Bu Blogda Ara

31 Ağustos 2010 Salı

PEYNİRLİ POĞACA


MALZEMELER:

4 su bardağı un
1 paket maya
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
aldığı kadar ılık su
ara katlar için 2 yemek kaşığı tereyağ

üzeri için,
beyaz peynir
kaşar peyniri
domates
sivribiber
1 adet yumurta

YAPILIŞI:

1)Un,maya,şeker ve tuzu karıştırın.Unu havuz gibi yapın ortasına sıvıyağ,yumurta ve sütü ekleyin.
2)Ilık suyu yavaş yavaş ekleyerek yoğurun. Bezelere ayırın.
3)2 yemek kaşığı tereyağını eritin ve herbir bezenin üzerine sürün.
4)Bezeler mayalanınca herbirini tabak büyüklüğünde acın ve rulo şeklinde sarın.Ruloyu bir ucundan tutup yuvarlak hale getirin.Ortasına bastırarak çukur yapın.
5)Çuku yerine beyaz peynir ve kaşar peyniri karışımında koyun.Bir dilim domates ve sivribiberide koyun.
6)kenarlarına yumurta sarısı sürerek tepsi mayası için bekletin.
7)Mayalanınca fırına verin.

tarif oktay ustadan alınmıştır.

30 Ağustos 2010 Pazartesi

KIŞLIK DOMATES


Sevgili komşum Meltem her sene bu şekilde domatesi hazırlayıp kışın kullanırmış.Bu sene bende yapayım dedim.
Nasıl mı?
Çok kolay...Uzun domates olursa daha iyi olur çünkü onlar daha etli oluyor...
5 kilo uzun(bursa domateside deniyor) domatesi rendeleyin.Yaklaşık tam 1 saat pişirin.Sıcakken kavanozlara koyup ağzını kapatıp ters çevirerek saklayın.
Kışın kullandıktan sonra açılmış kavanozu dolabta saklayın.

Bir arkadaşım yorumunda 1 saat pişirmenize gerek yok suyunu çeksin yeter demiş.Evet suyunu çekene kadar pişiriyorsun ve ben denedim 5 kilo domates suyunu yaklaşık olarak 1 saat sürede
çekti....Tabi bu süre domatesden domatese değişir....Sulu domates olursa süre daha uzar...

23 Ağustos 2010 Pazartesi

MİLFÖYLÜ YUFKALI BÖREK


Günümde Ayşegül arkadaşımın getirdiği güzel börek.....

MALZEMELER:

1 paket milföy
2 yufka
yarım çay bardağı sıvıyağ
1 soda
1 yumurta
peynir

YAPILIŞI:

1)Büyük dikdörtgen borcamanın altına milföyleri dizin.Üzerine bir yufkayı büzüştüre büzüştüre koyun.
2)Peyniri çatalla ezin ve yufkanın her tarafına gelecek şekilde yayın.Üzerine diğer yufkayıda yayın.
3)En son kalan milföyleri yufkanın üzerine dizin.
4)sosu için,sıvıyağ,soda ve yumurtayı çırpın ve böreğin üzerine dökün.Yarım saat beklettikten sonra fırında pişirin.

22 Ağustos 2010 Pazar

NOHUTLU PİLAV

Ramazanda değişiklik olsun isteyenler için bir alternatif...Geçen akşam pirinçle yapmıştım bu akşam aynısını bulgurlu yapaçağım..

MALZEMELER:

2 kase pirinç
1 kase haşlanmış nohut
2 adet domates
1 adet soğan
tuz,sıcak su

YAPILIŞI:

1)Pirinçi sıcak suda bekletin.(tuz atmayı unutmayın)
2)Soğanı sıvıyağda kavurun.Pembeleşince rendelenmiş domatesi ekleyin. Domates biraz pişince haşlanmış nohutu ekleyip kavurun.
3)Pirinçi iyice süzün ve tencereye ekleyinve hemen tuzunu atın ,pirinçler şeffaflaşana kadar kavurun.Kavrulunca sıcak su ekleyin (ölçülü yapmadığım için su miktarını veremiyorum ama pirinçlerin üzeri kapanacak) ve tencerenin ağzını kapatarak kısık ateşte pişirin.

18 Ağustos 2010 Çarşamba

YALANCI BEYTİ VE 5. SAHUR ETKİNLİĞİ

Çok güzel bir tarifle sizlerleyim.Aslında bu tarifi daha önce yayınlamıştım ama negatif.com kapandığı için çoğu resimlerim gitti.Bu yüzden eski tariflerimi tekrar yapıp resimliyorum.Tarifi Gülden Abladan almıştım kendisi hala blogumu takip ediyorsa onu özlediğimi söylemek isterim...
Misafir sofraları için çok lezzetli ve sunumu hoş bir lezzet..Mutlaka deneyin..

MALZEMELER:

* 3 adet yufka
* 1 Kilo kıyma
* 1 Bas rendelenmis soğan.
* 1 Yumurta sarısı
* 1/2 çay kaşığı kabartma tozu.
* Arzuya göre karabiber.
* Arzuya göre pulbiber.
* Arzuya göre tuz.
* Üzerine gezdirmek icin 1 çay bardağı eritilmiş tereyağ

SOSU İÇİN:

* 3 Domates rendesi.
* 1/2 Yemek kaşığı salca.
* 2 yemek kaşığı tereyağ
* Arzuya göre tuz.

SERVİSİ İÇİN

* 500gr.Yogurt.
* 2 diş sarımsak
* Ince kıyılmış maydanoz.(evde yoktu kullanmadım,kuru nane serptim)




HAZIRLANIŞI:


1)Kıyma,soğan,kabartma tozu,yumurta sarısı ve baharatları karıştırarak uzunca parmak köfteler hazırlayın.

2) Her bir yufkayı 8 eşit parçaya bölün.Hazırladığınız uzun köfteleri yufkaların genis kısmına uzunlamasına yerlestirin.Sigara böreyi gibi sarın.Ortasından verev kesip,fırın tepsisine dizin.

3)Eritilmis tereyağı üzerine gezdirip 200 derecede fazla kurutulmayacak sekilde pişirin.


4)Sosu icin ,domates rendesi ve salçayı tereyağ ile suyunu çekmeyecek şekilde pişirin.

Sarmısağı döverek yoğurta katıp,tuzunuda ilave edip karıştırın.


Yalanci beytiyi servis tabağının kenarlarına dizin.Ortasina sarmısaklı yoğurdu ve domates sosunu dökerek servis yapın.
Mintinin mutfağının
yapmış olduğu etkinlik devam ediyor bende bu tarifi ona gönderiyorum......

15 Ağustos 2010 Pazar

VİŞNELİ CHEESECAKE

Günümden bir lezzet...Her zaman yapmak isteyip ertelediğim bir lezzet.Annemim Sevgili komşusu Seval hanımda yedim ve çok beğendim. Trabzona dönünce ilk misafirlerime hemen yaptım.Kendisine çok teşekkürler...

MALZEMELER:

150 gr Ekici Ricotta(ben bulamadım labne peyniri ile yaptım)
1 su bardağı yoğurt
1 paket vanilyalı puding
1 paket vanilya
1 su bardağı şeker
2 adet yumurta
1/2 limon suyu ve rendesi
TABANI İÇİN,
2 paket burçak bisküvi
75 gr tereyağ,tuz
Vişneli Kısım,
1.5 su bardağı çekirdeksiz vişne
1 su bardağı vişne suyu
2 yemek kaşığı nişasta
1 su bardağı şeker


YAPILIŞI:

1)Peynir,yoğurt,puding,vanilya,şeker,yumurta ve limonu karıştırın.
2)Terayağını eritin ılındıktan sonra rondadan geçirilmiş bisküvilerle karıştırın.Helva kıvamına gelecek şekilde hamur haline getirin.Elde edilen hamuru kelepçeli kalıbın altına sıkıca yerleştirin.
3)Karıştırılan peynirli malzemeyi hamurun üzerine dökün ve 180 derecede pişirin.Pişme süresi fırından fırına değişiyor.
4)Vişneli kısım için,
Çekirdeksiz vişne,vişne suyu,nişasta ve şekeri pişirin.Kıvamı gelince altını söndürün ve blenderden geçirin.
5)kekiniz soğuyunca sosu dökün 1 gece dolabta beklettikten sonra servis yapın.

12 Ağustos 2010 Perşembe

YAZ TÜRLÜSÜ

MERHABA...
Tarife başlamadan önce Meltem hanım bir soru sormuş ona cevap vereyim...Patlıcanları haşladıktan sonra sadece mısır ununa buluyoruz.Yumurtaya bulamak yok...Sitemi beğenmenize de çok memnun oldum.Her zaman beklerim.
Bu sıcaklarda kolay ve lezzetli bir yemek zeytinyağlı severler için ideal...

MALZEMELER:

2 adet patates
2 adet kabak
2 adet patlıcan
2 adet domates
2 adet soğan
4 adet yeşil biber
3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı şeker
tuz,zeytinyağ

YAPILIŞI:

1)Patlıcanı alacalı soyup tuzlu suda bekletin.Diğer sebzeleri küp küp doğrayın.
2)Tencereye sırasıyla zeytinyağ,soğan,sarımsak,patlıcan,kabak,patates ve domatesleri koyun.Tuz ve şekerini da ekleyerek kendi suyuyla pişirin.

10 Ağustos 2010 Salı

HANIMELİ BİSKÜVİ

Pazar günü çoçuklar için yaptığım güzel bisküviler...
Dairedeki arkadaşlara da getirmiştim onlarda beğenmiş olucak ki tarifini istediler.Onlar için yayınlıyorum...

MALZEMELER:

250 gr margarin veya tereyağ(yumuşamış olucak)
1 yumurta
3 yemek kaşığı süt
1 su bardağından 1 parmak eksik şeker
2 yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 adet limon kabuğu rendesi
alabildiğine un
damla çikolata,kuru üzüm veya fındık

YAPILIŞI:

1)Tereyağ,yumurta,süt,şeker ve kakaoyu iyice karıştırın.
2)Sonra vanilya ,kabartma tozu,limon kabuğu rendesi ve unu ekleyip yoğurun.
3)Bisküvileri neli yapmak istiyorsanız(damla çikolatalı,üzümlü veya fındıklı)onu hamura katın ve yoğurarak yumuşak bir hamur elde edin.
4)Hamuru ikiye bölün.Herbir parçanın üzerine streç serin ve merdane ile 1 cm kalınlığına kadar inceltin.
Not.Streç sermekle bisküvilerin üzerinin daha düzgün olmasını sağlıyoruz.
5)Su bardağı ile kesin ve yağlanmış tepsiye dizin.
kıyır kıtır bir bisküvi istiyorsanız tamam pişti dedikten sonra 10 dk.daha pişirin.

8 Ağustos 2010 Pazar

BULGURLU LAHANA DOLMASI


MALZEMELER:

1 kg kara lahana
1 su bardağı pilavlık bulgur
3 adet soğan
1/2 su bardağı pirinç
1 yemek kaşığı salça
nane,kırmızı biber(biraz acılı olunca daha lezzetli oluyor),tuz,dereotu
zeytinyağ

YAPILIŞI:

1)Lahanaları haşlayın.
2)Bulgur,pirinç,soğan,salça,dereotu,zeytinyağ ve baharatları karıştırın.
3)Hazırlanan içi lahanalara sarın ve tencereye dizin. Üzerine 2 su bardağı sıcak su koyup pişirin.

4 Ağustos 2010 Çarşamba

PATATES PİLAKİ

Menümdeki tarifleri sırayla aktarmaya çalışayım.

MALZEMELER:

1 kg patates(ama kumlu patates olmasın eriyor)
4 adet soğan
2 adet havuç
6 diş sarımsak
zeytinyağ
tuz
1 tatlı kaşığı şeker

YAPILIŞI:

1)Soğan,sarımsak ve havuçu zeytinyağda soteleyin.
2)Patetesleri küp küp doğrayın ve sotelenen soğanların üzerine ekleyin.Tuz ve şekeride koyduktan sonra biraz su ilave ederek pişirin.
Servis yaparken üzerine bol maydanoz doğrayın.

Aynı barbunya pilaki gibi pişiriliyor.

1 Ağustos 2010 Pazar

GÜNÜM


Bu ay gün bendeydi.....Arkadaşlarımın isteği üzerine dışarda piknik gibi yaptık .Çoçuklar denize girdi bizlerde serin serin oturduk.....
menümdekiler:

Börekler misafirlerden salatalar benden..

1)Su böreği(sevgili Ayşecim getirdi)
2)Miflöylü yufkalı börek(Ayşegülcüm getirdi)

3)Yoğurtlu Bulgur Salatası

4)Yeşil Zeytin salatası
Yeşil zeytin
közlenmiş kırmızı biber
taze soğan
dereotu
kornişon turşu
Bütün malzemeler doğranır,limon,nar ekşisi,tuz ve zeytinyağla karıştırılarak servis yapılır.
5)Bulgurlu lahana dolması

6)Domatesli Biber Kızartması
Yeşil biberler küçük küçük doğranır,çok az sıvıyağda sotelenir.domatesler küp küp doğranarak biberlerin üzerine dökülür. Domatesler eriyene kadar pişirilir.
7)Patates Pilaki

8)Un helvası(Sevgili Perihan teyze'den)
9)Vişne soslu cheese kek

10)Mısır unlu patlıcan kızartması