Bu Blogda Ara

29 Temmuz 2009 Çarşamba

PATLICAN KEBABI


<
Bu kebabı yemekteyiz yarışmasında görünce heman yapmaya karar verdim.Sonra tv'de bir aşcıdan tekrar nasıl yapıldığını seyredince hemen yaptım.Eşim yedikten sonra yaptığım en lezzetli yemek olduğunu söyledi.
Bu gazla annemler gelince onlara da yaptım annemde aynı şekilde yaptığın en lezzetli yemek dedi.....

MALZEMELER:

1 kilo patlıcan
500 gr kıyma
1 adet kırmızı biber
2 adet yeşil sivri biber
yarım demet maydanoz
1 adet soğan
2 diş sarımsak
1 adet domates
1 yemek kaşığı salça
tuz, karabiber , pulbiber

YAPILIŞI:

1)Kırmızı ve yeşil biber(ince ince doğranmış) ,soğan(ince ince doğranmış) ve sarımsak(rendelenmiş),kıyma, 1 adet küp küp doğranmış domates ,tuz,ince ince kıyılmış maydanoz, karabiber,salça ve pul biberin hepsi karıştırılarak özleşene kadar iyice yoğurulur.
2)Patlıcanlar yıkanır ve verev şekilde yanlamasına kesilir ama alttan kopmamasına dikkat edilir
3)Patlıcanların kesik yerlerine kıymalı harçdan konulur ve tepsiye yerleştirilir.Çok az salçalı su ilavesiyle önce ocak üzerinde bir yarım saat pişirilir. Sonra fırında pişirilir.
Servis önerisi:

2 adet domates küp küp doğranır ve sıvıyağda ile sote edilir.
Servis aşamasında tabağın altına yoğurt konur üzerine pişen kebab yerleştirilir. Domatesli sos ile süslenerek servis yapılır...

24 Temmuz 2009 Cuma

AKÇAABAT KÖFTE


Trabzonda yaşayıp akçaabat köfteyi sevmeyen yoktur.Yemeğe çıkılaçağı zaman genelde köfte yemeye gidilir. Özellikle de çoçuklar dışarıda yemeğe bayılırlar. Çalışan bir anne olarak yemek olmadığı zaman kurtarıcı olarak hazır olsun diye, köfte hazırlayıp dondurucuya koyarım lazım olunca çıkarıp kızartmak için.Genelde soğanlı,ekmekli,maydonozlu köfteler hazırlardım taki eşim bu köfteleri yapana kadar...
Birgün ben size akçaabat köftesi yapayım dedi ben zaten allah'dan biri yapsın diye arıyorum hemen kabul ettim. Yaptı hatta o kadar güzel yaptıkı köfte yapma işi ona kaldı. Artık dondurucuya konulacak köfteler onun elinden çıkıyor.
Çoçuklar artık dışarda köfte yemek istemiyorlar.Bizim babamızın yaptığı onlardan güzel diyorlar.
Neyse bu kadar övdüğüm köftenin tarifini vereyim.Aslında çok basit fakat ekmek ve kıyma oranını iyi ayarlamak lazım. Asıl akçaabat köftesine iç yağ falan konuluyormuş ama evde yapınca biz koymuyoruz.)

MALZEMELER:

1 kilo kıyma
ekmek içi(eşimin demesi kıymanın hacmi(ebatı) kadar ekmek içi konulacak)
4 diş sarımsak
tuz

YAPILIŞI:

1)Ekmek içi ıslatılırak kıyma,sarımsak ve tuzla karıştırılarak iyice yoğrulur.
2)Mümkünse 1 saat buzdolabında bekletildikten sonra şekil verilerek kızartılır.
Piyaz, közlenmiş biber kızartması ve kızarmış ekmek ile servis yapılır.

21 Temmuz 2009 Salı

BUĞDAY SALATASI


Yine çok lezzetli bir salata ile karşınızdayım.Aysel arkadaşımın gelecek misafirleri için değişik bir salata ararken yeşilkivi'de bu salataya rastladım. İyiki de yapmışız.Çok lezzetli ve besleyici bir salata oldu.


MALZEMELER:

2 su bardağı haşlanmış buğday

3 adet domates(ben kullanmadım)

iki adet limon

3 adet dolmalık kırmızıbiber (bunun yerine kırmızıbiber turşusu kullandım)

yarım demet maydanoz

yarım demet taze soğan

yarım demet dereotu

1 su bardağı haşlanmış mısır

yarım çay bardağı zeytinyağı

1 adet büyük boy patlıcan

3–4 yemek kaşığı nar ekşisi

YAPILIŞI:

1)Buğdayı akşamdan ıslatın. Sabah haşlayın ve süzüp soğumaya bırakın. 2)Patlıcanları alacalı soyun, küp küp doğrayın ve kızartın. Peçetede fazla yağını alın.
3) Haşlanmış buğday ve kızarmış patlıcanları servis tabağına alın.
4) Kırmızı biber turşusunu küçük küçük doğrayın.Maydanoz, taze soğan ve dereotunu incecik kıyın.Haşlanmış mısırla birlikte buğdaya katın.
5)Tuz, yağ, nar ekşisi ve limon suyu ilavesiyle tüm malzemeyi karıştırın.

16 Temmuz 2009 Perşembe

RENKLİ TATLI


Yazın en güzel soğuk sütlü tatlılar yeniyor..Basit fakat lezzetli bir tatlı...

MALZEMELER:

1 Paket kakaolu puding
2 paket vanilyalı puding
1 paket kakaolu bisküvi
1 lt süt
3 su bardağı vişne suyu


YAPILIŞI:

1)Kakaolu pudingi 500 lt süt ile pişirin ve servis tabağınızın en altına dökün.Üzerine kakolu bisküvileri yerleştirin.
2)1 paket vanilyalı pudingi 3 su bardağı vişne suyu ile pişirin ve bisküvilerin üzerine yayın.Tekrar kakolu bisküvileri yerleştirin.
3)Diğer vanilyalı pudingi 500 lt süt ile pişirin ve bisküvilerin üzerine yayın.
Servis yaparken, rondadan geçirilmiş bisküvi kırıntılarını üzerine dökün.

15 Temmuz 2009 Çarşamba

ZEYTİNYAĞLI PATLICAN


Sıcak havalarda insan hep zeytinyağlı yemek yemek istiyor.Yada ben öyle istiyorum.O nedenle bütün sebzelerden zeyinyağlı pişiriyorum.Bunların en başında bu yemek geliyor. Bu yemeğe bazı yörelerde imambayıldı deniyor fakat imamabayıldı kızartılarak yapıldığı için ben patlıcan zeytinyağlısı demeyi tercih ediyorum.Ayrıca bu tamamen çiğden olduğu için hem daha kolay hem daha sağlıklı...Misafire yapılabilecek çok güzel bir garnitür....

<
MALZEMELER:

1 kg patlıcan
3 adet soğan
2 adet yeşil biber
3 adet domates
3 diş sarımsak
1 adet kesme şeker
tuz
zeytinyağ

YAPILIŞI:

1)Tencereye önce zeytinyağ konur.Üzerine soğan,sarımsak,yeşil biber ve kabukları soyularak doğranmış domates eklenir.
2)Patlıcanlar da alacalı soyulduktan sonra uzun uzun doğranarak tencereye konur.Tuz ve şeker eklenerek çok az su ilavesi ile yavaş yavaş pişirilir.

12 Temmuz 2009 Pazar

YOĞURTLU BULGUR SALATASI



MALZEMELER:

1 su bardağı ince kısırlık bulgur
2 su bardağı yoğurt
3 adet kabak
3 adet havuç
1 kase iri parçalanmış ceviz
3 diş sarımsak
ayrıca 1 su bardağı daha yoğurt

YAPILIŞI:

1) Bulgur bir gece önceden 2 su bardağı yoğurtla karıştırılır ve ertesi güne kadar buzdolabında bekletilir.
2)Ertesi günü kabak ve havuçlar rendelenir ve sıvıyağda sotelenir.
3)3 diş sarımsak, ceviz, yoğurtta bekletilen bulgur,1 su bardağı yoğurt ve sotelenen sebzeler dahil bütün malzemeler karıştırılarak servis tabağına alınır.
4)Arzuya göre üzeri süslenir.