Translate

14 Ocak 2008 Pazartesi

SİMİT

MALZEMELER:

1 paket yaş maya
2.5 çay bardağı ılık su
1 çorba kaşığı şeker
3 su bardağı un ( yine de azar azar ekleyin unu )
1 tatlı kaşığı tuz
arzuya göre 1 çay bardağı ılık süt
ÜZERİ İÇİN,
1 çay bardağı su
2 çorba kaşığı pekmez
yeteri kadar susam
HPIM2052.JPG
YAPILIŞI:

1)Maya,ılık su,şeker,tuz ve un karıştırılarak yumuşak bir hamur yapın.
2) Yaptığınız hamurun üzerini kapatarak mayalanması bekleyin.
3)Mayalanan hamurdan arzu ettiğimiz kadar parçalar alın ve rulo yaparak birleştirerek simit şeklini verin.
4)Su ve pekmezi karıştırın. Yaptığınız simitleri önce pekmezli suya sonra susama batırarak pişirin.

Bu notu Selin Çağlayan'ın sitesinden aldım ve sizlerle paylaşmak istedim. Aynen onun anlatımıyla veriyorum. Kendisine bu paylaşımı için çok teşekkürler. Benim işime yaradı,sizlerede faydalı olacak eminim.

Not: Kullandığımız süt nedeniyle bu tarifle elde ettiğiniz simitler pastane simidi kıvamı ve lezzetinde olacaktır. Sokak simidini tercih ediyorsanız verdiğim süt yerine su kullanın. Süt hamura yumuşaklık verir. Su ise hamurun pişince daha sert ve çıtır olmasını sağlar.

11 Ocak 2008 Cuma

KUS KUS SALATASI


MALZEMELER:

250 gr kuskus
yarım demet dereotu
3 dal taze soğan
3 adet kırmızıbiber turşusu

SOS:

3 tatlı kaşığı mayonez
1 tatlı kaşığı hardal
1 limon suyu
2 çorba kaşığı zeytinyağ
tuz


YAPILIŞI:

1) Kuskusu haşlayın. İyice süzün.
2) Dereotu,tazesoğan ve kırmızıbiberleri küçük küçük doğrayın. Kuskusun içine ilave edin.
3) Sos malzemelerini ayrı bir kase içinde iyice karıştırdıktan sonra Kuskusa ilave edin.
4) Üzerini istediğiniz gibi süsleyerek servis yapın.

10 Ocak 2008 Perşembe

ÖRGÜLERE DEVAM

My creation

Yeşil hırkayı arkadaşım Sena'nın annesi örmüş,çok güzel olmuş.Ellerine sağlık. Özellikle cep kısmını yapışı değişik olduğu için sizlere göstermek istedim. Bir fikir alırsınız........Tek koymamak içimde kızımın badi üzerine giydiği iki kazağını çektim. Bunları annem ördü,onunda ellerine sağlık. Allah annelerimizi başımızdan eksik etmesin.

KIYMALI BÖREK


Oğlumun bayıldığı kıymalı börek..Pratik ve lezzetli...




MALZEMELER:

4 yufka

sos malzemesi:
1 çay bardağı sıvıyağ
1 kase yoğurt
3 yumurta

iç malzemesi:
300 gr kıyma
4 adet kuru soğan
tuz,karabiber



YAPILIŞI:

1) Kıymayı çok az sıvı yağda kavurun. İnce doğranmış soğanları ilave edip,istenilen baharatlarla tatlandırın.
2) 1. yufkayı tezgaha yayın, üzerini sostan dökün. 2. yufkayı da üzerine koyarak tekrar soslayın. İç malzemeyi yufkanın her tarafına gelecek şekilde yayın.
3) 3.ve 4 . yufkalarıda aralarına sos sürerek yayın.Kalan sosu üzerine dökerek 1 gece dolabta bekletin vaktiniz yoksa yarım saat dolabta bekletikten sonra pişirin.

1 Ocak 2008 Salı

GÜLAY'IN MENÜSÜ

My creation

Sevgili arkadaşım Gülayın kızı İzmirde üniversitede okuyor,tatil için trabzona döndü.Gülaydaki mutluluğu söylememe gerek yok. Sevgili kızının aynı zamanda yaşgünüydü ve gülay kızına bu sofrayı hazırladı.Ellerine sağlık arkadaşım,herşey çok güzel olmuş.

Menüdekliler:
Gül böreği
Kete
Ligarbalı yaşpasta
Kabak tatlısı
Üç renkli patates salatası
Mercimek köftesi
Aşure

MALZEMELER:

KEKİ İÇİN:

5 yumurta,

4 fincan şeker,

5 fincan un,

1 fincan su,

1 yemek kaşığı limon suyu,

1paket vanilya,

1 paket kabartma tozu. (Fincan, küçük kahve fincanı olacak)

ARA KREMASI İÇİN:

3 yemek kaşığı un,

5 yemek kaşığı şeker,

vanilya,

2,5 su bardağı süt.
€^&¤^~sS~  ]]20o7~8402

ÜST SÜSLEME İÇİN:

1 paket krem şanti,

1 su bardağı süt,

1 paket ahududu-çilekli meyveli sos,

1 kase ligarba.

YAPILIŞI:

Kek malzemesinden hazırlanan pasta ip yardımı ile ikiye ayrılır. Her iki parça 3-4 yemek kaşık sütle hafif ıslatılır. Altta kalacak parçaya, pişirildikten sonra 5 dakika çırpılan kremanın yarısı sürülür ve üzerine bir avuç ligarba serpilir. Kremanın kalan yarısı da ligarbaları kapatacak şekilde üzerine yayıldıktan sonra kekin diğer yarısı üzerine koyulur. Daha önce hazırlanmış olan krem şanti de kekin üzerine sürülür.Bundan sonra pişirilmiş ve ılınmış olan ligarbalı meyveli sos üzerine dökülüp, düzgünce yayılması sağlanır. Sos sıcak dökülünce kremşanti eriyip yüze çıkıyor, onun için sosun biraz soğuması iyi oluyor, çok soğuyunca da düzgün yayılmıyor. Ben donmuş ligarba kullandığım için sosu pişirirken, almaya bir dakika kala ligarbaları sosa katarak bir taşım kaynattım. Böylece hem sosun rengi daha güzel oldu, hem de ligarbalar pörsüyüp bozulmadı.


NOT: Ligarba literatürde yaban mersini olarak geçmektedir. Trabzonda bu isimle bilinen meyve, özellikle şeker hastalarına iyi gelmekte olup birçok faydası vardır. İnternetten LİKABA olarak arayabilirsiniz.

SEBZELİ TAVUK

HPIM1809.JPG
MALZEMELER:

8 adet soğan
1 bağ maydanoz
4 adet sivribiber
2 adet domates
6 adet tavuk taleks
2 adet patates
1 yemek kaşığı salça
HPIM1807.JPG

YAPILIŞI:

1) Soğanlar yarımay şeklinde doğranır,biber,maydanoz,domates de doğaranarak soğanla iyice harmanlanır. Tuz da ilave edilir. Arzuya göre kırmızı biberde konabilir.
2) Fırın kabının altına soğanlı karışımın yarısı yayılır. Üzerine halka şeklinde doğranan patatesler konur.
3) Tavuk taleksler bıcakla inceltilerek patateslerin üzerine konur.En üstte soğanlı karışımdan kalan dökülür.
4)En son salça sulandırılarak üzerine dökülür. 1 çay bardağı sıvıyağda gezdirilir.
5) Tepsinin ağzı yağlı kağıtla kapatılarak yarım saat ocak üstünde ,yarımsaat de fırında pişirirlir. Fırına koyarken yağlıkağıdı acarak koydum.