Bu Blogda Ara

29 Ocak 2009 Perşembe

PERDE PİLAV

Bu aralar hergün arazideyim sizleri ziyaret edemiyorum ,izin dönüşü işler birikmiş ..
Biraz rahatlayınca hepinize teker teker uğrayaçağım. Araziye gitmeden önce en azından bir tarif yayınlayayım dedim.

Pere pilav aslında hamurla yapılır ve özel bir kabıda vardır. Benimkisi çatma perde pilav yani kolayı.Çalışan biri olarak aklıma gelince hemen yufkayla yaptım.Fakat tek birbüyük kapta hazırlamak yerine küçük kaselerde kişiye özel tek porsiyonlarda yaptımBunu nino da görmüştümve hoşuma gitmişti. Kendisine teşekkürler.

perde pilav

MALZEMELER:

iÇ PİLAV İÇİN,
3 kase pirinç
1 paket dolmalık fıstık
1 paket kuş üzümü
2 adet soğan
tuz,yenibahar,kimyon
1 yemek kaşığı tereyağ
sıvıyağ

3 adet tavuk göğsü
2 adet yufka
üzeri için 1 ymurta sarısı

YAPILIŞI:

1)Pirinçi sıcak su ve tuzla 1 saat önceden ıslayın.
2)Tavuk göğüslerini haşlayın ve ince ince didin.
3)Soğanları ince ince doğrayın ve sıvıyağ ,tereyağ karışımı ile kavurun.Sonra dolmalık fıstıkları ekleyerek kavurmaya devam edin.Fıstıkların rengi dönünce iyice yıkanmış ve suyu süzülmüş pirinçi ekleyin.Bu arada tuzunu da ilave edin.
4)1-2 dk çevirince iyice yıkanmış kuş üzümlerini tencereye ekleyin ve pirinç kavrulana kadar karıştırın. Diğer baharatları ve sıcak suyu ekleyerek pişmeye bırakın.
5)İç Pilav dinlendikten sonra tavukları ilave ederek karıştırın. Tavuk yerine çiğerde kullanabilirisiniz.
6)Her bir yufkayı dörde bölün.Bir kasenin içine yayın ve iç pilavdan koyduktan sonra kenarlardaki yufkaları üzerine kapatarak ters çevirerek tepsiye dizin. Bütün yufkalara aynı işlemi yaptıktan sonra üzerlerine yumurta sarısı sürerek fırına verin. Üzeri kızarana kadar pişirin.

Misafir ağırlamak için süper bir menü hepinize tavsiye ederim. İç pilavı sade olarak da servis yapabilirsiniz.

25 Ocak 2009 Pazar

EKMEK KÖFTESİ



Merhaba ben geldim...Gerçi bırakdığınız az yorumlardan anladığım kadarıyla eksikliğim hiç fark edilmemiş zaten.......Neyse gelelim lezzetimize gitmeden önce yağtığım bir lezzet. Evde kalan bayat ekmekleri değerlendirmek için yapmıştım. Dairedeki arkadaşlarla birlikte yedik,hepsinin çok hoşuna gitti...

Ayrıca kızım için bırakılan yorumlara da teşekkür ederim. Allah hepinizden razı olsun.

EKMEKÖFTESİ

MALZEMELER:

1 bayat ekmek
1 adet soğan
2 yumurta
yarım bağ maydanoz
1 çay kaşığı karbonat
tuz
kıvamı sağlamak için yeteri kadar un
kızartmak için sıvıyağ
üzeri için,
sarımsaklı yoğurt
kuru nane ve kırmızı pul biber

YAPILIŞI:

1)Bayat ekmeği suyla ıslatılarak iyice ufalayın fakat suyunu iyice süzün. Ekmeğin üzerine rendelenmiş soğan,yumurta,maydanoz,karbonat ve tuzu koyup yoğurun. Biribirini tutacak hale gelecek şekilde un ilavesi yapın. Ceviz kadar toplar olacak şekilde hamurdan alıp yuvarlayın.
2)Kızgın yağda kızartın.
3) Köftelerin üzerine sarımsaklı yoğurt dökünve nane ve kırmızı pul biberle süsleyerek servis yapın.

19 Ocak 2009 Pazartesi

ISPANAKLI KOLAY BÖREK



Çocuklarım ıspanak yemeğini pek yemiyorlar fakat böreğini çok seviyorlar. Bu nedenle boş vakitlerimde bu böreği yapıp dondurucuya koyuyorum. İstedikleri zaman veya yemeğim olmayınca çıkartıp hemen pişiriyorum. Tarifini hepiniz biliyorsunuzdur....Genelde kıymalı yapılır ama ben peynirli yapmayı tercih ediyorum. Çok daha lezzetli oluyor.

MALZEMELER:

3 adet yufka
yarım kilo ıspanak
1 adet soğan
1 adet havuç
göz kararı beyaz peynir
1 yumurta ( sarısı üzerine)
1 çay bardağı sıvıyağ,su

YAPILIŞI:

Soğan kavurulur...İçine ıspanak eklenir. Ispanakların rengi dönünce altı söndürülür. Rendelenmiş havuç,beyaz peynir ve istenilen baharatlar eklenerek karıştırılır.

Gerisi bildiğiniz gibi yufkalar 8'e bölünür .İki yufka parçası arasına su,sıvıyağ karışımından sürülerek iç harçtan konulur. Sigara böreği gibi sarılarak tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülerek fırına verilir.

TAVUK SARMA

Gitmeden önce bu güzel lezzeti sizlerle paylaşmak istedim.Derya Baykal'a katılan genç bir şefin yaptığı tavuk sarmasından esinlenerek yaptım Çok lezzetli oldu,hem kolay hemde lezzetli daha ne olsun.Hafta sonu için güzel bir alternatif.
Buralar size emanet yaklaşık bir 10 gün yokum. Güzel yorumlarınızı bekliyorum.Umarım güzel haberlerle dönerim. Kızım için dua edin.....

TAVUKSARMA

MALZEMELER:

1 kg tavuk göğsü
1 su bardağı süt
1 çay bardağı zeytinyağ
1 tatlı kaşığı köri
1 tatlıkaşığı soya sosu
dilimlenmiş kaşar

3 adet domates
1 adet kesme şeker
2 diş sarımsak
zeytinyağ

YAPILIŞI:

1)Tavuk göğüslerini enlemesine en fazla yarım santim olacak şekilde fileto olarak kesin.
2)Bir kabın içinde süt,zeytinyağ,köri ve soya sosunu karıştırın.Hazırladığınız tavuk göğüslerini bu karışımda en az 1 saat bekletin.
3)Bu arada domatesleri rendeleyin. Tavaya zeytinyağı alın ve sarımsakları ekleyerek kokusu çıkana kadar kavurun.Domates ve şekeri ekleyerek kıvamı gelene kadar pişirin.
4)Kaşarı dilimleyin.Sosda bekleyen tavukları düz bir zemine koyun içine kaşar dilimi koyarak rulo yapın ve en son kürdanla tutturun.Bütün tavukları rulo yaptıktan sonra yağda kızartın.
5)Servis aşamasında tavuk rulosunun üzerine domates sosunu dökün ve pilavla servis yapın.

Domates sosunun içine taze fesleğen de ekleyebilirsiniz.Evde olmadığı için ben ekleyemedim.Hepinize afiyet olsun.

14 Ocak 2009 Çarşamba

PÜR LEZZET



PÜÜÜRLEZET

MALZEMELER:

1 kg kıyma
2 adet soğan
ekmek içi
maydanoz,tuz
5 adet patates
4 adet domates
4 adet sivribiber
2 yemek kaşığı salça
arzu edilirse üzerine koymak için tereyağ
su

YAPILIŞI:

1)Kıyma,rendelenmiş soğan,ekmek içi,maydanoz ve baharatları iyice yoğurarak karıştırın. Bu karışım bir gece dolabta beklerse daha iyi olur.Karışımdan yuvarlak köfteler yapın.
2)Patates ve domatesi yuvarlak dilim olacak şekilde doğrayın.
3)Fırın kabınıza bir köfte bir patates bir domates olacak şekilde dik olarak yerleştirin.
4)En son üzerine kalan domates dilimlerini ve sivribiber parçaları ile süsleyin.Salçalı su yapıp dökün ve önce ocak üzerine patates yumuşayana kadar pişirin.Arzu ederseniz üzerine tereyağ parçalarıda koyabilirsiniz.
5)Sonra fırına verin ve üzeri kızarana kadar pişirin.Çıkarmaya yakın fırının ızgara ayarını yakarak üzerini kızartabilirsiniz.
Çok lezzetli ve bir o kadar da kolay bir yemek. Patlıcan zamanı aynı tarifi patlıcan koyarakda yapıyorum.

5 Ocak 2009 Pazartesi

APERATİFLER

Yılbaşı gecesi için yaptığım mezelerden bazıları. Biz misafirlerimle çok sevdik.

HAYDARİ

HAYDARİİİİİ

MALZEMELER:

1 su bardağı süzme yoğurt
3 yemek kaşığı beyaz peynir rendesi
2 diş sarımsak
dereotu(arzuya göre)
kimyon
tuz,nane,pul biber
2 yemek kaşığı zeytinyağ

YAPILIŞI:

Süzme yoğurt,peynir,sarımsak,dereotu ve baharatları iyice karıştırın. Servis tabağına aldıktan sonra üzerine zeytinyağı gezdirin ve kırmızı pul biberle süsleyin.

MUAMMARA

MUAMMARAAAAA

MALZEMELER:

3 dilim bayat ekmek
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz veya fındık
3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı biber salçası
kimyon,karabiber,kuru nane
kibrit kutusu kadar beyaz peynir(istenirse katılmaya bilir.)
1 limon suyu
2 yemek kaşığı zeytinyağ

YAPILIŞI:

1)Ekmekleri limon suyuyla ıslatarak ufalayın. İçine salça,ceviz,sarımsak ve baharatları ekleyerek karıştırın.
2)En son zeytinyağı ekleyerek servis tabağın alın.Servis aşamasında marulla süsleyerek servis yapın.Ben dondurma kaşığı ile servis yaptım.

1 Ocak 2009 Perşembe

KETE

Mine hanım ,çok sevgili ablam....Yakınlarda kızı Tuba doğum yaptı,çok güzel bir oğulları oldu.Allah analı babalı büyütsün. Tuba şimdi Ereğli'de onu öpüyorum.
Neyse keteye gelelim.Bu mükemmel lezzeti ilk onda yedim ve bayıldım benim gibi bütün arkadaşlar bayıldı ve herkes tarifini aldı.Aldı diyorum bu nerdeyse bir on yıl önceye dayanır. O gün bu gün benim canım kete isteyince Mine hanıma söylerim ve bana yapardı. Ama bu sefer kendim yapmak istedim onun gibi becereçekmiyim diyede endişelenmedim değil... yani biraz stres de yaptım ...
Hamuru çok güzel açılınca becerdim diye düşündüm ama erkenden sevinmişim. Çünkü pişirmeside en az burması kadar (iki kişiyle daha kolay buruluyor)benim için zor oldu.
Oldu diye çıkardım fakat servis yaparken gördümkü biraz daha pişip içini çekmeliymiş. Ama tadı güzel olmuştu....

kete

MALZEMELER:

1 çorba kaşığı pakmaya
1 çorba kaşığı şeker
1/2 su bardağı ılık su
1 su bardağı ılık süt
ayrıca 1 su bardağı ılık su
1 çorba kaşığı tuz
aldığı kadar un
200 gr tereyağ

YAPILIŞI:

1)Pakmaya,şeker,yarım bardak ılık su ve süt ile eritilir.
2)Eriyince diğer 1 bardak ılık su ve tuz eklenir.
3)Aldığı kadar un eklenerek yumuşak bir hamur yapılarak mayalanmaya bırakılır.
4)Hamurumuz mayalanınca 10 eşit bezeye ayrılır. Bir tavada da tereyağ eritilir.
5)1. bezeyi bir yuvarlak tepsi ebatında olacak şekilde açın ve üzerine tereyağ sürün.Herbir bezeyi aynı şekilde açın ve aralarına tereyağ sürerek üst üste koyun.
6)Üst üste duran açılmış 1o yufkayı rulo yapın. Bu rulonun iki ucunu farklı tarafa çevirerek burmaya başlayın ama dikkat edin kopmasın.Hem burun hemde elinizle çekerek uzatın.
7)Bu ölçüler yuvarlak borcama tam geliyor. İstediğiniz büyüklüğe gelince borcamın ortasından başlayarak spiral şekilde dolandırın.
8)Tepsi mayasının gelmesinden sonra pişirin. Fakat dikkat edin üstü pişiyor ama içi hamur olabilir. Kalın bir kete olduğu için pişirmesi önemli oluyor.