Translate

22 Mart 2009 Pazar

PASTAHANE POĞACASI

Sevgili arkadaşım papatya prensesde görünce hemen yapmalıyım dedim..Mayalı poğaca çok denedim hemen hemen hepsi çok güzel oldu ama bunun lezzeti daha bir başka güzel oldu....Hepinizin denemesini tavsiye ederim.



PASTANE POGACA


Tarifini 40fırın ekmek den aldım aynen yayınlıyorum. Kendisine çok teşekkürler...

Malzemeler:

2¼ bardak beyaz un

1 yumurta

¾ tatlı kaşığı tuz

1 çorba kaşığı şeker

15 gm (1/3 küp) yaşmaya veya 1 dolu tatlı kaşığı instant kuru maya

¼ tatlı kaşığı mahlep (kullanılmasa da olur)

150 gram margarin, yumuşak

¼ bardak soğuk su

İçi için:

½ bardak beyaz, tulum veya kaşar peynir (125 gram), rendelenmiş

Üzeri için:

1 yumurta sarısı

1 fiske şeker

12 adet

Elde Yapılışı:

1. Eğer elle yapıyorsanız unu, tuzu, şekeri, mahlebi geniş bir kapa alıp yaş mayayı (nohut büyüklüğünde parçalara kırıp) veya kuru mayayı ilave edin. Suyu, yağı ve yumurtayı ilave ettikten sonra 7-8 dakika kadar yoğurun. Hamurunuz önce ele yapışan bir kıvamda olabilir ancak yoğurma işleminin sonuna doğru, kulak memesi yumuşaklığından biraz daha sert (ekmek hamurundan daha sert bir kıvam) ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır.

2. Eğer mikser ile yapıyorsanız, mikserinize hamur yoğurma aparatını taktıktan sonra unu, tuzu, şekeri, mahlebi mikser kabına alın. Suyu, yağı ve yumurtayı ilave edin ve 4-5 dakika kadar yoğurun. Bu süre sonunda hamurunuz kulak memesi yumuşaklığından biraz daha sert (ekmek hamurundan daha sert bir kıvam) ve kolayca şekil verilecek kıvamda olacaktır.

3. Yoğurulmuş olan hamurunuzu ağzı kapalı bir kaba alıp 1 saat ılık bir yerde bekletin.

4. Hamurunuzu iyice unladığınız mutfak tezgahına alıp 1-2 dakika kadar elinizle yoğurup 12 eşit bezeye ayırın. Bezeleri tezgah üzerinde yuvarlayarak düzgün yuvarlaklar oluşturun. Herbir bezeyi el ayanızla hafifçe yassıltıp üstlerine içi koyun. Hamuru resimdeki gibi iki elinizle ikiye katlayıp elinizin ayasıyla üstüne bastırarak kapatın. Gördüğünüz gibi elimizi poğaçanın tam kenarına değil, kenardan 1 cm kadar içeriye bastırıyoruz. Böylece poğaçanın kenarı hafifçe açkmış gibi görünüyor.

5. Poğaçaları iyice yağlanmış bir tepsiye aralıklı olarak yerleştirip 30 dakika kadar ılık bir yerde bekletip tekrar mayalanıp kabarmalarını sağlayın.

6. Mayalanmış poğaçaların üzerine şekerle çırpılmış yumurta sarısını yumuşak hareketlerle sürün. (Yumurtaya şeker ekleyince üstleri daha güzel kızarır)

7. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 20 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin.

8 yorum:

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Nasıl güzel bir lezzet değil mi:)
Ellerine sağlık canımm..
Mutlu ve huzurlu bir hafta diliyorum..

Unknown dedi ki...

ELLERİNİZE SAĞLIK ÇOK LEZİZ GÖRÜNÜYOR...

Unknown dedi ki...

Bu tariflede poğoca yapamazsam bir daha denemiycem,benimkiler hep sert olur,tarif için teşekkürler.

TAZE NANE dedi ki...

ÖYLE GÜZEL GÖRÜNÜYORKİ
NASIL DAYANILIR BU NEFİS GÖRÜNTÜYE
BİLMEM
ELLERİNE SAĞLIK
SEVGİLER CANIM

Serap'la turuncu lezzetler dedi ki...

okadar güzel fotoğraflamışsınki sanki lezzeti resimden fışkırıyor:)) ellerine sağlık canım...kocaman sevgiler

HÜLYA dedi ki...

sıcacık bir çayla ııım enfees

ellerine sağlık canım afiyet şeker olsun

nurten dedi ki...

tarifizizi denemek istiyorum pastahane poğaçasını ama merak ettiğim birşey var un ölçüsü 2 bardak birde 4te 1 yazılmış tam anlıyamadım cevaplarsanız çok sevinirim inanın ellerinize sağlık tarifleriniz çok güzel görünüyor.

saniyesultan dedi ki...

nurten hanım yorumunuzu ançak gördüm kusura bakmayın.Blogsotun açıldığının farkına varamadım.Hemen cevap veremediğim için özür dilerim.Un ölçüsü 2 bardak ve buna ek olarak bir bardağın 4 de biri kadar daha un ekliyorsunuz.yani 2.5 su bardağından biraz daha az un koyun.