Translate

1 Ocak 2008 Salı

GÜLAY'IN MENÜSÜ

My creation

Sevgili arkadaşım Gülayın kızı İzmirde üniversitede okuyor,tatil için trabzona döndü.Gülaydaki mutluluğu söylememe gerek yok. Sevgili kızının aynı zamanda yaşgünüydü ve gülay kızına bu sofrayı hazırladı.Ellerine sağlık arkadaşım,herşey çok güzel olmuş.

Menüdekliler:
Gül böreği
Kete
Ligarbalı yaşpasta
Kabak tatlısı
Üç renkli patates salatası
Mercimek köftesi
Aşure

MALZEMELER:

KEKİ İÇİN:

5 yumurta,

4 fincan şeker,

5 fincan un,

1 fincan su,

1 yemek kaşığı limon suyu,

1paket vanilya,

1 paket kabartma tozu. (Fincan, küçük kahve fincanı olacak)

ARA KREMASI İÇİN:

3 yemek kaşığı un,

5 yemek kaşığı şeker,

vanilya,

2,5 su bardağı süt.
€^&¤^~sS~  ]]20o7~8402

ÜST SÜSLEME İÇİN:

1 paket krem şanti,

1 su bardağı süt,

1 paket ahududu-çilekli meyveli sos,

1 kase ligarba.

YAPILIŞI:

Kek malzemesinden hazırlanan pasta ip yardımı ile ikiye ayrılır. Her iki parça 3-4 yemek kaşık sütle hafif ıslatılır. Altta kalacak parçaya, pişirildikten sonra 5 dakika çırpılan kremanın yarısı sürülür ve üzerine bir avuç ligarba serpilir. Kremanın kalan yarısı da ligarbaları kapatacak şekilde üzerine yayıldıktan sonra kekin diğer yarısı üzerine koyulur. Daha önce hazırlanmış olan krem şanti de kekin üzerine sürülür.Bundan sonra pişirilmiş ve ılınmış olan ligarbalı meyveli sos üzerine dökülüp, düzgünce yayılması sağlanır. Sos sıcak dökülünce kremşanti eriyip yüze çıkıyor, onun için sosun biraz soğuması iyi oluyor, çok soğuyunca da düzgün yayılmıyor. Ben donmuş ligarba kullandığım için sosu pişirirken, almaya bir dakika kala ligarbaları sosa katarak bir taşım kaynattım. Böylece hem sosun rengi daha güzel oldu, hem de ligarbalar pörsüyüp bozulmadı.


NOT: Ligarba literatürde yaban mersini olarak geçmektedir. Trabzonda bu isimle bilinen meyve, özellikle şeker hastalarına iyi gelmekte olup birçok faydası vardır. İnternetten LİKABA olarak arayabilirsiniz.

Hiç yorum yok: