küçük borcama yayın.Üzerine elmalı harçı koyun ve üzerine limon kabuğu rendeleyin.Erikleri ikiye bölün,çekirdeklerini çıkararak elmaların üzerine dizin.
5)Kıtırları için karıştırma kabına un, tereyağı, şeker ve tarçını alın. Karıştırarak üst hamuru hazırlayın. Hamurun kıvamı kek
gibi değil, helva gibi tane tane olacaktır. Hazır olan hamuru eriklerin üzerine yayın. Fındıkları da üzerine
koyup 170 derecelik fırında pişirin.

Üstü kıtır kıtır farklı bir kek...

22 Mart 2009 Pazar

PASTAHANE POĞACASI

Sevgili arkadaşım papatya prensesde görünce hemen yapmalıyım dedim..Mayalı poğaca çok denedim hemen hemen hepsi çok güzel oldu ama bunun lezzeti daha bir başka güzel oldu....Hepinizin denemesini tavsiye ederim.



PASTANE POGACA


Tarifini 40fırın ekmek den aldım aynen yayınlıyorum. Kendisine çok teşekkürler...

Malzemeler:

2¼ bardak beyaz un

1 yumurta

¾ tatlı kaşığı tuz

1 çorba kaşığı şeker

15 gm (1/3 küp) yaşmaya veya 1 dolu tatlı kaşığı instant kuru maya

¼ tatlı kaşığı mahlep (kullanılmasa da olur)

150 gram margarin, yumuşak

¼ bardak soğuk su

İçi için:

½ bardak beyaz, tulum veya kaşar peynir (125 gram), rendelenmiş

Üzeri için:

1 yumurta sarısı

1 fiske şeker

12 adet

Elde Yapılışı:

1. Eğer elle yapıyorsanız unu, tuzu, şekeri, mahlebi geniş bir kapa alıp yaş mayayı (nohut büyüklüğünde parçalara kırıp) veya kuru mayayı ilave edin. Suyu, yağı ve yumurtayı ilave ettikten sonra 7-8 dakika kadar yoğurun. Hamurunuz önce ele yapışan bir kıvamda olabilir ancak yoğurma işleminin sonuna doğru, kulak memesi yumuşaklığından biraz daha sert (ekmek hamurundan daha sert bir kıvam) ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır.

2. Eğer mikser ile yapıyorsanız, mikserinize hamur yoğurma aparatını taktıktan sonra unu, tuzu, şekeri, mahlebi mikser kabına alın. Suyu, yağı ve yumurtayı ilave edin ve 4-5 dakika kadar yoğurun. Bu süre sonunda hamurunuz kulak memesi yumuşaklığından biraz daha sert (ekmek hamurundan daha sert bir kıvam) ve kolayca şekil verilecek kıvamda olacaktır.

3. Yoğurulmuş olan hamurunuzu ağzı kapalı bir kaba alıp 1 saat ılık bir yerde bekletin.

4. Hamurunuzu iyice unladığınız mutfak tezgahına alıp 1-2 dakika kadar elinizle yoğurup 12 eşit bezeye ayırın. Bezeleri tezgah üzerinde yuvarlayarak düzgün yuvarlaklar oluşturun. Herbir bezeyi el ayanızla hafifçe yassıltıp üstlerine içi koyun. Hamuru resimdeki gibi iki elinizle ikiye katlayıp elinizin ayasıyla üstüne bastırarak kapatın. Gördüğünüz gibi elimizi poğaçanın tam kenarına değil, kenardan 1 cm kadar içeriye bastırıyoruz. Böylece poğaçanın kenarı hafifçe açkmış gibi görünüyor.

5. Poğaçaları iyice yağlanmış bir tepsiye aralıklı olarak yerleştirip 30 dakika kadar ılık bir yerde bekletip tekrar mayalanıp kabarmalarını sağlayın.

6. Mayalanmış poğaçaların üzerine şekerle çırpılmış yumurta sarısını yumuşak hareketlerle sürün. (Yumurtaya şeker ekleyince üstleri daha güzel kızarır)

7. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 20 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin.

19 Mart 2009 Perşembe

KAŞARLI OMLET

Pazar kahvaltılarımızdan kalma bir lezzet..hem kolay hemde çok lezzetli.....

Komlet1

YAPILIŞI:

1)Kaç kişilik yapacaksanız ona göre yumurtayı kırıp çatalla çırpın.
2)Tavaya tereyağı koyup eritin ve yumurtaları ekleyin .Arkalı önlü yavaş yavaş kızartın.
3)İndirmeye yakın yarısının üzerine kaşar rendesini koyup ikiye katlayarak servis tabağına alın.
Arzu ettiğiniz gibi dilimleyerk servis yapın.


Komlet2

15 Mart 2009 Pazar

SANİYE USULÜ ADANA

Perşembe günü yine araziye gitmiştim,muhtarı beklerken bir fırın'ın önünde durduk...nasıl güzel kokular geliyor anlatamam...Arabadan inip fırına gittiğimde yeni tırnaklı yani lavaş çıkardıklarını gördüm,hemen aldım...Eve dönünce bundan ne yapmalıyım diye düşünürken aklıma adana geldi..Daha önce yapmış değildim ama bir kaç arama yaptıktan sonra tarifleri karıştırarak kendimce bir tarif yaptım.Ustalardan özür dilerim gerçek adana nasıl yapılır bilmem ama ben bu şekilde yaptım ve çok da güzel oldu...

MALZEMELER:

300 gr yağlı kıyma
1 adet soğan
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı isot
1 yemek kaşığı önceden suyla ıslatılmış kırmızı biber
tuz

YAPILIŞI:

Bütün malzemeleri iyice karıştırarak yoğurun. 10 dakika dolabta beklettikten sonra tekrar yoğurun ve şişlerinize elinizle bastıra bastıra yerleştirin.Ben fırın teli üzerine kızartım .Gayet nefis oldu..



eşim yoğrutlu isterim deyince ona bu şekilde servis yapıldı.


Ben ve oğlumda soğanlı sumakla birlikte sade olarak yedik..
daha önce niye yapmadığıma pişman oldum hem kolay hemde çok lezzetli olmuştu. hepinize tavsiye edilir.

13 Mart 2009 Cuma

TARÇINLI MİNİK KURABİYE

Bu tarif Sevgili Güzide ablamıza ait. Güzfasulyeleri benim hem iş arkadaşım hemde komşum olur. Güzide ablamızda ortak arkadaşımız. Güzide hanıma gittiğimizde Sevilay arkadaşım tarifi almış,sitesinde yayınlamıştı. Kendisinin güzel tarifleri vardır...
Daha sonra bende tarifi aldım ve yaptım ,tarçınlı lezzetleri oldum olası severim.Neyse tarifi yazmaya üşendim,güzfasulyelerinden aynen kopyalıyorum.

tarçınlı

MALZEMELER

-125 gr margarin (Oda sıcaklığında)
-1 çay bardağı pudra şekeri
-1 su bardağı sıvıyağ
-1 yumurta
-1 paket kabartma tozu
-1 paket vanilya
-1 su bardağı nişasta
-1 su bardağı dövülmüş fındık veya ceviz
-Aldığı kadar un

ÜZERİ İÇİN
-Tarçın+pudra şekeri

HAZIRLANMASI

-Bütün malzemeleri karıştırarak aldığı kadar un miktarıyla kurabiye kıvamında bir hamur hazırlayalım.
-Hamurdan fındıktan biraz büyük hamurlar koparıp avucumuzun içinde yuvarlaklar yapalım.
-Bütün hamurdan minik minik yuvarlaklar hazırlayalım ve tepsiye dizelim.
-Önceden ısıtılmış fırında pişirelim ve soğutalım.
-Kurabiyeler soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri+tarçın karıştırıp serpelim ve servis yapalım.

NOT:Kurabiyeler mutlaka soğusun .çünkü sıcakken pudra şekeri erir.

10 Mart 2009 Salı

ANNEMİN BROKOLİ ÇORBASI

Bugüne kadar birçok brokoli çorbası tarifi denedim ,kremalı,sütlü,mısır unlu.....ama içime sinen ve en çok severek yediğim bu tarif oldu.
Annem birde bu şekilde dene dediğinde tadının böyle güzel olacağını hiç ummamıştım eğer beni kırmayıp bir denerseniz memnun kalırım.

brokoli çorba

MALZEMELER:

1 adet brokoli
2 diş sarımsak
1 adet soğan
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı tereyağ
yarım demet maydanoz,
2 yemek kaşığı haşlanmış barbunya fasulye
tuz,kırmızı pul biber

YAPILIŞI:

1)Soğan ve sarımsağı tereyağda iyice kavurun.Sonra unu ekleyin.Unun rengi dönünce salçayıda ekleyerek karıştırın. Yaklaşık 5 su bardağı suyu ekleyin ve kaynamaya bırakın. (Tabi unu suda iyice çırpma teli ile açın.)
2)Su kaynayınca yıkanmış ve küçük küçük doğranmış brokolileri,maydanozu ve fasulyeyi ekleyin. Tuz ve kırmızı pul biberi ekleyin ve kısık ateşte brokoli yumuşayana kadar
pişirin.
Özellikle maydanozun kokusu pişerken çok güzel geliyor. Afiyet olsun.

8 Mart 2009 Pazar

YALANCI TAVUK GÖĞSÜ

Kahvaltı soframdan kalma bir lezzet. sade ve lezzetli bir tatlı...
tavuk göğsü

MALZEMLER:

125 gr margarin
2 kahve fincanı un
4 su bardağı süt
1 su bardağı şeker
1 adet şekersiz sakız

YAPILIŞI:

1)Un ve margarini ,unun rengi dönene kadar iyice kavurun.
2)Sütü ekleyerek karıştırmaya devam edin.Şekeri de ekleyin ve üzeri göz göz olana kadar karıştırın.
3)Şekersiz sakızı içine atın ve altını söndürün.
4)Soğuyunca mikserle en az 10 dakika çırpın ve servis kabınıza alın.
canım sade yemek istediği için üzerine sadece tarçın attım.
İstenirse çikolata veya meyve sosu ile servis yapılabilir.

5 Mart 2009 Perşembe

PEYNİRLİ ZARF BÖREĞİ

ZARF BÖREĞİ

MALZEMELER:

3 adet yufka
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
peynir
maydanoz
1 adet yumurta

YAPILIŞI:

1)Sıvıyağ ve sütü bir kapta iyice karıştırın.
2)Peyniri çatalla ezin,içine maydanoz ve yumurta akını ekleyin ve iyice karıştırın.
3)1. yufkayı masaya serin üzerine sütlü yağlı karışımdan sürün. 2.yufkayıda üzerine serin tekrar sosdan sürün ve son yufkayı da koyup kalan sosu sürün.
4)Üst üste olan yufkaları kenarlarından katlayarak kare haline getirin.Peynirli karışımı yufkaların üzerine yayın.
5)Karelerin köşelerini ortada toplayacak şekilde daha küçük bir kare haline getirin ve 4 eşit üçgen olacak şekilde kesin. Her bir üçgen parçasınıda önce iki üçgene bölün. Elde edilen üçgenleride tekrar ikiye bölerek tam 16 adet üçgen elde edin.
6)Dondurucuda en az 1 gece beklettikten sonra üzerine yumurta sarısı sürerek fırına verin.

2 Mart 2009 Pazartesi

DOMATES SOSLU MİSKET KÖFTE

Kahvaltıda oğlum tarafından çok beğenilip nerdeyse bize tadına bakma fırsatı tanınmayan misket köfteler....
M.KÖFTE

MALZEMELER:

200 gr kıyma
1 adet rendelenmiş soğan
2 diş sarımsak
1 yumurta
ekmek içi
maydanoz
tuz
sosu için,
3 adet domates
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı şeker
tuz

YAPILIŞI:

1)Kıyma,soğan,sarımsak,maydanoz,yumurta,tuz ve ekmek içi iyice yoğurularak köfte hazırlanır.
2)Misket şekli verilerek yuvarlanır.Bir gece dolabta beklerse daha iyi olur.
3)Köfteler sıvıyağda biraz kızartılır.
4)Domatesler rendelenir.Sarımsaklar irice doğranır.Domatesleri sıvıyağda biraz çevirin. içine sarımsak,şeker ve tuzu ekleyerek 2-3 dakika daha karıştırın.En son köfteleri içine atın ve domates suyunu iyice çekene kadar pişirin.
Çoçukların hoşuna gidiyor diye kürdanla servis yaptım.

1 Mart 2009 Pazar

TURUNCU KAHVALTI

Hepinize iyi pazarlar,
Dün akşam sevgili oğlum anne yarın güzel bir kahvaltı sofrası hazırlayalım dedi.Sağolsun süslü sofraları kurmayı ve bana yardım etmeyi çok sever.Hem de yeni aldığımız kahvaltı takımını kullanmış oluruz diye peki dedim.
Bu takımları Samsun'daki yabancı pazarından aldım.Aldığım dükkan sahiplerine burdan selam söylüyorum. Çünkü alış veriş sırasında sohbet etmiştik ve siteme bakacaklarını söylemişlerdi.Her Samsun'a gidişimde bu pazara gider saatlerce mutfak gereçlerine bakıp değişik şeyler almaya çalışırım.

Gelelim kahvaltı soframıza,

sofra
neler mi vardı?
Domates soslu misket köfte
Peynirli zarf böreği
Yeşillikli yumurta salatası
Marul,maydanoz ve yeşilbiberleri tabağın altına yerleştirdim.Üzerien yağ,tuz ve limon döktüm.Üzerini de çeri domates ve yumurta ile süsledim.
Peynir dolgulu çeri domates
Çeri domatesin için oydum. Sonra boşluklara ezilmiş peynir ve çörek otu karışımı doldurdum.
Olmazsa olmaz peynir,zeytin ve reçel çeşitleri
Tatlı olarak da yalancı tavuk göğsü

My creation