Cumartesi sabahı kahvaltıya yapmayı düşündüğüm ama mayalanma ve bekleme süresi sebebiyle ancak öğlene pişen harika poğaçalar. Oldum olası simiti çok severim. Ne kadar tok olursam olayım simite hayır demem. Pardon demezdim hipoglisemi nedeniyle onu da yiyemez oldum. Gerçekten insanın canının çektiği şeyleri yiyememesi çok kötü. Artık pasta börek işleride yapmak istemiyorum çünkü yapınca yemek istiyorum. Bu poğaçayı çok sevmeme rağmen bir tane yedim ama dayanamayarak sonrada bir yarım daha yedim.
Resimlerle nasıl yapıldığını anlatmaya çalıştım...
poğaca gibi yukarda topluyoruz
elimizle bastırarak düzlüyor ve pekmez ve susama batırarak tepsiye diziyoruz.
MALZEMELER:
100 gr oda ısısnda tereyağ
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı ılık su
1 çay bardağı ılık süt
1 adet instant maya
2 yemek kaşığı şeker
1 yumurta
yaklaşık 4 .4.5 su bardağı un
tuz
üzeri için,
3 yemek kaşığı pekmez
2 yemek kaşığı su
susam
içine ,
beyaz peynir+maydanoz
YAPILIŞI:
1) Ilık suyun içine mayayı dökün şekerinin birazını ekleyerek mayalanmasını bekleyin.Kabarınca kabınıza dökün, süt ve şekerin kalanını ekleyin.Ardından yumurta, sıvı yağı , küp küp kesilmiş tereyağını ekleyin. 4 bardak unu ekleyin, tuzu da ilave ettikten sonra yoğurun. Elinize yapışmayacak, kulak memesi kıvamında bir hamur olmalı. Gerekirse yarım bardak unu da ekleyip yoğurun. Hamurun üstünü streç filmle kaplayın 20 dakika oda sıcaklığında bekletin.
2)Bu arada içi için peyniri ufalayın, maydanozla karıştırın. Poğaçaların üzeri için pekmez ve suyu çırpın ve geniş bir tabağa koyun. Susamı da başka bir tabağa dökün.
3)Mayalanan hamurdan yumurta büyüklükte parçalar koparın. Yaklaşık 20-22 top çıkıyor. Elinizde yuvarlayıp top yapın. Elinizle hafif yuvarlak acın. Peyniri koyduktan sonra kenarlarını yukarı doğru resimdeki gibi birleştirerek oval şekil verin. Sonra elinizle bastırarak düzleyin .
4) Poğaçaları önce pekmez-suya, sonra da susama batırın ve tepsiye aralıklarla dizin. Üzerlerine keskin bıçakla ikişer çizik atın. Kabarmaları için en az 40 dakika bekletin. 200 derecede ısınmış fırında kızarana dek pişirin.
tarif:kuzinede kızaran ekmek
2 yorum:
Ellerinize sağlık mükemmel gözüküyor
Elinize sağlık çok güzel bir poğaça sevgiler...
Yorum Gönder