Translate

24 Ağustos 2008 Pazar

KIŞ HAZIRLIĞI

yine çok sıcak bir gün güneş yok ama nem çok...Bugün nasıl geçer bilmem....Cumartesi günü canım çıktı nasılmı?
Sabah erkenden annemle pazara gittik,dondurucuya konulacak ne varsa aldık. Eve geldik fasulyeleri ayıkla,yıka, dolma biberlerin içini çıkar yıka,kırmızı biberlerinde aynı şekilde. Biberlerin içini çıkarmak için bir alet aldım,resmini yayınlıyorum,çok kullanışlı. Biber oyaçağı diye geçiyor,aynı kral tacı gibi....

Yıkanan fasulyeler haşlanarak birazı dondurucuya konulmak üzere poşetlenerek hazırlandı. Haşlanan diğer fasulyelerle turşu kuruldu.
Turşumun resmi...
arkadaşlar tarafında turşularımın güzel olduğu söylenir. Kimseye demeyin ama size tarifini vereyim.

Fotoğraf-0063

6 kg haşlanmış fasulye için

13 su bardağı su
1 su bardağından 2 parmak fazla sirke
8 yemek kaşığı tuz
2.5 yemek kaşığı şeker
2 baş sarımsak

su,sirke,şeker ve tuz iyice bir kapta karıştırılır.
fasulyeler kuraçağınız kaba düzgünce yerleştirilir. Aralarına doğranmış ve tuzla ovulmuş sarımsaklar serpiştirilir.Ben aralarına yeşil biberde koydum.
Kavonoz dolunca hazırlanan sulu karışım dökülür.Bir avuç nohut en üstte konularak ağzı kapatılır.....

Fotoğraf-0064
Kral tacım nasıl ama....Çok kullanışlı.....

ERİK MARMELATI

Aysel arkadaşımda bana köyden erik getirmiş,onları marmelat yaptım...Çok güzel oldular...Kışın pastalara .....
Marmelat için,

2 kg erik
4 su bardağı şeker
1 su bardağı su

erikleri yıkadıktan sonra iyice süzdürün.Süzüldükten sonra bir tencereye alın ve 1 su bardağı su ile haşlayın,erikler iyice ezilince altını kapatın..Soğuduktan sonra erikleri kevgirden geçirin böylece çekirdek ve kabuklarını ayırmış oluyoruz.

Kalan erik püresine 4 su bardağı şeker koyup pişirin.30 dk.kaynadıktan sonra yarım limon sıkın ve 2 dk da böyle kaynayınca altını söndürün.

Gelelim kırmızı biber turşuma....



MALZEMELER:

3 kg kırmızıbiber
1 su bardağı zeytinyağ
1 su bardağı sirke
6 diş sarımsak



YAPILIŞI:

1-) Kırmızıbiberlerin tepelerini kesip tohumlarını çıkarın. Yıkadıktan sonra süzülmeye bırakın.
2-) İyice süzülen kırmızıbiberleri fırın tepsisine koyup fırına verin. 200 derecede üzerindeki kabuk kalkana kadar közleyin.
3-) Közlenen kırmızıbiberlerin kabuklarını soyun. Sirke,zeytinyağ ve sarımsakları ayrı bir kapta karıştırın. Soyulan kırmızıbiberleri bu karışıma batırıp kavanoza dizin. Hepsi bitince kalan sarımsaklı karışımıda kavanoza döküp ağzını sıkıca kapatın.
4-) 1 hafta sonra yiyebilirsiniz.

ister resimde görüldüğü gibi, ister ince ince doğrayıp yoğurt mayonezle karıştırarak yiyebilirsiniz.

Daha ne olsun .....