Translate

24 Ağustos 2008 Pazar

KIŞ HAZIRLIĞI

yine çok sıcak bir gün güneş yok ama nem çok...Bugün nasıl geçer bilmem....Cumartesi günü canım çıktı nasılmı?
Sabah erkenden annemle pazara gittik,dondurucuya konulacak ne varsa aldık. Eve geldik fasulyeleri ayıkla,yıka, dolma biberlerin içini çıkar yıka,kırmızı biberlerinde aynı şekilde. Biberlerin içini çıkarmak için bir alet aldım,resmini yayınlıyorum,çok kullanışlı. Biber oyaçağı diye geçiyor,aynı kral tacı gibi....

Yıkanan fasulyeler haşlanarak birazı dondurucuya konulmak üzere poşetlenerek hazırlandı. Haşlanan diğer fasulyelerle turşu kuruldu.
Turşumun resmi...
arkadaşlar tarafında turşularımın güzel olduğu söylenir. Kimseye demeyin ama size tarifini vereyim.

Fotoğraf-0063

6 kg haşlanmış fasulye için

13 su bardağı su
1 su bardağından 2 parmak fazla sirke
8 yemek kaşığı tuz
2.5 yemek kaşığı şeker
2 baş sarımsak

su,sirke,şeker ve tuz iyice bir kapta karıştırılır.
fasulyeler kuraçağınız kaba düzgünce yerleştirilir. Aralarına doğranmış ve tuzla ovulmuş sarımsaklar serpiştirilir.Ben aralarına yeşil biberde koydum.
Kavonoz dolunca hazırlanan sulu karışım dökülür.Bir avuç nohut en üstte konularak ağzı kapatılır.....

Fotoğraf-0064
Kral tacım nasıl ama....Çok kullanışlı.....

ERİK MARMELATI

Aysel arkadaşımda bana köyden erik getirmiş,onları marmelat yaptım...Çok güzel oldular...Kışın pastalara .....
Marmelat için,

2 kg erik
4 su bardağı şeker
1 su bardağı su

erikleri yıkadıktan sonra iyice süzdürün.Süzüldükten sonra bir tencereye alın ve 1 su bardağı su ile haşlayın,erikler iyice ezilince altını kapatın..Soğuduktan sonra erikleri kevgirden geçirin böylece çekirdek ve kabuklarını ayırmış oluyoruz.

Kalan erik püresine 4 su bardağı şeker koyup pişirin.30 dk.kaynadıktan sonra yarım limon sıkın ve 2 dk da böyle kaynayınca altını söndürün.

Gelelim kırmızı biber turşuma....



MALZEMELER:

3 kg kırmızıbiber
1 su bardağı zeytinyağ
1 su bardağı sirke
6 diş sarımsak



YAPILIŞI:

1-) Kırmızıbiberlerin tepelerini kesip tohumlarını çıkarın. Yıkadıktan sonra süzülmeye bırakın.
2-) İyice süzülen kırmızıbiberleri fırın tepsisine koyup fırına verin. 200 derecede üzerindeki kabuk kalkana kadar közleyin.
3-) Közlenen kırmızıbiberlerin kabuklarını soyun. Sirke,zeytinyağ ve sarımsakları ayrı bir kapta karıştırın. Soyulan kırmızıbiberleri bu karışıma batırıp kavanoza dizin. Hepsi bitince kalan sarımsaklı karışımıda kavanoza döküp ağzını sıkıca kapatın.
4-) 1 hafta sonra yiyebilirsiniz.

ister resimde görüldüğü gibi, ister ince ince doğrayıp yoğurt mayonezle karıştırarak yiyebilirsiniz.

Daha ne olsun .....

15 yorum:

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Ohhh ohh maşallah:) Baya iş çıkarmışsın:) NE güzel,Rabbim ağız tadıyla yemeyi nasip etsin:)
Ellerine sağlık canım..

Dilek Mutfakta dedi ki...

arkadaşım senle ben kışı getiriyoruz zorla hazırlıklara başlamışız fasulye turşusunu karadenizli bi arkadaşım yapardı bayılarak yerdim inşallah bende senin tarifinle ilk kez deneyeceğim ellerine sağlık...

Leziz Sofralar dedi ki...

Ellerinize saglik tüm hazirklar harika görünüyor güle güle yemeniz dilegiyle...

sevgiler...

ab-ı hayat dedi ki...

Ellerine sağlık,hepsi de harika görünüyor.Güzel günlerde yemeyi nesip etsin Rabbim...

Bende de başladı kış hazırlıkları,pek yorucu oluyor ama değiyor sonrasında:)))



sevgiler...

Bir Dilim Düş dedi ki...

Ayyy ne güzel imreniyorum kış hazırlıklarına başlayanlara ben de mi başlasam ne??

Sevgiler,
Evren

Adsız dedi ki...

selam .(maşallah)çok hamaratsın arkadaşım...yaptıkları agız tadıyla yemeyi mevlam nasip etsin..eline ve emegine saglık canım...http://hunerlieller.net

PAPATYA PRENSES dedi ki...

:) Bacım ya ne var o kürdanları yapmakta:) Nesini anlatayım ayoll:))
Ben takı yaptığım için evde incik boncuk çok. Çocuklar için yaptığım kolyelerden artan boncukları(ayılı,kelebekli,çiçekli) kürdanların ucuna taktım oldu bitti:)

Halenze dedi ki...

siz şimdi kışın turşu kavurması da yaparsınız. adresi reca edeyim kışın yolum düşebilir:)

saniyesultan dedi ki...

aynen öyle halenzeçiğim ....turşu kavurması yapabilmek için bunlar....hemde biz birde patatesli yaparızki sorma gitsin.

Halenze dedi ki...

ooffff şööle taze ekmekle tavaya bana bana:)) mmmmm ayyyy bende istiyorum nolur biraz bana da yolaaaaaaaaa....

HÜLYA dedi ki...

oooh maşallah saniyecim kış hazırlıklarına da başlamışsın.. aah tatlım bir ara gelde bizimkileri de yapalım bacım hazır elin değmişken.

elelrine sağlık canım... harika olmuşlar afiyetle yemek nasip olur inşallah

Adsız dedi ki...

Sevgili Saniye güzel dileklerin için çok teşekkür ederim. Kış hazırlıklarına erken başlamışsın, ben de eve dünya kadar domates- biber aldım, yapacak adam lazım :)Ellerine sağlık, sevgiler...

tugce:-) dedi ki...

bayılırım fasulye turşusuna :) hele kavurmasına :) ne de güzel fotoğraflamışsın, insanın hemen bir koşu turşu kurası geliyor ;)
eline sağlık

Nur dedi ki...

Bu sene kırmızı biber turşusunu sizin tarifinizle yaptım çok teşekkür ederim bakalım nasıl oacak birde domatesli olanında denemek istiyorum.
Geçensene başka bir siteden fasulye tursusu tarifi alıp yapmıştım öyle sert olduki yeterince haşlayamadım demek ki çok üzüldüm kısmet olmadı ağız tadıyla yemek. Sert olan fasulye turşusu için tavsiyeniz varsa bu sene yeniden sizin tarifinizle yapmak isterim.

seyabb dedi ki...

Fasulye turşusunu mutlaka deniycem.Turşu reçel benim için oyalayıcı bi uğraş ama kışın iyiki yapmışım diyorum.