Bu Blogda Ara

28 Şubat 2013 Perşembe

MISIR UNLU HELVA

 
    Neslihançığımın ellerine sağlık ne de güzel yapıyor .Bir yeseniz bağımlısı olaçaksınız.Ben un helvasını çok severim ama kolumdaki sıkıntıdan dolayı kavuramazdım .Neslihan bu tarifin çok kavrulmaya gerek olmadığını söylüyor..Deneyeçeğim ve sizlerede mutlaka ama mutlak öneriyorum.
not=ılık servis yapılırsa tanından yenmez..

MALZEMELER:

2  kase mısır unu
1 kase buğday unu
1 çay bardağı sıvıyağ
250 gr tereyağdan bir parmak az tereyağ
1.5 su bardağı şeker
2 su bardağı süt

YAPILIŞI:

1)Mısır unu ve buğday ununu tereyağ ve sıvıyağ karışımında kavurun.Mısır ununda dolayı çabuk kavruluyor.
2)yaklaşık 15-20 dakika sonra şeker ve sütünü koyup karıştırın.Sütünü çektirdikten sonra kaşık yardımıyla servis tabağınıza alın.


25 Şubat 2013 Pazartesi

İSKOÇ ŞALI

Şal  yapmak isteyenler için çok iyi bir fikir.

                  İş arkadaşlarım bu aralar elişi yapmaya merak sardılar.Onlardan gördüğüm enfes şal.Hem yapımı kolay hemde görüntüsü süper..Gri ve pembenin uyumu bence süper oldu.

YAPILIŞI:

2 adet düz renk 2 adet ebruli olmak üzere ALİZE veya NAKO İPLİK ALIN.
1) Ebruli iplikle 4 numara tığ ile 58 adet kutu olacak şekilde zincir çekin.Zincirin üzerine 58 adet kutu yapın.Bu şekilde 8 sıra yapın.Üzerine düz renk iplikle 12 sıra yapın.
2)8 sıra ebruli iplik 12 sıra düz iplikle olmak üzere toplam 9 adet ebruli bant ve 8 adet düz bant olacak şekilde kutuları yapın.Ben bu şekilde yaptım ama daha uzun isterseniz bu sayıları artırabilirsiniz.Artırırken şuna dikkat edin şalınız ebruli iplikle başlayacak ebruli iplikle bitecek.
3)Bu işlem bittikten sonra iplik geçirme sırasına gelindi.Bunun  için kenardan ebruli iplikle başlanacak ve 10 sıra ebruli iplik geçirelecek.İpi geçirmek için 4 kat yapıp kalın bir iğne yardımıyla bir alttan bir üstten geçirin.
4)10 sıra ebruli geçirdiketn sonra 14 sıra düz ipliği geçirin. şal bitene kadar 10 sıra ebruli 14 sıra düz olacak şekilde geçirin.
5)En son fazlalık iplikleri keserek püsküllerini ayarlayın.
İnşallah anlatabilmişimdir.Takılan arkadaşlara yardımcı olunur.

22 Şubat 2013 Cuma

SOSYETE KISIRI

Servis'ten önce tek çekmeyi unutunca görüntü böyle oldu.....Daha önce bunun bir benzerini kıldık salatası olarak yayınlamıştım. Sosyete kısırını sevgili Asiye yaptı,ellerine sağlık.

MALZEMELER:

  • köfte malzemeleri:
  • 2 su bardağı ince bulgur
  • 1,5 su bardağı kaynar su
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 yumurta akı
  • 2 çay kaşığı tuz
  • pul biber

  • 1/2 demet maydanoz
  • 1/2 demet taze sogan
  • sosu,
  • 2 yemek kasigi salca
  • 2 dis sarmisak
  • tuz
  • nane
  • karabiber
  • pul biber
  • siviyag
  • limonsuyu
  • 1 adet havuç
    kırmız lahana

    YAPILIŞI:

    1) Geniş bir kapta bulgura kaynar suyu döküp üzerini kapatın. bulgur kabarınca- diğer köfte malzemeleriyle karıştırıp, yoğurun.
    2)   Karışımdan küçük toplar yapıp dağılmamaları için buzdolabında 15-20 dakika bekletin .
    3)    Daha sonra köfteleri kaynar suda 3-4 dakika haşlayın. Haşladıklarınızı sudan alıp servis tabağına koyun.
    4)sosu için sıvıyağda salça ve sarımsağı soteleyin.Bu  sote soğuyunca köftelerin üzerine dökün.
    4)  Limon suyu, maydanoz, taze  soganlari bulgur  toplarının üzerine dökün.Yavas yavas karıştırın.
    5)Servis tabağınıza aldıktan sonra havuç ve kırmızı lahana rendesi ile süsleyin.

    18 Şubat 2013 Pazartesi

    YOĞURTLU MERCİMEK SALATASI

    Kadriye'ye benim yapıp götürdüğüm salata...


    MALZEMELER:

    2 su bardağı kırmızı mercimek
    4-5 adet normal boyutta patates
    2 adet kuru soğan
    5 adet taze soğan
    yarım demet maydanoz
    1 yemek kaşığı biber salçası
    tuz,kırmızıbiber,kimyon
    1 adet limon suyu
    sıvıyağ
    sos malzemesi:
    2 kase yoğurt
    yarım paket labne peyniri
    1 diş sarımsak
    tuz


     
    YAPILIŞI:
     
    1)Mercimeği ve patatesi ayrı ayrı haşlayın.Haşlanmış patatesi ezerek haşlanmış mercimekle karıştırın.
    2)Kuru soğanı küçük küçük doğrayın ve sıvıyağda kavurun.Salça ve baharatları ekleyerek karıştırın.Mercimekli karışıma ekleyerek iyice birbiriyle özleştirin.
    3)Taze soğanı ve maydanozu doğrayın ve karışıma ekleyin.Servis tabağınızının altına yerleştirin.
    4)Sos malzemesini karıştırarak mercimekli karışımın üzerine dökün.Maydanozla süsleyerek servis yapın.

    KADRİYE'NİN SOFRASI

    Kadriye'çiğimin  bol sohbetli sofrası
    Garnitürlü tavuklu pirinç salatası

    Pazı turşusu kavurması

    Nefis su böreği
    Sosyete kısırı(Asiye yaptı)
    Benim yaptığım yoğurtlu mercimek salatası ve Neslihan'dan harika mısır unlu helva

    10 Şubat 2013 Pazar

    YOĞUN ÇİKOLATALI KEK

    
            Batum gezisine giderken Ayşegülün ablası yapmıştı.Hepimizin bildiği bir kek fakat küçük küçük dokunuşlar onu farklı bir lezzete dönüştürüyor.Epeydir aklımda ama yapmak bugüne imiş.Babam çayın yanında birşeyler yemeyi sevdiği için ona yaptım.Oğlumda anne böyle kek yapıyordunda daha önce niye yapmadın diye sitem etti.
     

    MALZEMELER:

    3 adet yumurta
    1.5 su bardağı şeker
    1 su bardağı sıvıyağ
    1 su bardağı süt+yoğurt karışımı
    2 yemek kaşığı kakao
    1 paket vanilya
    1 paket kabartma tozu
    bol fındık ve damla çikolata
    aldığı kadar un

     
    YAPILIŞI:
     
    1)Yumurta ve şekeri iyice mikserle çırpın.Sıvıyağ,süt+yoğurt karışımını ekleyip tekrar çırpın.
    2)Unu eleyin.Kabartma tozu ve vanilyayı una ekleyerek karışımı ilave ederek çırpın.
    3)Karışımın yarısını yağlanmış aliminyum kalıba(isterseniz düz olmak  kaydıyla başka kalıbta kullanabilirsiniz ) dökün.Kalan yarısına kakaoyu ekleyin ve karıştırarak  kalıbtaki sade karışımın üzerine dökün.Çatalla bir kaç kez karıştırınki kakaolu kısımla sade kısım birbirine bulaşsın .
    4)Üzerine bolca kırılmış fındık ve damla çikolata dökerek ısıtılmış fırında pişirin.
    keki anlatmak istesem bol çikolata tadında hafif nemli süper demek yeterli olur sanırım.
     

    4 Şubat 2013 Pazartesi

    MARMELATLI KURABİYE

    Annemle babam 15 günlük tatil dolayısıyla bendeler,evde çoçuklara eşlik ediyorlar...Babam çay çok sever ve yanında da mutlaka birşey olmasını ister..Onun için yapılmış nefis kurabiyeler...

     
    MALZEMELER:

    • 1 paket yumuşak margarin yada tereyağ
    • 3 yemek kaşığı pudra şekeri
    • 1 kabartma tozu
    • 1 vanilya
    • 1 limon veya portakal kabuğu rendesi
    • 1 yumurta(sarısı içine, beyazı dışına)
    • aldığı kadar un
    • dövülmüş fındık
    •  erik marmelatı veya arzu ettiğiniz başka marmelat
    YAPILIŞI:
    1. Marmelat dışındaki tüm malzemeleri karıştırıp hamuru yoğurun.
    2. Kurabiye şekli verdiğimiz hamur parçalarının ortasını parmağımızla oyup, önce yumurta akına sonra fındığa batırın.
    3. 175-180C'de pişirdikten sonra ortalarına marmelatı yerleştirin.