Translate

24 Şubat 2009 Salı

ÇİLEK PUDİNGLİ KEK


Bu aralar kızım'da bir çilek hastalığı var sürekli çilek istiyor ve bunlardan bana pasta yap diyede sürekli söyledip duruyor.Bugün eve biraz erken gelince ona pasta yapayım dedim ama değişik bir tarifde denemek istedim.

Sitelerin çoğunda görüyorum kek malzemesinin içine puding koyularak yapılan tarifler var.Kızımda çilekli istediği için çilekli pudingle denedim çok güzel bir aroması olan bir kek ortaya çıktı.Aynı zamanda kekin rengide pembemsi oldu.

Arkadaşlar hepiniz hani bunun dilimli resmi diyorsunuz ,haklısınız da....Aslında dilim olarak çektim fakat resim çok güzel çıkmadı ve pembelikde belli olmadı o yüzden yayınlayamadım.

MALZEMELER:

3 yumurta
1 su bardağı şeker
1/2 su bardağı sıvıyağ
1/2 su bardağı süt
1 paket çilekli puding
1 su bardağı damla çikolata
1 paket kabartma tozu
2 su bardağı un

üzeri için,
yarım paket çikolata sosu
1 su bardağı süt
çilek ve şamfıstığı

YAPILIŞI:

1)Şeker ve yumurtaları iyice çırpın.
2)Sıvıyağ ve sütü ekleyin.
3)Un,kabartma tozu ve çilekli pudingi ekleyerek karıştırın.En son damla çikolatalrı ekleyin ve yağlanmış kalıba dökerek önceden ısıtılmış fırında pişirin.
4)Bu arada çikolata sosunu süt ile pişirip soğumaya bırakın.
5)Kek ılınınca çikolata sosunu üzerine dökün çilek ve şam fıstığı ile süsleyerek servis yapın.

20 Şubat 2009 Cuma

KURU MEYVELİ KEK

Bizim evde kek ve kurabiye tarzı şeyler misafir gelmedikten sonra pek yapılmaz çünkü yapılsada yiyen olmaz....
Benim çoçuklarım nedense böyle şeyler yemeyi pek sevmezler,onalrın yemesi için ya börek olacak yada sütlü bir tatlı...neyse bu sebebledirki özellikle bir kek görünce hep heveslenirim bende yapsam diye...Geçenlerde Zekiye arkadaşım'da görünce pek sevindim ama başka şeylerden o kadar çok yemiştim ki sadece tadına bakmak adına yarım yemek istedim.
Zekiye arkadaşım muffin kalıblarında pişirmişti..Yarımı yedikten sonra 3 yarım daha yedim..Yemem diyen sofra kuruturmuş misali...
Eve gelir gelmez ister yesinler ister yemesinler ben bu kekden yapaçağım dedim ve yaptım.
Dediğim gibi kimse yemedi bende daireye götürdüm ordaki arkadaşlarla yedik....Gerçekten aynı hazır kekler gibi olmuştu..Zekiye arkadaşıma çok teşekkürler....


kek

MALZEMELER:

2 yumurta
1 su bardağı şeker
1/2 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvıyağ
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 su bardağı kuru meyve veya kuru üzüm

YAPILIŞI:

1)Yumurta ve şekeri mikserle iyice çırpın.İyice köpürünce süt,sıvıyağı ekleyip çırpmaya devam edin.
2)Un,kabartma tozu ve vanilyayı ekleyerek mikserle çırpmaya devam edin.
3)En son üzüm veya kuru meyveleri ekleyerek karıştırın ve yağlanmış kalıba dökerek önceden ısıtılmış fırında pişirin.

18 Şubat 2009 Çarşamba

PATATES PİLAKİ

patates pilaki
MALZEMELER:

5 adet patates
2 adet soğan
2 adet havuç
1 tatlı kaşığı salça
1 tatlı kaşığı şeker
4 diş sarımsak
tuz,sıvıyağ
üzeri için maydanoz

YAPILIŞI:

1)Soğanları doğrayarak sıvıyağda kavurun. Bu sırada sarımsak ve küp küp doğradığınız havuçlarıda ekleyin ve kavurmaya devam edin. Soğanlar iyice kavrulunca salçasını ekleyerek karıştırın.
2)Küp küp doğradığınız patatesleri ekleyin ve 1-2 dakika çevirin. Su,şeker ve tuzunu ilave ederek pişirmeye bırakın.

tamamen suyunu çekip yağı kalana kadar pişirin. Soğuduktan sonra servis yaparken maydanozla süsleyin.

Çok güzel bir lezzet hepinize tavsiye edilir.

9 Şubat 2009 Pazartesi

ÇİKOLATALI YAŞPASTA

Annem yaşpastaya bayılır ,hergün yese hayır demez...O gelince sık sık yaşpasta yapar oldum. Pazar günü için yaptığım diğer bir lezzetde bu yaşpasta oldu,pandispanya olarak klasik bir pandispanya kullandım(tarif hünerli bayanlara ait) fakat annem bu sefer bir başka güzel olduğunu söyledi.
Kızımı kıskanan oğlum bu pastayı yaparken yumurta akı çırpma işlemini ben yapaçağım diye tutturdu.Annem tarafından diğerine göre daha çok beğenilince de''gördünüzmü ben Özge'den daha güzel çırpıyorum demezmi......!!

Ne diyeyim ..Oğlum 10 yaşında kızım 4 ..

dalmaçyalı

gelelim tarife...

MALZEMELER:

· 4 Adet Yumurta
· 4 Türk Kahvesi Fincanı Toz Şeker
· 4 Türk Kahvesi Fincanı Un
· 2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
· 3 Yemek Kaşığı Kaynar Su
· 1 Paket Kabartma Tozu
· 1 Paket Vanilya
KREMA,

1 paket Dr.Oetker vanilyalı puding
2 su bardağı süt
1 paket beyaz krem şanti
1 çay bardağı süt
80 gr lık çikolata

YAPILIŞI:

1)Yumurta sarılarını şekerle iyice çırpın.Sıvıyağ,kaynar su,vanilya,kabartma tozu ve unu ekleyerek çırpmaya devam edin.
2)Yumurta aklarını en az 10 dakika çırpın ve kar haline gelince unlu karışıma ekleyin. Ama dikkat edin karıştırarak değil alttan üste alır gibi biribirne karıştırın.
3)Yağlanmış kalıbınıza dökün ve ısıtılmış fırında pişirin.
Keki bir gece önceden yapıp bekletirseniz daha iyi sonuç alırsınız.
4)Krema için vanilyalı pudingi 2 su bardağı süt ile pişirin.Krem şantiyi 1 çay bardağı süt ile çırpın.
5)Dinlenmiş keki ikiye kesip her iki parçayı süt ile ıslatın.
6)Alttaki kekin üzerine vanilyalı pudingden sürün, bolca damla çikolata dökün. Pudingin birazını üzeri için ayırın.İkinci keki üzerine koyarak kalan pudingle üzerini kaplayın. Krem şantiyide en son üzerine ve kenarlarına sürün.

Ben üzeri için çikolatayı erittim ve yağlı kağıda dökerek dondurdum. İyice donunca kırarak pastanın kenarlarında ve üzerinde süslemek için kullandım

8 Şubat 2009 Pazar

PAZAR KAHVALTISI

Evet tekrar merhaba yine bir yağmurlu pazartesi sabahı sizlerle beraberim.

ay radyo anonsu gibi oldu...Okulların tatil olması sebebiyle annem kızımı bakmak için Samsun'dan bana gelmişti.Ben ona şunu yaptım bak resmine anne bunu da yaptım bak resmine dedikçe oda bana resimle olmaz sofra donatta görelim diye takılmaya başladı elim mahkum bende yapabildiklerimi yaptım. Pazar günü de erken kalkıp bu sofrayı hazırladım. Ayrıca sonra yemek için,kısır ve annemin en sevdiği lezzet olan çikolatalı yaşpasta da yaptım.

kahvaltı

ne mi ?vardı?

krep
poğaca
sucuk kızartması(domatesli)
patates piyazı
peynir tabağı,zeytin ve reçel çeşitleri
dereotlu süzme yoğurt
meyve kurulu kek
acılı soslu ekmek dilimleri
marul salatası

My creation

sizlere öncelikle acılı sosun tarifini vereyim. Tarifini sevgili Zeynep'den aldım. Kendisine çok teşekkür.

MALZEMELER:

1 büyük soğan
2 adet domates
1 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı domates salçası
4 diş sarımsak
tuz,pul biber,nane ve az kekik
3 yemek kaşığı sıvıyağ

YAPILIŞI:

1)Soğan ve sarımsağı sıvıyağda iyice kavurun.
2)Rendelenmiş domatesleri ekleyip biraz daha kavurmaya devam edin.
3)Salçaları ekleyin.ne sulu ne katı kıvama gelene kadar karıştırın.
4)Baharatları ekleyin ve sürekli karıştırarak 6-7 dakika daha pişirin.
Soğuyunca istediğiniz şekilde yiyin.İster ekmek üstüne sürün ister köfte veya tavuk yanında sos olarak kullanın.

5 Şubat 2009 Perşembe

YAŞPASTA

Pazartesi akşamı oğlum yaşpasta isterim diye tutturdu. Elimiz mahkum kaktık ailece pasta yapmaya en baştada benim kızım...illede ben yapaçağım diyor....

Malzemeleri hazırladıktan sonra yumurta akı çırpma işi kızıma verildi.Daha 4 yaşında boyuda tezgahın üzerindeki miksere tam yetmiyor ama illede ben yapaçağım dediya ...
ama süper yaptı tam 15 dakika çırptı tam istediği hale getirdi sonra kolum ağırdı dedi ama çok mutlu olmuştu......Hatta üzerinin şekilllerini o yaptı sayılır benim koyduğum sosu bıcakla şekillendirdi.Değişik oldu...

Pandispanya olarak Selin Çağlayan'ın tarifini kullandım çok da memnun kaldım.

yaşpasta

MALZEMELER:

4 yumurta
1 su bardağı şeker
1/2 küçük çay bardağı su
1 küçük çay bardağı süt
1 nescafe bardağı un
1 yemek kaşığı buğday nişastası
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

krema olarak,
beyaz çikolata sosu
çikolata sosu
3 su bardağı süt
muz

YAPILIŞI:

1)Yumurta sarısını ve beyazını birbirinden iyice ayırın.
2)Yumurta sarılarını ve şekeri iyice eriyene kadar mikserle yüksek devirde çırpın.
3)Su,süt,nişasta ve vanilyayı ekleyip çırpmaya devam edin.En son un ve kabartma tozunu ilave edin,düşük devirde çırpmayı sürdürün.
4)Başka bir kapta yumurta beyazlarını bembeyaz olana ve kabı ters çevirdiğinde dökülmeyecek şekilde sert kıvama gelene kadar yüksek devirde çırpın.
5)Çırpılmış yumurta beyazlarını hamura ilave edip spatula yardımı ile yavaşça,yumurta beyazlarını söndürmeden karıştırın.
6)Yağlı kağıt serilmiş kelepçeli kalıba dökerek önceden ısıtılımış fırında pişirin.
7)Beyaz ve çikolatalı sosları ayrı ayrı 1.5 su bardağı süt ile pişirin.
8)Kek soğuyunca ikiye bölün. Herbir parçayı süt ile ıslatın. İlk kata bolca beyaz çikolata sosu sürün ve muzları dilimleyin. Üzeri için 2 yemek kaşığı sos ayırın.
9)İkinci parçayı üzerine kapatın ve çikolata sosunu tamamen üzerine yayın. Kalan beyaz sosdan küçük parçalar koyun ve çatalla şekil verin.

2 Şubat 2009 Pazartesi

LAHANA KAVURMASI

Gülay arkadaşım Sena'nın yaşgünü için daireye yapıp getirdiği lezzetlerin içinde en beğenileni lahana kavurması oldu. Nerdeyse 20 senedir Trabzonda yaşayan biri olarak ilk kez tadına baktım herkes gibi benim de hoşuma gitti.

Dün Gülayla araziye gittik. Köylerdeki lahanaları görünce aklıma geldi sağolsun arkadaşımın köyüde yolumuz üzerindeydi kendi bahçesinden tazecik toplayıp bana verdi. Bana da akşam eve gidip pişirmesi kaldı. Tabi tarifi Gülay'dan aldım. Bu sabah pişirdiğimden daireye getirdim ve hep birlikte kahvaltı yaptık. Güzel olduğu söylendi...Sizlerde deneyin bakalım.


lahana kavurması

MALZEMELER:

Ölçü veremiyeçeğim gözkararı.......

lahana
fasulye
soğan
kırmızbiber
havuç
sıvıyağ ve tuz,kırmızı pul biber

YAPILIŞI:

1)Lahanaları saplarıyla beraber ince ince doğrayın. İyice yıkadıktan sonra kaynamış suda haşlayın.Haşlarken içine fasulyeleri de atın.İkisi beraber haşlansın.
2)Soğanı ince ince doğrayarAk sıvıyağda kavurun. Sonra rendelenmiş havuç ve ince ince doğranmış kırmızbiberleri ekleyerek kavurmaya devam edin.
3)Haşlananan fasulye ve lahanaları iyice süzerek kavrulanan soğanlara ekleyin.Tuzu ve pul biberi ekleyerek iyice kavurun.