Bu Blogda Ara

27 Kasım 2008 Perşembe

MİSAFİR SOFRAMDAN, İZLER ve ETKİNLİK

Dün akşam misafirim vardı. Fırsat bulunca hemen sizlerle paylaşmak istedim.
Kıymalı Böreğimi etkinliğe gönderiyorum.Capankızımutfakda arkadaşımıza kolay gelsin.
1)Kıymalı Börek
börek
MALZEMELER:

4 adet yufka
250 gr kıyma
2 adet soğan
2 adet domates
1 adet sivribiber
maydanoz
tuz,kekik,kırmızıbiber
sos için,
3 yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
1 kase yoğurt

YAPILIŞI:

1)Soğan ve sivribiberi yağda kavurun,içine kıymayı ekleyin.İyice kavrulunca domates ve baharatları ekleyin.Biraz daha kavurunca altını söndürün.En son maydanozları ekleyerek karıştırn.
2)Yuvarlak borcamın altını yağlayın. 1. yufkayı yayın.Sos karışımından sürün. 2.yufkanın yarısını serin yine sos'dan sürün. Diğer yarımınıda koyun yine sosdan sürün. 2.5 yufka altta olacak şekilde yarım yufka ve sos diye sıralayın.
3)Kıymalı harçı yufkaların üzerine yayın ve kalan 1.5 yufkayı aynı şekilde yarım yarım aralarına sos sürerek hazırlayın.
4)En üste kalan sosu döküp en az bir gece dolabta bekletin.
Çok basit ve çok lezzetli bir börek oluyor. Denemenizi ben tavsiye ediyorum.
2)Erikli Muhallebi
erikli muh.
3)Poğaca
poğaca
tarifi burada
4)Turşu Kavurması
fasulye kavurması
tarifi burada
5)Vişne soslu karakız
karakız
6)Kumpir
kumpir1

23 Kasım 2008 Pazar

KAHVELİ KARAMELLİ KEK

Kızımın yaşgünü için yaptığım lezzetlerden en beğenileni bu oldu.Gerçekten çok lezzetli olmuştu.Eşim sağolsun yaptığım şeyleri pek beğenmez çok secicidir. Ben yaptığım şeyleri ilk ona denetirim,eğer o beğenirse bu iş olmuş demektir. Tam bir gurmedir.
Bu keke eşim tarafından on puan verilmiştir.Denemenizi tavsiye ederim. Tarifi önce mutfakdayım arkadaşımda gördüm sonra sofra dergisinde görünce yapmaya karar verdim.

karamel

MALZEMELER:

2 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağından iki parmak eksik sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
2 yemek kaşığı nescafe(ben 2 adet 3übir arada poşeti kullandım)
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un
beyaz sos için,(hazır beyaz sos kullandım)
3 su bardağı süt
1 yumurta
2 yemek kaşığı un
1 paket vanilya
karamel için,
2 çay bardağı şeker

karemel1

YAPILIŞI:

1)Şeker ve yumurtayı iyice çırpın.
2)Sıvıyağ,yoğurt,nescafe,un ve kabartma tozunu ekleyerek akışkan bir kıvama gelene kadar unu ilave ederek çırpmaya devam edin.
3)Yağlanmış kek kalıbına dökerek önceden ısıtılmış fırında pişirin.
4)Hazır beyaz sosu üzerideki tarife göre hazırlayın.
5)Ilınan kekin üzerine beyaz sosu dökün.
6)2 çay bardağı şekeri tavada karıştırarak eritinin ve beyaz sosun üzerine dökün.

21 Kasım 2008 Cuma

PAZILI RULO

pazılı rulo

MALZEMELER:

1/2 su bardağı ılık su
1/2 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvıyağ
yarım paket yaşmaya
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
alabildiğine un
1 yumurta (sarısı üzerine)
iç malzemesi,
yarım kilo pazı
1 adet iri soğan
sıvıyağ

YAPILIŞI:

1)Pazıları temizledikten sonra doğranıp az suyla haşlayın.Pazıları süzdükten sonra elinizle suyunu iyice sıkın. Soğanları ince ince doğrayın ve sıvıyağda soteleyin ,pazıları da ilave ederek kavurun. Tuzunu ve isteğinize göre baharatlarını ekleyin.
2)Süt,şeker,su ,tuz ve mayayı karıştırın ve 5 dakika kabarmasını bekleyin.Sıvıyağ,yumurta akı ve unu ilave ederek yumuşak bir hamur elde edin.
3)Hamurdan yumruk kadar bezeler yapın. Bezeleri oklava ile 2mm kalınlığında açın. Üzerine çok az sıvı yağ sürdükten sonra pazılı içten de bütün yufkanın üzerine yayın.Sonra rulo şeklinde sarıp dikdörtgen tepsiye düz olarak yerleştirin. Bütün yufkalara aynı işlemi yaparak tepsiye dizin ve üzerlerine yumurta sarısı sürün.
4)Bıçakla3-4 cm genişliğinde keserek fırına verin.

17 Kasım 2008 Pazartesi

KOL BÖREĞİ VE SOBE

Arkadaşlar bugün benim için çok yoğun birgün sabah dan beri ançak bilgisayarın başına oturabildim. Yeni tarif eklemeye ve yazmaya zamanım yok bu sebebten tarifini nino'dan
aldığım böreği onun anlatımı ile yayınlıyorum. Arkadaşıma çok teşekkür ederim. Gerçekten çok lezzetli bir börek oldu.

BÖREK

MALZEMELER

2 Su Bardagi Su

Aldigi Kadar Un (Ele yapismayacak sertlikte bir hamur olacak kadar)

1 Yumurta Sarisi (Uzerine)

Sivi Yag (Hamura surmek icin)

Tuz


Ic Harci Icin

250 gr. kiyma

2 adet patates

1 Adet Buyuk Boy Sogan

Siviyag

Tuz

YAPILISI

Sogani yemeklik dograyip kavurun. Patatesleri rendeleyip, soganlara ilave edip kavurmaya devam edin. Kiymayida ekleyip, tuzunu ayarlayin. Kiymalar iyice kavrulduktan sonra, harci ocaktan alin. Genisce bir yugurma kabinin icine 2 bardak su ve biraz tuz koyp karistirin. Yavas yavas un ilave ederek hamuru guzelce yogurun. Hamurdan 15-16 adet beze yapin. Her bezeyi pasta tabagi kadar acin ve yaglayip, ust uste koyun. Hamurlari 10 dakika bu sekilde dinlendirin. Dinlenen hamurlari genisce bir tezgah veya masaya alip, kenarlarindan cekistirerek genisletin. Carsaf boregindeki gibi incecik bir hamur elde edene kadar hamuru kenarlarindan cekistirin. Hamur yeterince inceldiginde, uzerine yag serpistirin ve harcini koyun. Actiginiz hamurun bir tarafindan diger tarafina dogru kol seklinde siki siki sarin ve yaglanmis tepsiye uzunlamasina yerlestirin. Her bezeye ayni islemi uygulayip, tepsiye siralayin. Hazirladiginiz boregin uzerine yumurta sarisi surup, 200 derece firinda, uzeri kizarana kadar pisirin.

Sevgili papatyaprensesim beni sobelemiş.,
Sobenin konusu buzdolabımda ne var....neler yokki....

Öncelikle en sevdiğim öğün kahvaltının vazgeçilmezlerinden olan, peynir,zeytin,reçel,tereyağ ve kaşar

Sebzelerden ıspanak,pırasa,kabak,maydanoz,havuç ve kırmızı lahana..

en altta,çilek ve şeftali reçeli,erik ve vişne marmalatı kavanozları,kırmızıbiber turşusu,yoğurt kabım ve salça kavanozum

kabakta,süt şişesi,yumurta,pasta malzemeleri ve oğlumun vazgeçilmezi suçuğu...

Aslında resim çekmek istedim fakat evden çok erken çıktım fırsatım olmadı akşamda makinem çok iyi çekmedi...

Herkese kolay gelsin diliyorum.

12 Kasım 2008 Çarşamba

ÇİLEKLİ TİRAMiSU

Misafir soframdan kalma bir lezzet daha. Bu da çok beğenilmişti. Hepinize tavsiye ederim.

Fotoğraf-0169

MALZEMELER:

15 adet kedidili
2 adet muz
2 kase çilek
2 yemek kaşığı pudra şekeri
1 su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı nescafe

KREMASI:
6 yemek kaşığı un
8 yemek kaşığı şeker
1 yumurta
4 su bardağı süt
1 paket labne peyniri
1 paket vanilya

üzerini süslemek için,
file fıstık ve çilek

YAPILIŞI:

1)Krema için labne peyniri hariç bütün malzemeyi karıştırarak pişirin. Soğuyunca labne peynirini ekleyerek karıştırın.
2)Servis tabağınızın en altına kedidillerini yerleştirin. 1 su bardağı ılık suda 1 tatlı kaşığı nescafeyi çözdürün ve kedidillerini bu karışımla ıslatın.Üzerine dilimlenmiş muzları yerleştirin.
3)Soğuyan kremayı muzların üzerine dökün.
4)Çilekleri pudra şekeri ile blenderden geçirerek kremanın üzerine dökün. File fıstıkla süsleyerek servis yapabilirsiniz.

9 Kasım 2008 Pazar

TURŞU

Bugün 10 kasım,ATAMIZI HASRETLE anıyorum. Bir radyo kanalında Atatürk karşınıza çıksa ne söylemek istersiniz diye soruyorlardı..
Ben şunu söylemek isterdim,Seni çok seviyorum fakat sana layık olamadığım için özür dilerim.

HPIM2279

MALZEMELER:

Beyaz lahana
havuç
yeşil domates
kırmızıbiber
11 su bardağı su
1 su bardağı sirke
5 yemek kaşığı tuz
2 yemek kaşığı şeker
2 baş sarımsak

YAPILIŞI:

su,sirke,şeker ve tuz iyice bir kapta karıştırın.
Sebzeleri doğrayın ve kuraçağınız kaba düzgünce yerleştirin.Aralarına doğranmış ve tuzla ovulmuş sarımsakları koyun.
Kavonoz dolunca hazırlanan sulu karışım dökün.Bir avuç nohutu en üstte koyarak ağzını kapatın.....
Hepinize tavsiye edilir. Resimdeki kavanozlar eşim tarafından hemen yenildi...Bana sen bu işi biliyorsun diyor.

5 Kasım 2008 Çarşamba

CEVZİLİ TART VE PDÇSE-29

Yeşil Kivi'nin sitesinde bu tartı görünce hemen yapmalıyım diye düşündüm. Aklıma da çok çikolata seven Figen arkadaşım geldi. Kendisi çok zayıf olmasına rağmen tatlı ve çikolataya hiç dayanamaz yer fakat kilo da almaz.Neyse nazar etmeyeyim...Onun geleceği akşam bu tartı yaptım. Çok güzel olmuştu. Özellikle 1 gün dışarda durunca tadı daha süper olmuştu.
Eğer bu tarifi denemediyseniz çok şey kaybediyorsunuz benden söylemesi.Hele o kavrulmuş cevizlerin lezzeti süper. Ben hiç ceviz yemem ve sevmem fakat bu tart daki lezzeti harika idi.

MALZEMELER:

110 gr iri kıyılımış ceviz
200 gr tereyağı
80 gr lık bitter çikolata
250 gr şeker
1 paket kakao(40 gr'lık)
3 yumurta
1 paket vanilya
85 gr krem peynir
70 gr un
1 çay kaşığı tuz

Ganaj için,
1/3 krema
80 r'lık bitter çikolata

Fotoğraf-0175

YAPILIŞI:

1)Cevizleri iri olarak kırın ve 170 derece fırına koyarak kavurun.
2)Tereyağını tencerede eritin ve ocaktan aldıktan sonra içine bitter çikolatayı kırarak ilave edin ve karıştırın.
3)Bu karışımı kabınıza alın,şekeri ve kakaoyu ekleyerek mikserin en düşük ayarında 3 dk.çırpın.
4)Yumurtaları kırarak sürekli karıştırın ve mikserin en yüksek ayarında 8 dk.çırpın.
5)Vanilya ve krem peynir, ekleyerek tekrar çırpın.En son un ve tuzu ekleyin ve çırpın.
6)Bu arada kavrulmuş cevizleri karışıma ekleyin ve kaşıkla karıştırarak yağlı kağıt serilmiş kelepçeli kalıba veya tart kalıbına dökerek 150 derecede pişirin.
7)Pişince alın ve soğumaya bırakın.
8)Bir tencereye kremayı koyun ve eritin ama asla kaynatmayın.Ocaktan aldıktan sonra bitter çikolatayı ekleyin ve karıştırarak erimesini sağlayın.
9)Tartı kalıptan çıkarın ve servis tabağınıza alın.Krema sıkma pompasının ucuyla tart üzerinde delikler acın ve ganajı tartın içine pompalayın.Her deliğe aynı işlemi yapın.

1 gece dolabta beklettikten sonra servis yapabilirisiniz.
servis yapmadan önce oda sıcaklığına 2-3 saat beklerse daha iyi olur.
Not:Tarif Yeşil Kivi'den alınmıştır.

tarifim devam eden etkinliğe gitsin. Karabiberinmutfağına kolay gelsin.

3 Kasım 2008 Pazartesi

GÜL BÖREĞİ VE PDÇSE-29

Misafirlerimin daha doğrusu çoçukların en sevdiği börek,gül böreği oldu. Özelikle kürdanların üzerindeki boncukları almak için epeyi uğraştılar.Benim kızım bile o kadar yediki şaşırdım.Tabi amaç yemek değil kürdanlara sahip olmak.

Hadi ben eski pasta defterimi bulmuştum ya !!!Bu börekde o defterden yani lise yıllarında yaptığım bir lezzet .
Hem çok kolay hemde sunumu güzel oluyor. Sabah kahvaltıları için çok hoş oluyor,ayrıca çoçuklarına peynir yedirmekde zorlananlar için süper bir fikir.

Fotoğraf-0178

MALZEMELER:

2 adet yufka
150 gr beyaz peynir
2 yumurta
maydanoz
kızartmak için sıvıyağ

YAPILIŞI:

1)1 .yufkayı masaya düzgünce serin ve su bardağı ile yuvarlaklar kesin.2.yufkaya da aynı işlemi yapın.
2)Peynir,yumurta ve doğranmış maydanozları karıştırın.
3)Yuvarlak yufkalardan bir tane alın üzerine peynirli karışımdan sürüp bir yufka parçası daha koyun onun üzerine de peynirli karışımdan sürüp bir yufka parçası daha koyarak yağda kızartın.Yani üç yuvarlak yufka arasında peynirli karışım olacak şekilde bütün yufkaları hazırlayın.
Servis yaparken kürdanlara batırmayı ihmal etmeyin.
Karabiberin mutfağı
Tarifim pdçse-29 gitsin.kARABİBERİNMUTFAĞI arkadaşıma kolay gelsin.Bol tarifli bir etkinlik olsun.

2 Kasım 2008 Pazar

SOBE

Sevgili www.sefertasi.blogcu.com
www.yenitadlar.blogcu.com
www.sihirlieller34.blogcu.com arkadaşlarım beni sobelemişler. Üçünüde öpüyorum.

Sobenin konusu da evde en nefret edilesi durumlar neler sence?

Sobeyi cevaplamadan önce size okuduğum çoçuk psikolojisi ile ilgili bir kitapdan bir alıntı yapmak istiyorum.

Bir gün uzakta oturan bir akrabanızı ziyarete gittiniz. Kapıyı çaldınız içeri girdiniz hemen akrabanız oraya oturma bu koltuğa otur orası bozulmasın diye sizi uyardı. Aradan zaman geçti elinizi yıkamaya gittiniz,akrabanız peşinizden gelip suyu çok açma yere sıçratma diye size telkinlerde bulundu. Kaldığınız süre boyunca bu olaylar hep devam etti.

Şimdi size soruyorum. O eve bir daha gidermisiniz.?

24.10.2008-Maçka-Akarsu 054

Hepinizin hayır dediğini duyuyorum.Şimdi can alıcı soruya sıra geldi....
Peki siz anneler çoçuk ve eşlerinize sürekli aynı şeyi yapmıyormusunuz?
Bende aynen
1)Sürekli lavabonun etrafını ıslak olmasından
2)1 lafı 10 kere söylemekten
3)Aldıkları eşyaların yerine konulmadığını görmekten
4)Bilgisayarın etrafını sürekli toplamama rağmen hep dağınık olmasından nefret ediyorum.

02.11.2008-Hayrat-Sarmaşık 013

Sobemi resimlerle süsleyeyim dedim. Bunlar yine bir arazide çekilmiş görüntüler. Hafif cise düşmüş yaprakların muhteşem görüntüsü...