Bu Blogda Ara

25 Kasım 2013 Pazartesi

KREP


Sabah kahvaltısında çocuklarımın çok severek yediği krep... çoçuklarım kahvaltılıkların yanında pek fazla birşey yemeyi çok sevmezler..Ama krep yapıldığında severek yerler... Ben kendim peynir ve reçelle yemeye bayılırım.Eşim son zamanlarda arasına nutella sürerek  yiyor.

 Eminim herkesin kendine göre bir tarifi vardır.Bu da benimki...

Bu ölçü ile yaklaşık 8- 10 adet krep çıkıyor.Tabi bu sayı tavanızın büyüklüğünle alakalı...
MALZEMELER:

2 yumurta
1.5 su bardağı süt
1 su bardağı un
tuz

YAPILIŞI:

1)Hepsini ya mikserle yada çırpma teli ile çırpın.İçinde topak kalırsa tel süzgeçten geçirin.
Kendi adıma ben geçirmiyorum nasıl olsa pişince kayboluyor..
2)Tavanızı kızdırın biraz yağ dökün ve karışımınızdan bir kepçe tavaya dökün ve elinizle tavayı döndürerek her tarafına yayılmasını sağlayın.Arkalı önlü kızartın.

Ayrıca bu krep ile börekte yapıyorum, kavurmuş olduğum kıymalı harçı içine koyuyorum, bohça şeklini verdikten  sonra fırından biraz pişiriyorum.İndirmeye yakın üzerine kaşar rendesi süper oluyor..




21 Kasım 2013 Perşembe

KAĞITTA KUMPİR


resimlere bakarken görünce yayınlamayı unuttuğumu farkettim.Hem lezzetli hemde sunumu çok şık bir salata..
Patatesli salataları oldum olası çok sevmişimdir ama  hipogilesimi hastası olduktan sonra nerdeyse 2 aydır hiç patates yemedim.Çünkü patatesin glisemik endeksi yüksek  ve şekeri artırıyor. Aynı şekilde pirincin de yüksek..

MALZEMELER:

5 adet haşlaşnmış patates
50 gr tereyağ
tuz
1 su bardağı haşlanmış bezelye
1 su bardağı haşlanmış mısır
1 su bardağı haşlanmış havuç
üzeri için,
ketçap ,mayonez

YAPILIŞI:

1)Patatesi haşlayın ve sıcakken çatalla yada patates ezme aparatı ile ezin.İyice ezilen patatese tereyağ ve tuzu ekleyerek iyice karıştırın Hatta eliniz sıçağa dayanırsa elinizle ,bu işlemi yaparsanız daha iyi olur.
2)Ben konserve kullanmadığım için bezelye ve mısır daha önceden haşlayarak hazırladım.Havucu da haşladım ve küçük küçük doğradım.
3)Hazırlanan patatesli karışımdan kağıtların içine yaklaşık 2 yemek kaşığı kadar koyun.Ortasını hafifçe çukur yapın.Çukurun içine haşlanmış sebzeleri yerleştirin.
4)Arzu edilirse  servis yapılırken  ketçap ve mayonez ile süslenir.





12 Kasım 2013 Salı

PATATESLİ KÖFTE(KIBRIS KÖFTESİ)

Cumartesi günü kızımın isteği üzerine köfte ve makarna yaptık. Makarnayı ve sosunu oğlum yaptı.
Anne ben aşçı mı? olsam deyip duruyor haydi hayırlısı..
Köfteyi yaparken içine patates rendeledim, Köftem daha yumuşak ve daha lezzetli oldu sanki..Yok Yok gerçekten yumuşak olduğu kesin..


MALZEMELER:

300 gr kıyma
1 adet soğan
3 dilim  bayat ekmek
1 adet patates
maydanoz
tuz,karabiber


YAPILIŞI:

1)Kıymayı karıştırma kabınıza alın,içine soğanı ve patatesi rendeleyin.Ekmeği ufalayın.
2)Biraz sıvıyağ gezdirin. Maydanoz,tuz ve karabiberini ekleyerek yoğurun.
3)Şeklini vererek kızartın.

Makarnanın sosu:

yarım kavanoz yazdan hazırlanmış domates sosu
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı şeker
2 adet sarımsak
tuz,kuru nane

Hepsini karıştırarak pişirin ve makarnanızın üzerine dökün.

9 Kasım 2013 Cumartesi

KÖSTEBEK PASTA

Misafir soframdan bir tarif;



MALZEMELER:

Keki için:

  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağından biraz az şeker
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket vanilya

Muhallebi için:

  • 1 litre süt
  • 5 yemek kaşığı şeker
  • 5 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 5 yemek kaşığı hindistan cevizi
Üzeri için:
  • 1 paket çikolata sosu
  • 2 su bardağı süt
YAPILIŞI:

1)Kek için;yumurta ve şekeri çırpın.Diğer malzemeleri de ekleyerek karıştırın ve yağlanmış kelepçeli kağıda boşaltın ve pişirin.

2)Muhallebi için;süt,şeker ve mısır nişastasını pişirin.Ilınınca hindistan cevizi ekleyerek mikserle çırpın.

3)Pişen keki ikiye bölün,bir parçasını streçle kapladığınız derin salata kasesine koyun.Elinizle hafif keke bastırarak kasenin şeklini almasını sağlayın.Oluşan çukura kremayı boşaltın,diğer kek parçasını da bunun üzerine koyun ve kenardaki fazlalıkları kesin.

4)Kasenin üzerini streçle kaplayarak bir gece bekletin.Ertesi gün çikolata sosunu pişirin; pastayı, kaseyi ters çevirerek çıkartın.

5)Soğuyan çikolata sosu ile pastayı kaplayın.Kalan kek parçalarını rondodan geçirin ve pastanın üstünü süsleyin.


Not:Tarif yeşilkiviye aittir


6 Kasım 2013 Çarşamba

ÇİLEK SOSLU PARFE



yayınlamayı unutuğum bir tarif,mayıs ayındaki misafirlerime hazırladığım bit tatlı...
MALZEMELER:

Tabanı için,
1 paket kakaolu krem şanti
1 su bardağı soğuk süt
1 paket çifte kavrulmuş bisküvi
1 fincan ince çekilmiş ceviz
Muhallebi için:
3 su bardağı süt
2 çay bardağı şeker
1 çay bardağı un
2 çorba kaşığı mısır nişastası
1 çay bardağı hindistan cevizi
Çilek sosu için:
600 gr çilek
3 çorba kaşığı tepeleme şeker
2 çorba kaşığı silme mısır nişastası
Yarım çay bardağı su


 

YAPILIŞI:

  1. Tabanı  için , bisküvileri robotta  çekin,  krem şantiyi sütle çırpıp bisküvilerle  iyice karıştırın.
  2. İnce çekilmiş cevizleri de  şantiye ekledikten sonra   servis tabağı üzerine kelepçeli kalıbı koyup karışımı yerleştirin.
  3. Muhallebi için,bütün malzemelri  sürekli karıştırarak pişirin. Piştikten sonra  mikserle  5-6 dk. muhallebi soğuyana kadar çırpın.
  4. Soğuyan muhallebiyi ,bisküvili karışımın üzerine dökün.
  5. Çilekleri  püre haline getirin.
  6. Çilek  püresini,nişasta,şeker ve suyu ile pişirin.
  7. Muhallebi ılınınca,muhallebinin üzerine sosu dökün ve dolabta bekletin.
Tarifi umut sepetinden aldım fakat o dondurucuda saklayarak servis yapmıştı.İlk denediğimde öyle yaptım ama çıkınca çok sulandığı için 2.sefer dolabta saklayarak servis yaptım.Böyle daha güzel olduğunu düşünüyorum.

5 Kasım 2013 Salı

EV YAPIMI CİPS

Çocukların sağlığı için cips yemelerini çok istemiyorum ,bu yüzden evde kendim yapmayı denedim. Yaklaşık 3-4 yıldır yapıyorum ama resimlemeği hep unutuyorum .Bu seferde unuttum ama masa fotoğrafından zumlayarak netlik ayarı çok iyi olmasada  bir resim yaptım..
Evet misafirlerimin çok hoşuna giden bir tarif oldu hatta kızım Mutlu Hanım'ın evde kendi yapıp okula gönderdiğini söyledi...



yapımı çok kolay

MALZEMELER:

1  adet yufka
2 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz,kırmızıbiber
arzu ederseniz zeytin ezmesi

YAPILIŞI:

1)Yufkayı masaya yayın. Sıvıyağ ve baharatları karıştırın. Fırça yardımı ile yufkanın her tarafına sürün.
2)Yaklaşık 4cm *4 cm olacak şekilde karelere kesin ve büyük fırın tepsisine yerleştirin.
Tepsiye dizerken üst üste de koyabilirsiniz. 1 yufkanın tamamı bir tepsi ile pişiyor.
3)Fırında 10-15 dakika da pişiyor.



3 Kasım 2013 Pazar

KURU MEYVELİ TOPLAR


Sofranın en çok beğenilen tarifi,
kürdanları kızım taktı böyle eğri durmaları onun daha çok  hoşuna gitti...

 MALZEMELER:

1 poşet beyaz krem şanti
1 su bardağı süt
3 paket 150 gr'lık finger bisküvi
5 adet kuru kayısı
4 adet kuru incir
1 su bardağı dövülmüş fındık
1 adet portakal kabuğu rendesi
2 yemek kaşığı nesguik
2 yemek kaşığı kakao
1 yemek kaşığı tarçın

YAPILIŞI:

1)Krem şantiyi sütle çırpın.
2)Doğrayıcıda bisküvi ve fındığı iyice ufalayın.
3)İnciri 10 dk. suda bekletin ve küçük küçük doğrayın aynı şekilde kayısıyı da küçük küçük doğrayın.
4)Bisküvilerin içine kuru meyveleri,portakal kabuğu rendesini, nesguiği, kakaoyu ve tarçını ekleyerek kaşıkla karıştırın. Hazırladığınız krem şantiyi de bu karışıma ekleyin.
5) Bu aşamada biraz dolapta bekletirseniz şekil vermesi daha kolay olur. Eğer kıvamının olmadığını düşünüyorsanız bisküvi ilave edebilirsiniz.
6)Karışımdan küçük parçalar alarak top şekli verin.
7)Başka bir tarif için çikolata sosu yapmıştım biraz da artınca hazırladığım topları bu sosa batırdım.
Sade olarak servis yapılabileceği gibi Hindistan cevizine veya yeşil fıstığa batırılabilir.
Ama bana sorarsanız lezzetini tam olarak almak için sade olarak servis yapmak en güzeli....

MİSAFİRLERİM

Kızımın arkadaşları ve anneleri ile güzel bir gün..
Epeyi aradan sonra bir misafir sofram ile sizlerle beraberim.Aynı zamanda ertesi gün kızımın doğum günü olduğu için doğum günü kutlamasıda yaptık.
Çocukların seveceği yani kızımın sevdiği lezzetleri yapmaya çalıştım.Onlar için süslü kağıt tabak ve doğum günü peçeteleri kullandım.Resmini çekmeyi unuttum ama çocukların bardaklarına kelebek çıkartmaları yapıştırdım.Aynı zamanda soframızın çiçeği için koctaş tan aldığım saksıyı kurdele ve yapma çiçeklerle süsledim.
soframızdan bir kare ,ayrıca  yufkadan doğal cips yaparak çoçukların doğal beslenmesine yardımcı olmaya çalıştım.


soframızda neler vardı,

1)Su böreği

2)3-2-1 poğacası

3)Kısır(Kaplumbağa şeklinde)

4)Tel şehriye salatası
5)Közlenmiş patlıcan salatası
6)Kuru meyveli toplar
7)Yalancı ekmek kadayıfı
8)Köstebek pasta
9)ev yapımı cips
tarifi olmayanlar en kısa sürede eklenecek.