Translate

23 Şubat 2014 Pazar

PORTAKAL PELTELİ TART

Hafize Hanım'ın tatlılarından hem lezzetli hem de hafif bir tatlı...


Tart için,

2 yumurta
2 kahve fincanı şeker
2 kahve fincanı un
1 kahve fincanı su

portakal peltesi,

3 su bardağı  soyulmuş portakal (robotta çekilecek)
1 adet portakal kabuğu rendesi
3 yemek kaşığı şeker
3 yemek kaşığı nişasta

1 paket çheseekek yap

YAPILIŞI:

1)Tart için,yumurta ve şekeri çırpın.Diğer malzemeleride ekleyin ve tart kalıbında pişirin.
2)Portakal peltesi için portakalları soyun ve robottan geçirin,bu pelteye portakal kabuğu rendesi,şeker ve nişastayı ekleyerek pişirin.
3)Marketlerde satılan cheseekek yapı tarifine göre hazırlayın.
4)Soğuyan turtanın kekinin  ortasına cheseekeki dökün ve yayın. Onun üzerine de portakal peltesini dökün.
Üzerine arzuya göre krem şanti ile süsleyerek servis yapın.

not=Hazır chesekek kullanmak istemezseniz arzu ettiğiniz bir muhallebi pişirip tartın ortasına koyabilirsiniz.

19 Şubat 2014 Çarşamba

PATLICANLI BÖREK

Hafize Hanım'ın tariflerine devam ediyorum.Yine lezzetli ve el açması bir börek....Patlıcanın her türünü çok severim fakat börek içinde bir başka güzel oluyor değilmi?


MALZEMELER:

1 su bardağı ılık su
1 yumurta
1 adet instant maya
1 çay bardağı sıvıyağ
2 tatlı kaşığı şeker
tuz
aldığı kadar un
arası için,sıvıyağ
iç malzemesi:
3 adet patlıcan
3 adet domates
3 adet çarliston biber
1 yemek kaşığı salça
1 adet soğan
sıvıyağ
tuz

YAPILIŞI:

1)Ilık suyun içine maya ve şekeri ekleyin. Kabarınca diğer malzemeleri ekleyerek yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.Mayalanmaya bırakın.
2)Mayalanan hamurdan 6 adet beze yapın fakat 4 beze büyük 2 beze küçük olsun.
3)İlk olarak 1. büyük bezeyi acın ve üzerine sıvıyağ sürün.(yuvarlak fırın tepsisi boyutunda acın)
                    2. büyük bezeyi acın ve üzerine sıvıyağ sürün
                    3. büyük bezeyi acın ve üzerine sıvıyağ sürün
                    4. büyük bezeyi acın ve üzerine sıvıyağ sürün
                    1. küçük  bezeyi acın ve üzerine sıvıyağ sürmeyin.
4)İç malzeme için,sıvıyağda soğan ve biberi kavurun. Salca ve domatesi ekleyin kavurmaya devam edin. Alacalı soyup küp küp doğradığınız patlıcanları ekleyin ve pişirin.
5)Tepside en son konulan küçük bezenin açılmış halinin üstüne iç malzemeyi yayın.En son kalan küçük bezeyi acın ve iç malzemenin üstüne koyun.Tekrar sıvıyağ sürün.Kurdanla böreği bir kaç yerinde delin ve üzeri kızarana kadar pişirin.

17 Şubat 2014 Pazartesi

KIYMALI ÖZEL MAKARNA

Asiyeçiğimin sofrasındaki her şey çok lezzetliydi. Ama bu tarif hem lezzeti hem de kolaylığı acısından hepimizden tam not aldı. Asiye Trabzon  Çaykara'lı bu makarna onların oraya aitmiş. Kadınlar yazdan yapar kurutur kışın kullanırmış. Bazı yufkacılarda bu şekilde satılıyormuş.Benim hiç dikkatimi çekmemiş ama bundan sonra yufkacıya gidince soracağım. Sizin için resmini çektim. Yaşadığınız şehirlerde varsa alıp deneyebilirsiniz.


Evet bu yazdan yapılıp dondurucuda saklanan hali...


MALZEMELER:

Makarna
1 kavanoz domates(yazın pişirip kavanoza koyup sakladıklarımızdan.)
300 gr kıyma
2 adet soğan
tuz
karabiber

YAPILIŞI:

1)Servis yapacağınız kabınızın  altına yeteri kadar makarnayı yayın. Üzerine domates sosu dökün. Eğer yazdan hazırlanan domatesiniz yoksa kendiniz bir domates sosu pişirerek dökün.
2)Soğanları sıvıyağda kavurun. Kıymayı ekleyin onu da kavurun. Tane tane olunca baharatları ekleyerek altını söndürün.
3)Kıymalı harcı makarnanın üzerine dökün. Ve fırına verin. Üzeri kızarana kadar pişirin.

12 Şubat 2014 Çarşamba

ÇİKOLATALI İNCİR TATLISI

Değişik ve kolay bir tarifle Hafize Hanım'ın sofrasının tariflerine devam ediyorum.Tadı gerçekten çok güzeldi ...Bayramlarda ve özel günlerde misafirlere ikram edelebilecek çok şık bir alternatif...


 ölçü kişi sayısına göre değiştirilebilir.

MALZEMELER:

20 adet kuru incir
1 demlik demlenmiş çay
5-6 adet karanfil
ceviz
üzeri için,
80 gr bitter çikolata

YAPILIŞI:

1)İlk olarak çayınızı demleyin.Çayınız içilmeye hazır olsun.
2)Servis kabınıza incirleri yan yana dizin.Üzerine demlediğiniz çayı dökün. Karanfilleri ilave edin. İncirlerin üzerini geçecek kadar demi dökeceksiniz.  Eğer deminiz yetmezse çok az su ilave edebilirsiniz. İncirleri çayın içinde 1.5-2 saat bekletin.
3)Demli çay içinden çıkan incirlerin içine ceviz yerleştirin.
4)Benmari usulü erittiğiniz çikolataya batırın.Çikolata donduktan sonra  servis yapabilirisiniz.
3)



10 Şubat 2014 Pazartesi

MUHTEŞEM SOFRA VE PATATES MANTISI

     Hafize hanımın muhteşem sofrası. Hepsi birbirinden lezzetliydiler.  Çoğunluğu el açması olduğu için bayağıda arkadaşımızı yorduğumuzu da düşünüyorum. Ellerine ve yüreğine sağlık...
      Günümüzdeki arkadaşlar sağolsun hep farklı lezzetler yaparak bloğuma yeni tarif kazandırıyorlar. Daha sofradan kalkmadan kağıt kalem alınıyor ve tarifler not ediliyor...


Menüde neleri vardı?

1)Patates mantısı
2)Patlıcanlı açma börek
3)Peynirli çiçek poğaca
4)Kiraz kavurması
5)Etimek salatası
6)Karnabahar ve brokoli salatası(yediğim en lezzetli brokoli salatası idi. Yağ, limon ,zeytinyağ ve sirke oranları süper olmuştu.)
7)Lahana sarması
8)Portakala pelteli kek
9)Çikolatalı incir tatlısı
10)Zencefilli cevizli kurabiye

Sofradaki patates mantısının tarifi. Arkadaşım bu tarifi  bir yemek sitesinden almış.

PATATES MANTISI

MALZEMELER:

2 büyük patates
1 yumurta
2 su bardağı  un
1.5 tatlı kaşığı tuz
 karabiber
Sosu için
1 yemek kaşığı tereyağı
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı toz kırmızı biber
2 diş sarımsak
kaşar peyniri ve maydanoz



YAPILIŞI:

1)Patatesleri haşlayın. Haşlanan patatesleri çatalla püre haline getirin.
2)Patatesle  ılınınca içine yumurta, tuz, karabiber ve unu ekleyip yumuşak bir hamur yoğurun.
3)Üzerini streç le kapatın ve  dolapta yarım saat kadar bekletin.
4)Buzdolabından çıkan hamurdan  yumurta büyüklüğünde parçalar alın ve  her bir  parçayı elinizle yuvarlayarak fitil haline getirin.
5)Her bir  fitili 1 cm. den ince parçalar halinde kesin.
6)Tencerede su kaynatın,içine  1 tatlı kaşığı tuz ilave edin.
7)Hamurları  suya atın. Hepsi suyun üzerine çıktıktan 2-3 dakika sonra mantıları kevgirle sudan alın.
8)Üzeri için ,yağı tavada  eritin. İçine ezilmiş sarımsak ve kırmızı toz biberi ekleyip karıştırın.
9)Bu sosu mantıların üzerine dökün. Servis yaparken  rendelenmiş peynir  ve maydanozla süsleyin.

Arzu ederseniz ki bu benimde tercihim olur sarımsaklı yoğurtla servis yapabilirsiniz.

9 Şubat 2014 Pazar

ZENCEFİLLİ CEVZİLİ KURABİYE

Hafta sonu Hafize Hanım'ın evine konuk olduk. Masasındaki herşeyin çok güzel olduğu arkadaşımızın ilk olarak bu kurabiyelerinin tarifini vereyim.Hem okullarda açıldı ,çocukların beslenmelerine kurabiye koyanlar için güzel alternatif.......
Hafize Hanım'ın sofrasındaki harika kurabiyeler....

MALZEMELER:

150 gr tereyağ
1 çay bardağı sıvıyağ
2 yumurta (Birinin beyazı üzerine)
8 yemek kaşığı pudra şekeri
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi
1 tatlı kaşığı zencefil
1 çay bardağı dövülmüş ceviz içi
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
yarım çay kaşığı karbonat
alabildiğine un

YAPILIŞI:

1)Bütün malzemeyi karıştırın.Çok sert olmayacak hafif ele yapışacak kıvamında olana kadar un ilave edin.
2)Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alın yuvarlayın önce yumurta akına sonra susama batırarak fırına verin.








2 Şubat 2014 Pazar

SELANİK GEVREKLİ TATLI

Meltem'e gittiğimizde ablası Şebnem yapmıştı.Değişik olduğu için hemen tarif alındı ve en kısa sürede uygulandı.


Selanik gevreği ve şerbetin buluşması bence çok hol oldu.Gevreğin içindeki kuru meyveler ve şam fıstığı şerbetle buluşunca ortaya çok güzel bir aroma çıktı.

MALZEMELER:

2 paket Selanik gevreği(benim kullandığım kare borcam için 14 adet gevrek yeterli oldu)
şerbeti:
1.5 su bardağı şeker
2 su bardağı su
limon suyu
Muhallebisi:
3 su bardağı süt
7 yemek kaşığı şeker
3 yemek kaşığı irmik
2 yemek kaşığı nişasta
1 paket vanilya
üzeri için,
1 su bardağı süt
1 poşet krem şanti

 YAPILIŞI:

1)Önce şerbet malzemelerini bir tencereye alarak pişirin. Tarifteki gibi yazarsam boncuklanınca limonunu sıkın ve altını söndürün.
2)Gevrekleri borcama dizin. Sıcakken şerbeti gevreklerin üzerine gezdirin.
3)Muhallebinin bütün malzemelerini sürekli karıştırarak pişirin. Pişen muhallebiyi Şerbetle ıslanan gevreklerin üzerine yayın.
4)Muhallebi soğuduktan sonra krem şantiyi sütle hazırlayın ve tatlının üzerine düzgünce yayın. Fındık ve şam fıstığı ile süsleyerek servis yapın.

1 Şubat 2014 Cumartesi

ÇİKOLATALI YUMUŞAK TATLI

Kızım anne ben bir kek yapmak istiyorum deyip bana bir tarif verdi, bende o gün bu tatlıyı yapmayı düşünüyordum kızımın kendi uydurduğu tarifle şekil olarak uyduğunu düşünüp bunu yaptım.Tabi kızım kendi tarifini uyguladığımızı düşündü..Hatta akşam babasına baba bak benim tarifimle  yaptığımız tatlı diye hava attı...
Keki ve üsteki çikolata sosunu oktay ustadan aldım, arasındaki krema benim yıllardır kullandığım ve sonucundan çok memnun olduğum krema...Adından da anlaşıldığı gibi çok yumuşak bir kek oldu. İçine koyduğum portakal kabuğu rendesi de ona hoş bir tat kattı....



MALZEMELER:

3 yumurta
1 çay bardağı şeker
3 yemek kaşığı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 adet portakal kabuğu rendesi

krema:
4 su bardağı süt
8 yemek kaşığı şeker
4 yemek kaşığı un
1 adet yumurta

sosu:
1 çay bardağı şeker
2 su bardağı su
2 yemek kaşığı kakao
1 yemek kaşığı nişasta

YAPILIŞI:

1)Şeker ve yumurtaları mikserle çırpın.Un ve diğer malzemeleri ekleyin ve kare borcama dökerek pişirin.
2)Muhallebi malzemelerinin hepsini bir tencereye alın ve sürekli karıştırarak pişirin.
3)Pişen kekin ilk sıcaklığı çıkınca ılınan muhallebiyi üzerine dökün.
4)Sos malzemelerinin hepsini bir tenecereye alın kaynayana kadar pişirin.Ilındıktan sonra  muhallebinin üzerine dökün.

Kızım üzerini muzla süslemişti.