Misafirlerimin çocukları için hazırladığım minik börekler. Kızım içinde sucuk olan herşeyi çok sevdiği için bayılarak yedi.
MALZEMELER:
1 paket milföy
100 gr beyaz peynir rendesi
50 gr kaşar peyniri rendesi
1 adet domates
maydanoz
sucuk
üzeri için,yumurta sarısı
YAPILIŞI:
1)Milföyler yumuşadıktan sonra 4 tanesini yan yana koyarak birbirine yapıştırın ve elinizle büyütün.
2)Beyaz peynir, kaşar peyniri, kabukları soyulmuş ve küçük küçük doğranmış domates, maydanoz ve küp küp doğranmış sucuğu karıştırın.
3)Hazırladığınız bu harcı milföyün kenarına koyun ve rulo yapın. Yaklaşık 2 parmak eninde keserek yağlanmış tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı sürerek fırına verin.
Translate
28 Mayıs 2013 Salı
21 Mayıs 2013 Salı
PORSİYONLUK PATATES SALATASI
Daha önce borcamda sunumunu yaptığım salatanın bir versiyonu. Bir sitede(sitenin adını tam hatırlayamadım) bu şekilde sunulduğunu görünce çok hoşuma gitti. Biraz şekil verirken uğraştırıyor ama sunum olarak hoş.
MALZEMELER:
1 kg patates
3 adet havuç
maydanoz
limon ,tuz, zeytinyağ
üzeri için ,süzme yoğurt
YAPILIŞI:
1)Patatesi haşlayın(kolay olsun isterseniz kabuklarını soyarak haşlayın.)Sıcakken çatalla yada ezme aparatıyla tamamen ezin.Yağ,limon ve tuzunu ekleyerek iyice özleştirin.Maydanozu ince ince doğrayarak ekleyin.
2)Havuçu rendeleyin ve yağsız tavada soteleyin.
3)Patatesden ceviz kadar toplar alın yuvarlayın işaret parmağınızla ortasını açarak oyun.Oyuğa havuç rendesini koyun.
4)En son süzme yoğurdu krema aparatıyla üzerlerine sıkın.
MALZEMELER:
1 kg patates
3 adet havuç
maydanoz
limon ,tuz, zeytinyağ
üzeri için ,süzme yoğurt
YAPILIŞI:
1)Patatesi haşlayın(kolay olsun isterseniz kabuklarını soyarak haşlayın.)Sıcakken çatalla yada ezme aparatıyla tamamen ezin.Yağ,limon ve tuzunu ekleyerek iyice özleştirin.Maydanozu ince ince doğrayarak ekleyin.
2)Havuçu rendeleyin ve yağsız tavada soteleyin.
3)Patatesden ceviz kadar toplar alın yuvarlayın işaret parmağınızla ortasını açarak oyun.Oyuğa havuç rendesini koyun.
4)En son süzme yoğurdu krema aparatıyla üzerlerine sıkın.
KARAMELLİ MUHALLEBİ(MİLFÖY KIRINTILI)
MALZEMELER:
Muhallebisi:
1.5 lt süt
9 yemek kaşığı şeker
9 yemek kaşığı un
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı tereyağ
üzeri için,
2 adet milföy
karameli için,
1 su bardağı şeker
2 yemek kaşığı su
1 paket krema
YAPILIŞI:
1)Süt, un, şeker ve vanilyayı sürekli karıştırarak pişirin. Tereyağı ekleyerek mikserle çırpabildiğinizce çırpın. Ben kare borcama döktüm ama siz arzu ettiğiniz servis kabınıza dökebilirsiniz.
2)Karamel için,şekeri tavaya alın ve şekerin tamamen erimesini sağlayın. Eriyince suyunu ekleyin ve çabuk bir şekilde karıştırın.
3)Altını söndürdükten sonra çiğ kremayı ekleyin ve karıştırın.Eğer karameliniz topaklanırsa tekrar ateş üstüne alıp eriyene kadar karıştırın. Tamamen eridiğinden emin olunca altını söndürün.Bir kavanoza koyup dışarda saklayın.Buzdolabına koymayın.
4)Servis yapmadan önce milföyleri ikiye bölün ve fırında pişirin. Pişen milföyleri soğuyunca buzdolabı poşetine koyun ve poşet üzerinden elinizle ufalayın. Poşete koymamızın sebebi hem elimiz kirlenmiyor hem de ortalığa dağılmıyor.
5)Ufalanan milföyleri muhallebinin üzerine her yerine gelecek şekilde dağıtın.Servis yaparken sos kabınıza koyduğunuz karameli tatlının üzerine dökün.
Muhallebisi:
1.5 lt süt
9 yemek kaşığı şeker
9 yemek kaşığı un
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı tereyağ
üzeri için,
2 adet milföy
karameli için,
1 su bardağı şeker
2 yemek kaşığı su
1 paket krema
YAPILIŞI:
1)Süt, un, şeker ve vanilyayı sürekli karıştırarak pişirin. Tereyağı ekleyerek mikserle çırpabildiğinizce çırpın. Ben kare borcama döktüm ama siz arzu ettiğiniz servis kabınıza dökebilirsiniz.
2)Karamel için,şekeri tavaya alın ve şekerin tamamen erimesini sağlayın. Eriyince suyunu ekleyin ve çabuk bir şekilde karıştırın.
3)Altını söndürdükten sonra çiğ kremayı ekleyin ve karıştırın.Eğer karameliniz topaklanırsa tekrar ateş üstüne alıp eriyene kadar karıştırın. Tamamen eridiğinden emin olunca altını söndürün.Bir kavanoza koyup dışarda saklayın.Buzdolabına koymayın.
4)Servis yapmadan önce milföyleri ikiye bölün ve fırında pişirin. Pişen milföyleri soğuyunca buzdolabı poşetine koyun ve poşet üzerinden elinizle ufalayın. Poşete koymamızın sebebi hem elimiz kirlenmiyor hem de ortalığa dağılmıyor.
5)Ufalanan milföyleri muhallebinin üzerine her yerine gelecek şekilde dağıtın.Servis yaparken sos kabınıza koyduğunuz karameli tatlının üzerine dökün.
19 Mayıs 2013 Pazar
RENKLİ ERİŞTE SALATASI
MALZEMELER:
1 paket erişte
10 adet kornişon turşu
1 lt şalgam suyu
10 adet kuru domates
5 adet taze soğan
yarım demet maydanoz
yarım demet taze nane
sosu:
2 adet limon
zeytinyağ
tuz,kırmızıbiber
1 yemek kaşığı soya sosu
1 tatlı kaşığı kekik
YAPILIŞI:
1)Erişteyi su yerine şalgam suyunda makarna gibi haşlayın ve süzdürün. Zeytinyağla karıştırın ki birbirine yapışmasın.
2)Kuru domatesleri yarım saat önceden sıcak suda bekletin.Sebzeleri yıkayın ve ince ince doğrayın.
3)Erişte, doğranmış,kuru domates,taze soğan,maydanoz,nane ve kornişon turşuyu karıştırın.
4)Sos malzemelerini ayrı bir kasede güzelce karıştırın ve salatanın üzerine dökerek servis yapın.
Sunumunun ve tadının çok lezzetli olduğunu düşündüğüm bir salata.Daha önce aynı salatayı renksiz olarak yapmıştım.Arkadaşım Hatice'de bu renkli halini görünce hoşuma gitti.Eşim ve benim çok beğendiğimiz bir salata......
1 paket erişte
10 adet kornişon turşu
1 lt şalgam suyu
10 adet kuru domates
5 adet taze soğan
yarım demet maydanoz
yarım demet taze nane
sosu:
2 adet limon
zeytinyağ
tuz,kırmızıbiber
1 yemek kaşığı soya sosu
1 tatlı kaşığı kekik
YAPILIŞI:
1)Erişteyi su yerine şalgam suyunda makarna gibi haşlayın ve süzdürün. Zeytinyağla karıştırın ki birbirine yapışmasın.
2)Kuru domatesleri yarım saat önceden sıcak suda bekletin.Sebzeleri yıkayın ve ince ince doğrayın.
3)Erişte, doğranmış,kuru domates,taze soğan,maydanoz,nane ve kornişon turşuyu karıştırın.
4)Sos malzemelerini ayrı bir kasede güzelce karıştırın ve salatanın üzerine dökerek servis yapın.
Sunumunun ve tadının çok lezzetli olduğunu düşündüğüm bir salata.Daha önce aynı salatayı renksiz olarak yapmıştım.Arkadaşım Hatice'de bu renkli halini görünce hoşuma gitti.Eşim ve benim çok beğendiğimiz bir salata......
MİSAFİR SOFRAM
İş arkadaşlarımızla yaptığımız günün bu ay ki sahibi bendim.Elimde geldiğince onları ağırlamaya çalıştım.
MENÜDE
1)Valide sultan böreği
2)Milföylü minik börek
3)Pratik içli köfte
4)Renkli erişte salatası
5)Patates salatası
6)Julyen sebze salatası
7)Tavuklu salata
8)Çilek soslu parfe
9)Karemelli milföylü tatlı
Hepsinin tarifi gelecek.
14 Mayıs 2013 Salı
GÜLTEN HANIM'IN SOFRASI
Kızımın arkadaşlarının anneleri ile buluşmaya devam ediyoruz. Bu sefer Zeynep'lere misafir olduk.Kızlar o kadar mutlu oluyorlarki bu toplantıları sık sık yapmamız gerekiyor diye düşünüyorum.Gülten Hanım'ın ellerine ve yüreğine sağlık herşey çok güzel olmuştu hele o el açması mantı süperdi....
1)Büzgülü börek
2)Haşhaşlı
3)Mantı(kendi açarak yapmıştı süper olmuştu.)
4)Tavuk salatası
5)Mercimek köftesi
6)Peynirli kırmızı biber sarması
7)Erzurumun kadayıf dolması
8)Elmalı poğaca
9)Yaşpasta
Sofrada benim mantı'dan sonra en çok bu salata hoşuma gitti.Hem yapımı kolay hemde sunumu hoş.Peynir,ceviz,taze soğan,sumak,maydanoz,dereotu,kırmızıbiber ve tuzu iyice karıştırın ve közlenmiş kırmızı biberlerin içine koyarak rulo yapın.Taze soğanla bağlayarak servis yapın.
Kadayıf dolması(ev sahibesi Erzurumluydu)
Büzgülü börek
12 Mayıs 2013 Pazar
SUMAKLI PATATES SALATASI
Kızımın favori salatası olması sebebiyle çok yakın dostlarımız geldiğinde bu salatayı yaparım.Klasik olarak yapınca soğanı sade olarak kullanıyorum ama değişiklik isteyince soğanı sumakla ovarak kullanıyorum. Patates salatasının lezzetli olması için yağı limonunun bol olması ve patatesinde bunu çekmesi gerekir.Bu nedenle ben yağ ve limonu patates sıcakken dökmeye gayret ederim.
MALZEMELER:
1 kg patates
1 adet havuç
10 adet kornişon turşu
2 adet soğan
maydanoz
2 yemek kaşığı sumak
tuz,limon,zeytinyağ
YAPILIŞI:
1)Patatesi haşlayın ve sıcakken küp küp doğrayın.Biraz yanıyorsun ama değiyor.
2)Soğanı piyazlık doğrayın ve sumakla ovun.
3)Havuçu rendeleyin ,maydanoz ve kornişon turşuyu doğrayın.
4)Büütn malzemeleri karıştırın.Yağlimon ve yağını ekleyerek servise hazırlayın.
5 Mayıs 2013 Pazar
KAFESLİ RULO PASTA
MALZEMELER:
Kakaolu pandispanya
2 adet orta boy yumurta
1 çay bardağı şeker
1 tatlı kaşığı kakao
1 çay bardağından 1 tatlı kaşığı eksik un
Yarım çay kaşığı kabartma tozu
1 çay bardağı şeker
1 tatlı kaşığı kakao
1 çay bardağından 1 tatlı kaşığı eksik un
Yarım çay kaşığı kabartma tozu
Ispanaklı pandispanya
2 adet orta boy yumurta
1 çay bardağı şeker
2 yemek kaşığı ıspanak suyu
1 çay bardağı+ 1 yemek kaşığı unYarım çay kaşığı kabartma tozu
Kreması:
4 su bardağı süt
4 su bardağı süt
1 su bardağı şeker
2 yemek kaşığı Hindistan cevizi
2 yemek kaşığı un ( tepeleme)
2 yemek kaşığı un ( tepeleme)
3 yemek kaşığı nişasta ( tepeleme)
1 yemek kaşığı tereyağ
1 paket vanilya
YAPILIŞI:1 yemek kaşığı tereyağ
1 paket vanilya
1)Krema için,
Tüm malzemeler karıştırılarak koyu kıvamlı bir muhallebi pişirilir.
Altını kapattıktan sonra tereyağ ve vanilya ilave edilerek mikserle çırpılır.
2)
Kakaolu ve ıspanaklı ruloyu ayrı ayrı hazırlayarak yağlanıp unlanmış büyük fırın tepsisine dökün.
3) Üzerinin kurumaması için pandispanyaları fırından alınca nemli bir bezin üzerine çıkarın.
4)
İki pandispayı da bir parmak genişliğinde şeritlere kesin.
5) Şeritleri bir folyo üzerinde kafes örer gibi örün.
5) Şeritleri bir folyo üzerinde kafes örer gibi örün.
6) Çırptığınız kremayı kafesin üzerine
yayın.
7)
Dilediğiniz meyvelerden(çilek) ara ara dizin.
8) Folyonun yardımıyla sıkıca rulo yapın.
8) Folyonun yardımıyla sıkıca rulo yapın.
9 )Pastayı folyo ile birlikte dolaba koyun.
Hafize hanım kafes yapımını Cahide jibek'ten almış. Arasındaki krema için kendi krema tarifini kullanan Hafize Hanım'ın pastası hem görünüm hemde lezzet olarak çok güzeldi.
HAFİZE HANIM'IN SOFRASI
Kızımın okul arkadaşlarının anneleri ile Hafize Hanım'ın evinde toplandık. Çoçukların çok eğlendiği günün ardında bana da sizlerle sofrayı paylaşmak düştü.
1)Tavuk paçası böreği
2)Kuşlu poğaça
3)Patates graten
4)Lahana diblesi
5)Yeşil domates tavası
6)Zeytinli miflöy burgusu
7)Garnitür salatası
8)Gökkuşağı tatlısı
9)Kafesli rulo pasta
TAVUK PAÇASI BÖREĞİ
3 yufka
1 adet tavuk göğsü
1 çay bardağı sıvıyağ
2 su bardağı tavuk suyu
sosu:
2 yumurta
2 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı sirke
4 diş sarımsak
1 yemek kaşığı tereyağ
3 su bardağı tavuk suyu
tuz ,kırmızı biber
YAPILIŞI:
1)Tavuk göğsünü haşlayın ve didin.Tuz ve karabiber ekleyerek tatlandırın.
2)Bir yufkaya sıvıyağ sürün ve 4 eşit üçgene bölün.Geniş kısımlarına tavuk'tan koyup rulo yaparak kendi etrafına sarın.
3)Sos için,yumurta,un,yoğurt,sarımsak ve tavuk suyunu çırpma teli ile çırpın.Ağır ateşte sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirin.Tuzunu ekleyip altını söndürün.
4)Börekleri fırından aldıktan sonra 2 su bardağı tavuk suyunu üzerlerine gezdirin ve tekrar fırına koyarak 5 dakika daha pişirin.
5)Soğuyan sosa sirkeyi ilave ederek karıştırın.
6)Börekleri fırından alın sosu üzerlerine gezdirin.Tereyağında kırmızı biberi yakın ve böreklerin üzerlerine gezdirin.
1)Tavuk paçası böreği
2)Kuşlu poğaça
3)Patates graten
4)Lahana diblesi
5)Yeşil domates tavası
6)Zeytinli miflöy burgusu
7)Garnitür salatası
8)Gökkuşağı tatlısı
9)Kafesli rulo pasta
TAVUK PAÇASI BÖREĞİ
3 yufka
1 adet tavuk göğsü
1 çay bardağı sıvıyağ
2 su bardağı tavuk suyu
sosu:
2 yumurta
2 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı sirke
4 diş sarımsak
1 yemek kaşığı tereyağ
3 su bardağı tavuk suyu
tuz ,kırmızı biber
YAPILIŞI:
1)Tavuk göğsünü haşlayın ve didin.Tuz ve karabiber ekleyerek tatlandırın.
2)Bir yufkaya sıvıyağ sürün ve 4 eşit üçgene bölün.Geniş kısımlarına tavuk'tan koyup rulo yaparak kendi etrafına sarın.
3)Sos için,yumurta,un,yoğurt,sarımsak ve tavuk suyunu çırpma teli ile çırpın.Ağır ateşte sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirin.Tuzunu ekleyip altını söndürün.
4)Börekleri fırından aldıktan sonra 2 su bardağı tavuk suyunu üzerlerine gezdirin ve tekrar fırına koyarak 5 dakika daha pişirin.
5)Soğuyan sosa sirkeyi ilave ederek karıştırın.
6)Börekleri fırından alın sosu üzerlerine gezdirin.Tereyağında kırmızı biberi yakın ve böreklerin üzerlerine gezdirin.
1 Mayıs 2013 Çarşamba
TEL ŞEHRİYE SALATASI
Salatanın tarifini yeşilkivi'den aldım fakat içine yakışaçağını düşündüğüm için dereotu ve naneyi ekledim .gerçekten de çok yakıştı.Birde kalabalık misafire yapaçaksanız ölçüyü artırın.
MALZEMELER:
2 su bardağı tel şehriye
3 diş sarımsak
10 adet kuru domates
maydanoz
taze nane
dereotu
tuz,karabiber
sıvıyağ
limon suyu
YAPILIŞI:
1)Kuru domatesleri yarım saat önceden sıcak suda bekletin. Sonra dilimleyin.
2)Sıvıyağda sarımsak rendesi ve kuru domatesleri 4-5 dakika kavurun.Tel şehriye,tuz,karabiber ve yaklaşık 2.5 su bardağı sıcak suyu ekleyerek pişirin.(pilav gibi)
3) Dinlendirdikten sonra bol maydanozdereotu ve taze naneyi doğrayarak ekleyin.
4)Limonu ekledikten sonra servise hazır hale gelir.
Soğuk olarak servis yapıldığında daha lezzetli olduğunu düşünüyorum hatta misafirden kalanı dolaba koymuştum ertesi gün çıkardığımda lezzetlerin birbirine daha güzel karıştığını fark ettim.Özellikle kuru domates süper olmuştu.
tarif=yeşilkivi
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)