Translate

16 Ocak 2014 Perşembe

SİMİT POĞACA

Cumartesi sabahı kahvaltıya yapmayı düşündüğüm ama mayalanma ve bekleme süresi sebebiyle ancak öğlene pişen harika poğaçalar. Oldum olası simiti çok severim. Ne kadar tok olursam olayım simite hayır demem. Pardon demezdim hipoglisemi nedeniyle onu da yiyemez oldum. Gerçekten insanın canının çektiği şeyleri yiyememesi çok kötü. Artık pasta börek işleride yapmak istemiyorum çünkü yapınca yemek istiyorum. Bu poğaçayı çok sevmeme rağmen bir tane yedim ama dayanamayarak sonrada bir yarım daha yedim.



Resimlerle nasıl yapıldığını anlatmaya çalıştım...

poğaca gibi yukarda topluyoruz
elimizle bastırarak düzlüyor ve pekmez ve susama batırarak tepsiye diziyoruz.


MALZEMELER:

100  gr oda ısısnda tereyağ
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı ılık su
1 çay bardağı ılık süt
1 adet instant maya
2 yemek kaşığı şeker
1 yumurta
yaklaşık 4 .4.5 su bardağı un
tuz

üzeri için,
3 yemek kaşığı pekmez
2 yemek kaşığı su
susam
içine ,
beyaz peynir+maydanoz

YAPILIŞI:

1) Ilık suyun içine mayayı dökün şekerinin birazını ekleyerek mayalanmasını bekleyin.Kabarınca kabınıza dökün, süt ve şekerin kalanını ekleyin.Ardından yumurta, sıvı yağı , küp küp  kesilmiş tereyağını ekleyin. 4 bardak unu ekleyin, tuzu da ilave ettikten sonra yoğurun. Elinize yapışmayacak, kulak memesi kıvamında bir hamur olmalı. Gerekirse yarım bardak unu da ekleyip yoğurun.  Hamurun üstünü streç filmle kaplayın 20 dakika oda sıcaklığında bekletin.
2)Bu arada içi için peyniri ufalayın, maydanozla  karıştırın.  Poğaçaların üzeri için pekmez ve suyu çırpın ve  geniş bir  tabağa koyun. Susamı da  başka bir tabağa dökün.
3)Mayalanan hamurdan yumurta  büyüklükte parçalar koparın. Yaklaşık 20-22 top çıkıyor. Elinizde yuvarlayıp top yapın. Elinizle hafif yuvarlak acın. Peyniri  koyduktan sonra kenarlarını yukarı doğru resimdeki gibi birleştirerek oval şekil verin. Sonra elinizle bastırarak düzleyin .
4) Poğaçaları önce pekmez-suya, sonra da susama batırın ve  tepsiye aralıklarla dizin. Üzerlerine keskin bıçakla ikişer çizik atın. Kabarmaları için en az 40 dakika bekletin. 200 derecede ısınmış fırında kızarana dek pişirin.

tarif:kuzinede kızaran ekmek

2 yorum:

Unknown dedi ki...

Ellerinize sağlık mükemmel gözüküyor

Özgen dedi ki...

Elinize sağlık çok güzel bir poğaça sevgiler...